Gevaar van meeroken

Waarom is roken een probleem voor niet-rokers?

 

Afbeelding

V: Waarom is roken een probleem voor niet-rokers?

A: Er zijn ongeveer 4000 bekende chemicaliën in tabaksrook, minstens 250 van hen bekend is schadelijk en meer dan 50 is bekend dat kanker bij mensen. Tabaksrook in afgesloten ruimten wordt ingeademd door iedereen, het blootstellen van rokers en niet-rokers zowel om de schadelijke gevolgen.

Ongeveer 700 miljoen kinderen, bijna de helft van de totale wereldbevolking, ademen lucht vervuild door tabaksrook. Meer dan 40% van de kinderen ten minste een ouder roken. In 2004, kinderen goed voor 31% van de 600 000 vroegtijdige sterfgevallen toe te schrijven aan passief roken.

Bij volwassenen, meeroken veroorzaakt ernstige cardiovasculaire en respiratoire ziekten, waaronder hart-en vaatziekten en longkanker. Bij zuigelingen, veroorzaakt het plotselinge dood syndroom. Bij zwangere vrouwen, het veroorzaakt een laag geboortegewicht.

Geen ventilatie noch filtratie, zelfs in combinatie, kan verminderen tabaksrook blootstelling binnenshuis tot een niveau dat aanvaardbaar worden geacht. Alleen 100% rookvrije omgeving biedt effectieve bescherming. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn een rookvrije omgeving breed gesteund door zowel rokers als niet-rokers.

Het hebben van een rookvrije omgeving vaak bespaart geld voor bars en restaurant eigenaren, waardoor de risico’s van brand en bijgevolg hun verzekeringskosten. Het resulteert vaak in een lagere renovatie, schoonmaak-en onderhoudskosten, ook.

Artikel 8 van het WHO-Kaderverdrag inzake tabaksontmoediging, erkent dat blootstelling aan tabaksrook veroorzaakt dood, ziekte en invaliditeit, en vraagt ​​landen om vast te stellen en uitvoeren van wetgeving die bescherming tegen passief roken biedt.

Veel landen over de hele wereld hebben al wetten ingevoerd om mensen te beschermen tegen blootstelling aan tabaksrook in openbare plaatsen. Vieringen over de hele wereld op World No Tobacco Day (31 mei) om meer mensen en meer landen om een ​​rookvrije gaan.

Doe mee aan de trend door te beweren uw recht op openbare plaatsen die zijn 100% rookvrij binnen.

Geef een reactie