Vitamine K

Vitamine K – Fyllochinon, fytomenadion, menadiol

Natuurlijke bronnen:

Aardappelen, bloemkool, bonen, kastanjeblaadjes, kool, luzerne, sojabonen, spinazie, tomaten, wortels. Pruimen. Mager vlees, nieren, varkenslever. Eidooiers, yoghurt. Herderstasje. Kelp.

Eigenschappen:

Vier van de vijf bloedstollingsfactoren zijn eiwitten die vitamine K nodig hebben om het koagulatie proces te beginnen. Verder heeft deze vitamine te maken met de omzetting van glucose in glycogeen, welke stof in de lever wordt opgeslagen; vitamine K is deels verantwoordelijk voor het normaal functioneren van de lever.

Deficiëntie-symptomen:

Bij baby’s: gebrekkige groei en ontwikkeling; bloedingen bij pasgeborenen, gekenmerkt door bloedspuwingen en darmbloedingen, bloedingen in de navelstreng en voorhuid. De verschijnselen openbaren zich twee tot drie dagen na de geboorte.

Bij volwassenen: abnormale bloedstolling kan leiden tot neusbloedingen, bloed in de urine, maagbloedingen, bloedingen in de haarvaten en huid, waardoor men spontaan blauwe plekken krijgt; vertraagde bloedstolling.

Kan gunstig werken op/bij:

Alcoholisme, bloeding, coeliakie (inheemse spruw), cystic fibrosis (mucoviscidosis), galstenen, geelzucht, hepatitis (leverontsteking), kanker, kneuzing, kwashiorkor (ondervoedingsziekte), levercirrose, ouder worden, wormen, zweren.

Gebruik:

Antagonisten zijn o.a. luchtvervuiling, antibiotica, minerale olien, straling, ranzige vetten en olien.

Wisselwerking met medicijnen, vitaminen of mineralen:

Cholestyramine,

Colestipol,

Cumarine,

Sucralfaat: vermindert de uitwerking van vitamine K.

Antibiotica (in alle vormen),

Minerale olie,

Sulfa-medicijnen: veroorzaakt vitamine K deficientie.

Kinidine,

Salicylaten: grotere behoefte aan vitamine K bij langdurig gebruik.

Antistollingsmiddelen (oraal): vermindert het antistollingseffect.

Primaquine: grotere kans op toxische bijwerkingen.

Dosering:

De normale (minimale) dagelijkse behoefte is bij pasgeborenen 1 tot 5 mg. Geschat wordt dat men dagelijks ongeveer 300 tot 500 mcg inneemt, en daarvan wordt aangenomen dat het voldoende is.

Waarschuwing:

Voor kinderen kunnen 10 of meer milligram giftig zijn. Bij volwassenen heeft natuurlijke vitamine K geen giftige effecten, maar SYNTHETISCHE vitamine K in doseringen van 30 mg of meer kunnen wel degelijk tot vergiftiging leiden. Zwangere vrouwen die synthetische vitamine K kregen, vertoonden symptomen als blozen, zweten en borstbeklemming. Bij zuigelingen heeft vitamine K soms kernicterus veroorzaakt.

Alie Wouda vd Tuin
Vreedepeelweg 4
5986 NW Beringe
 
06-41979844
 
 

Geef een reactie