Kom maar op met die stoplichtstickers op onze voeding!

Elke dag een gezond weetje van Ivan Wolffers: vandaag over voedingswaarde en vrije keus

Informatie op de verpakking van voeding betekent vaak: te veel kleine lettertjes op een donkere achtergrond en te veel woorden die de meeste mensen niet kennen. Mocht je je erin verdiept hebben en een beetje weten waar het om gaat, dan winkel je op zaterdagochtend drie kwartier langer om alles goed te lezen. Het voldoet misschien allemaal wel aan de juridische verplichtingen die ervoor gelden, maar hoe bruikbaar is het voor consumenten?

Onderzoekers uit Boston keken of het beter kan en stelden een stoplichtsysteem voor. Ze publiceerden de resultaten van hun experimenten daarmee in het American Journal of Preventive Medicine. De onderzoekers zijn echter niet bepaald de eersten die erover beginnen. Al vele malen is er gelobbyd voor betere informatie op voeding en ook het stoplichtsysteem is al heel wat keren langs gekomen, maar altijd werd dan door de voedingsproducenten beweerd dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat het zal helpen. Zo waren ze steeds in staat veranderingen tegen te houden.

Stickers met stoplichtkleuren

De onderzoekers deden hun onderzoek in de kantines van bedrijven met behulp van stickers met stoplichtkleuren. Groen voor fruit, groente en mager vlees. Oranje voor minder voedzame producten. En rood voor voedsel zonder voedingswaarde, maar met veel vet en energie erin.

Het onderzoek duurde 27 maanden en de aankopen van 2285 mensen werden geanalyseerd. De uitkomsten lieten zien dat de simpele aanpak echt invloed heeft op de keuze van mensen. Na twee jaar kochten mensen 4 procent minder rode producten en 5 procent meer groene producten. Voor de verkopers maakte het wat inkomsten betreft niets uit.

Big Food
Ik denk niet dat dit onderzoek nu wel iets gaat veranderen. Er is enorme weerstand tegen zulke duidelijke informatie. ‘Big Food’ lobbyt al jaren met succes tegen zulke maatregelen. De overheid wil nergens de vingers aan branden omdat het op betutteling lijkt en mensen zelf maar moeten kiezen. En veel consumenten kletsen de lobbyisten en politici na als het op goedkope leuzen over de ‘verzorgingsstaat’ aankomt. Ze hebben zelf toch zeker het recht te kiezen? Nou, dat kan toch nog steeds als de informatie duidelijker is? Of gaat het erom dat je het liever niet weet?

Democratie valt of staat bij de toegang tot betrouwbare en duidelijke informatie, want dan pas werkt het systeem van de vrije keuze. Kom dus maar op met die stoplichten. Als mensen dan toch doorgaan met veel rode producten te consumeren is het hun volste recht en wat mij betreft hoeven ze niet meer premie voor hun ziektekostenverzekering te betalen. Mensen die meer dan twee bonnen voor te hard rijden per jaar krijgen hoeven ook niet meer voor hun autoverzekering te betalen.

Geef een reactie