Suiker net zo verslavend als cocaïne en Tabak

  • Schermafbeelding 2015-05-09 om 02.08.58 Suiker versterkt net als drugs het vrijkomen van dopamine in de hersenen. Op de lange termijn zorgt regelmatige consumptie van suiker ervoor dat we steeds meer nodig hebben om hetzelfde beloningseffect te krijgen. Het brein wordt tolerant tegenover suiker en er zijn steeds grotere hoeveelheden nodig. Onze hersenen reageren op suiker op dezelfde manier als op cocaïne!
    Voedingsproducenten weten dat ook. Sterker nog, ze doen buitengewoon veel onderzoek naar de smakelijkheid van hun producten. En ze bedoelen met smakelijkheid niet een ’aangename smaak’, maar het vermogen van die voeding om de eetlust te prikkelen en ons ertoe aan te zetten meer te eten!
  • Bijna iedereen heeft ermee te maken: dat koekje, brood, pasta of stuk taart niet kunnen laten staan. Snel verteerbare koolhydraten en suikers zijn volgens onderzoek meer verslavend dan cocaïne.
  • Het eten van (te veel) snel verteerbare koolhydraten zorgt ervoor dat we in korte tijd weer zin krijgen in dezelfde vorm van koolhydraten. Als je te veel snel verteerbare koolhydraten eet, kan dit leiden tot een onbedwingbare drang naar meer, als je even zonder zit. Snel verteerbare koolhydraten zijn o.a. brood, pasta, ontbijtgranen, snoep, koek, frisdranken en veel fruitsappen.
  • Genotpunt
    Die zelfde voedingswetenschappers hebben aangetoond dat er een ‘punt’ bestaat waarop we voeding het lekkerst vinden en er het meest van eten. Dat punt, ook wel ‘bliss point’ of genotpunt genoemd, komt overeen met een bepaalde verhouding (en hoeveelheid) suiker, vet en zout.
  • Producenten zorgen er voor dat hun producten zo dicht mogelijk het ‘genotpunt’ benaderen. Dan vinden we hun producten namelijk het lekkerst en eten we er meer van, zelfs als we geen honger hebben!
  • Elk product dat bereid wordt in een fabriek is ontworpen om zo lekker mogelijk te smaken. En dus hebben ze er suiker, vet en zout aan toegevoegd in die bewuste ideale verhouding. Ook als je dat niet verwacht.
  • Een voorbeeld
    Salades uit de supermarkt – de groente van de salade is OK, maar er is kaas, spek of croutons (vet + zout) aan toegevoegd en de dressing is een saus vol met suiker, zout, kunstmatige geur-, kleur-, en smaakstoffen. Hoezo gezond eten?
  • De lijst kan erg lang worden, maar hopelijk is de boodschap duidelijk: industrieel bereide voeding is ontworpen om je er (te) veel van te laten eten. En wist je dat die zelfde producenten ook afslankproducten op de markt brengen??
  • Onze hersenen en suiker
    Maar hoe kan het nou dat we zo sterk reageren op die combi van smaken. Wel, zoals boven beschreven triggert suiker (net als cocaïne) de hersenen. Vanaf het moment dat we zoet proeven gaat er een serie van (zenuw)impulsen naar en door onze hersenen die het lichaam ervaart als een goed gevoel, een beloning. Pijn en stress kunnen zelfs minder worden.
    Het eten van veel suiker/vet/zout zorgt er dus voor dat je een proces in gang gezet wordt dat te vergelijken is met een drugsverslaafde die een shot neemt. Je verwent jezelf, je voelt je goed en als bonus worden andere (vervelende) emoties nog weggedrukt ook.
  • Daarnaast hebben de onderzoekers nog ontdekt dat er ook nog andere redenen zijn waarom we iets lekker vinden. En dat heeft te maken met cuSchermafbeelding 2015-05-09 om 01.51.54es, prikkels van onze zintuigen, onze ogen, maar vooral in de mond. Die worden veroorzaakt door b.v. textuur, bite, visuele vorm en soort smaak. Een nieuw ijsje heeft een krokante buitenkant (bite), binnenin luchtig ijs (textuur) dat zeer veel suiker en vet bevat (zoet+ vet) en uiteraard ook nog langzaam en zeker niet te snel smelt (smaakervaring).
  • Geproduceerde voeding is ontworpen om aan al die eisen te voldoen, zodat we er (te) veel van eten. Zo simpel is het. Als we nou ook nog met een groep zijn is de (eet) boot helemaal aan, want het blijkt dat we in goed gezelschap tot 40% meer eten.
  • Een junk food verslaving is veel meer als een drugsverslaving dan wetenschappers eerder gedacht. Ze beweren nu suiker is acht keer meer verslavend dan cocaïne.Dr. Nicole Avena van de Icahn School of Medicine aan de berg Sinaï vertelt The Huffington Post dat pizza is de meest verslavende voedsel veruit vanwege de verborgen suiker je in vinden maar één keer slice. De tomatensaus op de pizza, bijvoorbeeld, kunnen meer suiker dan een paar Oreos hebben.

    Andere zeer verslavend voedingsmiddelen zijn chips, koekjes en ijs.

    Komkommers zijn het minst verslavende voedsel, gevolgd door wortelen en bonen.

    Dr. Avena gevonden gedrag en houding ten opzichte van sommige voedingsmiddelen nauw spiegel verslaving patronen. De meest verslavende voedingsmiddelen zijn degenen die hoog op de glycemische index zijn.

    “Verschillende studies suggereren dat werkelijk zeer smakelijk, zeer bewerkte voedingsmiddelen gedrag en veranderingen kunnen veroorzaken in de hersenen die men zou gebruiken om een ​​verslaving te diagnostiseren, zoals drugs en alcohol,” aldus Avena.

    Cardioloog Dr. James O’Keefe zegt suiker bijdraagt ​​tot cardiovasculaire ziekte, evenals leverziekte, hypertensie, type 2 diabetes, obesitas en Alzheimer.

    “Toen we eten meel en suiker in verwerkte voedingsmiddelen tarwe, spikes onze suiker, dan insuline. Dat zijn de hormonale stoornissen die je buik vet op te slaan, en dan moet je hongerig naar meer snoep en zetmeelrijke junk food zijn,” vertelde O’Keefe KCTV .

    O’Keefe zegt dat het kan zes weken duren om een ​​suiker verslaving te schoppen, en u kunt een sterke hunkeren ervaren bijna als een drug terugtrekking. Maar hij zegt dat de voordelen op lange termijn zijn de moeite waard.

    “De bloeddruk naar beneden komt, diabetes gaat weg, obesitas gaat weg, teint ruimt, stemming ruimt, slaap verbetert. Het is echt, echt opvallend,” O’Keefe vertelde KCTV.

    Dus wat moet je eten? O’Keefe pleit voor een ‘terug naar de basis “dieet.

    “Veel groenten, veel fruit en noten, bessen en vis, kip en water en bruisend water,” zei O’Keefe. “Ik zal je vertellen dat ze niet gelukkig. Had om zich te ontdoen van ontbijtgranen, Pop Tarts en crackers.”

  • Grote hoeveelheden insuline zijn erg belastend voor je

    Veel mensen worden al geboren met (aanleg voor) een slecht werkende insuline-huishouding. Je ziet dat vaak in families terugkomen. Maar ook een goedwerkende insuline-huishouding kan uiteindelijk bezwijken door het eten van teveel koolhydraten.

    Mogelijke gevolgen van teveel koolhydraten eten en een slecht werkende insuline-huishouding

    • Diabetes ontstaat wanneer het overbelaste insulinesysteem het opgeeft
    • Matig tot zeer ernstig overgewicht, doordat koolhydraten worden opgeslagen als vet
    • Versnelde veroudering, ontstekingen, huidproblemen, migraine, prikkelbare darm
    • Menstruatie- en overgangsklachten, verminderde werking van het immuunsysteem, depressiviteit
    • Hart- en vaatziektes, hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol (met name Trygliceride)
    • Allerlei ernstige welvaartsziektes, waaronder kanker, dementie en auto-immuunziektes

Geef een reactie