GABA-etende darmbacterie beïnvloedt stemming

image
Onderzoekers aan de Northeastern University in Boston hebben een groep darmbacteriën (KLE1738 of Flavonifractor sp.) ontdekt die voor hun overleving afhankelijk is van één van onze neurotransmitters: GABA. GABA (γ-aminoboterzuur) is cruciaal voor het kalmeren van de hersenen. Als deze bacteriën de beschikbare GABA verbruiken, zou dat kunnen verklaren waarom het microbioom de stemming lijkt te beïnvloeden. De resultaten zijn gepubliceerd op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Society for Microbiology in Boston.

Gamma-aminoboterzuur remt de signalen van zenuwcellen en kalmeert de activiteit van de hersenen. Lage niveaus van GABA zijn gerelateerd aan depressie en stemmingsstoornissen. Onderzoekers waren verrast om te ontdekken dat KLE1738 GABA nodig heeft om te groeien en zich te reproduceren, wellicht ten koste van onze stemming. Deze resultaten zorgen voor groeiend bewijs dat darmbacteriën onze hersenen kunnen beïnvloeden.

Veel darmbacteriën zijn voor hun bestaan en groei afhankelijk van de hulp van naburige darmbacteriën die groeifactoren leveren. GABA bleek de exclusieve groeifactor te zijn voor KLE1738 en bleek voor de productie daarvan onder meer afhankelijk van bacterie Bacteroides fragilis KLE1758. Door deze exclusieve afhankelijkheid kreeg KLE1738 van de onderzoekers een voorlopig nieuwe naam: Evtepia gabavorous.

Met behulp van de groei van KLE1738 als indicator konden onderzoekers in het microbioom andere producenten van GABA aantonen zoals Alistipes putredinis, Bacteroides ovatus, Dorea longicatena en Lactobacillus brevi. Het elimineren van KLE1738 of toevoegen van deze GABA-producerende bacteriën aan het microbioom zou als therapie ingezet kunnen worden bij psychische stoornissen.

Bron: Voedingsgeneeskunde

Alie Wouda afspraak maken? info@natuurpraktijkaurora.nl

Geef een reactie