Verwaarloosde tandvleesontsteking

Grotere kans op hartziekten bij verwaarloosde tandvleesontsteking, hoe kan dat?Grotere kans op hartziekten bij verwaarloosde tandvleesontsteking, hoe kan dat?

De mond wordt ook wel de gezondheidsspiegel van de mens genoemd, er is veel medische informatie uit te halen. Onderzoeken tonen steeds vaker verbanden aan tussen lichamelijke aandoeningen en de staat van de tanden en het tandvlees.

Ook nu weer, patiënten met ernstige onstekingen aan het tandvlees hebben zestig procent meer kans op hart- en vaatziekten. Dat stelt het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA). In de internationale medische gemeenschap was het onderzoek al vaker gedaan maar in Nederland was een dergelijk verband nog nooit gelegd. “Hier lopen we wat dat betreft een beetje achter”, zegt professor Bruno Loos van ACTA. “Het werd hoog tijd dat we dit verband ook in Nederland gingen onderzoeken.”

Bacterië op de loop

Loos spitte samen met tandarts-parodontoloog Nicky Beukers door meer dan 60.000 dossiers van ACTA-patiënten om tot deze conclusie te komen. Maar deze mogelijke relatie, maar hoe zit dat nou? Drie factoren in het lichaam hebben daarbij mogelijk een belangrijke rol.

“Wij denken dat bacteriën die bij een ernstige en verwaarloosde tandvleesontsteking in de bloedbaan terechtkomen, van invloed kunnen zijn op al bestaande aderverkalking”, zegt Loos. “Dus als een patiënt kampt met aderverkalking in zijn kransslagader, dan hebben deze bacteriën vermoedelijk een verergerend effect.” Aderverkalking zorgt ervoor dat een kransslagader op een gegeven moment dichtslibt en een hartaanval veroorzaakt.

Wat is er eerder, ontsteking of hartziekte?

“Er zijn bij onderzoeken in het buitenland bacteriën gevonden in kransslagaders, deze zijn mogelijk in de bloedbaan terechtgekomen door tandvleesontstekingen. Maar dat verband is nog niet sluitend aangetoond, ze kunnen ook ergens anders vandaan komen.” De invloed van deze bacteriën op bloedplaatjes kan ook een belangrijke rol spelen: “Bloedplaatjes zijn belangrijk in het bloedstollingsproces. Zij gaan zich mogelijk door bacteriën eerder samenklonteren en dan kunnen bloedstolseltjes een vernauwde ader verstoppen.”

 

De genetische aanleg voor hart- en vaatziekten wordt gedeeld met de aanleg voor tandvleesonstekingen. Je lichaam is dan mogelijk ook vatbaarder voor ontstekingen. “Op de één of andere manier verkeert je lichaam dan in een hogere staat van ontsteking. Het wil niet zeggen dat het één het andere veroorzaakt.”

Het directe verband is dus nog niet te leggen. Dat wordt dan ook de vraag van het volgende ACTA-onderzoek. “Het is een geval van de kip en het ei, wat is er eerder: een ontsteking of een hart- en vaatziekte? We willen graag een dergelijke tijdlijn in Nederland kunnen vaststellen. Dan zouden we het verband sterker kunnen maken.”

Het duurt nog zeker anderhalf jaar voor dat onderzoek is voltooid en gepubliceerd. De boodschap voor iedereen nu is toch vooral goed op het gebit te letten.

RTL Nieuws

Alie Wouda
alie wouda

Geef een reactie