Voedingssupplementen onzin?

Heel mooi artikel kwam ik tegen van Juglan zwaan en daar sta ik helemaal achter.

Beste lezer,
De afgelopen week is vitamine D uitgeroepen tot supplement van het jaar. Andere populaire supplementen waren magnesium en kurkuma. Vrijwel direct reageerden experts hierop met een persbericht dat supplementen volstrekt onnodig zouden zijn. Ik ontving hier vele vragen over. Hoe zit dit nu precies?

voedingssuplementenAls we het originele artikel erbij pakken, dan blijken de ‘experts’ te bestaan uit slechts één persoon, namelijk Patricia Schutte van het Voedingscentrum. Ze heeft diëtetiek gestudeerd en geen orthomoleculaire geneeskunde. Als woordvoerster zal ze ongetwijfeld de mening van het Voedingscentrum uitdragen. De Nederlander mag de gezondheid niet te veel in eigen hand nemen en al helemaal niet buiten de gebaande paden treden. Het lijkt erop dat supplementen zwartgemaakt worden als reactie op het feit dat vitamine D even in het zonnetje is gezet.

Het Voedingscentrum zegt dat het beter is om alles uit onze voeding te halen. Ik ben het daar volledig mee eens, maar om nu alle supplementen als onzin te betitelen, vind ik wat ver gaan.

Verkopers van supplementen doen er alles aan om ons te laten geloven dat voeding verarmd is en dat we niet zonder supplementen kunnen. Dat is onjuist. De NEVO-voedingstoffentabel van het RIVM heeft pas nog een update gekregen, hieruit blijkt dat er nog ruim voldoende voedingsstoffen aanwezig zijn in onze voedingsmiddelen. De afname van nutriënten in groenten en fruit ligt de afgelopen 80 jaar ergens tussen de 5% en 40%. Dit komt grotendeels door de verarmde bodem, maar ook door veredeling. Door te kiezen voor biologische voeding, kan dit verlies grotendeels ondervangen worden.

Nederlanders eten gemiddeld 127 gram groente per dag. Veel en veel te weinig. Daar ligt denk ik het hoofdprobleem. Stel dat we de groente-inname verdubbelen, dan kunnen we de achteruitgang in voedingsstoffen makkelijk compenseren. Daar hebben we niet per se een multi voor nodig. Over een multi gesproken, volgens de laatste inzichten doen multi’s op de korte termijn niks, maar verhogen ze op de lange termijn het risico op kanker en cardiovasculaire ziekten.

De meeste multi’s worden synthetisch geproduceerd, waarbij grondstoffen zoals petroleum, koolteer en aceton gebruikt worden. Deze multi’s bevatten vaak verbindingen die in de natuur niet als zodanig voorkomen. Daarbij worden soms extreem hoge dosissen gehanteerd, waarbij ADH’s van 10.000 keer niet worden geschuwd. Veel multi’s bevatten meer hulpstoffen zoals suiker, vulmiddelen en glansmiddelen dan daadwerkelijke vitamines en mineralen.

In studies zijn vaak deze goedkope synthetische multi’s onderzocht. Het is beter om te kiezen voor natuurlijke supplementen die lager gedoseerd zijn. Let wel: naar schatting bevat 93% van de supplementen in de winkels synthetische ingrediënten. Vele zijn natuur-identiek, waarbij de natuur is nagemaakt. Die vitamines en mineralen komen niet uit planten, maar uit een laboratorium.

Op het internet circuleert al jaren het experiment waarbij synthetische en natuurlijke supplementen een kwartier op 150 graden worden ‘gebakken’ in de oven. Met de natuurlijke gebeurt niet veel, maar de synthetische varianten kleuren helemaal zwart:
Boven: gebakken, onder: ongebakken. In de bovenstaande afbeelding is er slechts één supplement natuurlijk.

Als we veel aandacht aan ons dieet zouden schenken, dan kunnen de pillen vaak achterwege blijven. Maar de meeste mensen eten voornamelijk bewerkt voedsel en hebben veel stress. Stress belemmert de opname van vitamine B12 in zeer grote mate. Ook schijnt de zon in ons land het merendeel van de tijd niet krachtig genoeg om vitamine D aan te maken.

De waarheid ligt in het midden
Van een aantal nutriënten weten we zeker dat veel Nederlanders hier een tekort aan hebben. Dat zijn vitamine D, vitamine B12 en omega 3 vetzuren. Het suppleren ervan kan soms levensreddend zijn. Het is mij dan ook een raadsel waarom het Voedingscentrum alle supplementen over één kam scheert.

Supplement van het jaar
Op de Gezondheidsbeurs konden mensen stemmen op hun favoriete supplement. Om dit meteen ‘het supplement van het jaar’ te noemen, vind ik erg voorbarig. Het is slechts een indicatie van wat gezondheidsbeursbezoekers vinden. De verkiezing is een initiatief van supplementinfo.nl, dat weer wordt gefinancierd via het NPN door vele grote supplementenmerken. Deze website heette voorheen kiesvoorietsextra.nl en heeft onder andere als doel het promoten van voedingssupplementen. De uitslag van deze verkiezing wordt door veel verkopers van supplementen dan ook zeker ingezet als marketingtool.

Marketing
We hebben aan de ene kant te maken met slimme marketeers die supplementen aan de man willen brengen, maar aan de andere kant het Voedingscentrum dat zegt dat supplementen totaal overbodig zijn. Het is voor veel mensen erg lastig om door het bos de bomen nog te zien.

Medicijnen wel toegestaan?
Het beste kunnen we onze eigen mening vormen door het gezonde verstand te gebruiken. Verdiep jezelf in de materie. Hoe zit de wereld in elkaar? Ik hoor het Voedingscentrum nooit zeggen dat de medicijnen de deur uit moeten. Dit terwijl arts William Cortvriendt in zijn TV programma Hoe word ik 100? bewees dat de deelnemers, door anders te eten, de meeste medicijnen in het afvalvat konden deponeren. Dus supplementen worden door het Voedingscentrum verboden, maar medicijnen krijgen vrij spel? Supplementen hebben over het algemeen nauwelijks bijwerkingen, iets dat bij medicijnen wel anders is.

In een ideale wereld zou alles uit de voeding en zonlicht gehaald kunnen worden. De realiteit is echter anders: veel mensen eten erg slecht, zien de zon weinig en zijn zeer gestresst. Wanneer het lichaam uit balans is, kunnen supplementen bijdragen aan herstel van de balans. Hierbij kan tijdens de kuur gewerkt worden aan een nieuw evenwicht zonder supplementen. Als er bijvoorbeeld een magnesiumtekort speelt door stress, dan kan het verstandig zijn om voor magnesiumsuppletie te kiezen. Ondertussen kan dan gewerkt worden aan een leven met minder stresserende factoren. Groene bladgroenten zijn zeer rijk aan magnesium, dus ook in het dieet kan gekozen worden voor deze ondersteunende voeding.

Om mensen te helpen de gezondheid van het lichaam te ondersteunen met echte voeding, in plaats van supplementen, werk ik al enkele jaren aan een nieuw boek. Dit nieuwe boek, waarbij de heilzame werking van bijna alle dagelijkse voedingsmiddelen wordt beschreven, kan dan samen met de supplementenwijzer worden gebruikt. Ik verwacht het boek later dit jaar af te hebben…

Gezonde week,
Juglen Zwaan
aHealthylife.nl

1 thoughts on “Voedingssupplementen onzin?

Geef een reactie