Hoe Suiker de neurotransmitters beïnvloedt
Er zijn twee soorten van neurotransmitters in het menselijk lichaam – (kalmerende) en excitatoire (stimulerende). De kalmerende zijn GABA en serotonine en zij zijn verantwoordelijk voor het kalmeren ons systeem, met inbegrip van het verlichten van angst en het induceren van slaap. De stimulerende neurotransmitters zijn dopamine, glutamaat en Norepinephrine (Noradrenaline) dat onze focus, het geheugen, de ambitie om stress te verhogen.
Elke disbalans van de neurotransmitters vermindert onze gezondheid. Lage Dopamine-spiegels zal leiden tot vermoeidheid, een laag libido en een verminderde geheugen. Lage Noradrenaline kan leiden tot depressie, verminderde ambitie en de afhankelijkheid van cafeïne. Lage GABA veroorzaakt angst, slapeloosheid en spierzwakte en lage serotonine kan leiden tot depressie, hormonale onevenwichtigheden en bijnieruitputting. Chronische up-regulatie van neurotransmitters leidt ook tot uitputting. Dit is de reden waarom medicatie zoals benzodiazepines, slaappillen en antidepressiva in eerste instantie positief werken en dan na verloop van tijd de effectiviteit verliezen.
Hoog suikergehalte veroorzaakt een piek in Dopamine dat stimuleert vervolgens serotonine en GABA worden vrijgegeven aan de Dopamine tegen te gaan. Hoge insuline geven ook schade aan neuronen. Hoog suikergehalte vertraagt de afgifte van GABA uit de pancreas wanden en speelt een rol bij het reguleren van insuline in de pancreas.
Te weinig eiwit in het dieet veroorzaakt een depletie van neurotransmitters zoals ze opgebouwd zijn uit aminozuren.
Suiker is verslavend; een negatieve invloed op onze geestelijke en lichamelijke gezondheid en tast het natuurlijke evenwicht van neurotransmitters.
afspraak maken? info@natuurpraktijkaurora.nl
Like mijn pagina Natuurpraktijkaurora