Wat is Een Koolhydraatarm Dieet?
Wanneer?
*de darmen tot rust wil brengen
*van chronische infecties (zoals candida) wil worden verlost
*gluten- en lactosevrij wil eten of
*de suikerspiegel stabiel wil houden in verband met (het risico op) diabetes (type 1 én 2!)
Koolhydraatarme diëten zijn relatief nieuwe aanpakken van overgewicht en gezondheid. Dokter Atkins was de eerste die deze diëten populair wist te maken. Onderzoek na onderzoek wijst uit dat het terugbrengen van koolhydraten leidt tot gewichtsverlies en in veel gevallen een betere gezondheid.
Deze diëten gaan er vanuit dat veel van onze welvaartsziekten, zoals overgewicht, diabetes, prikkelbare / spastische darm, botontkalking enzovoort, het gevolg zijn van een toename in de suikers die we consumeren.
Aardappelen Waren Ons Dagelijks Brood
U bent misschien grootgebracht met de voedselpiramide/voedingsdriehoek of de schijf van vijf (of waren het er drie/vier?).
Daarin stond het consumeren van veel koolhydraten aan de basis. Denk daarbij aan rijst, brood, aardappel, pasta, ontbijtgranen enzovoort. Deze koolhydraten worden in het lichaam omgezet in suikers.
Pas hogerop in de piramide komen we groenten en fruit tegen. Nog hoger (en dus minder grote hoeveelheden daarvan) vindt u de eiwitten zoals die in vlees, vis en eieren voorkomen.
Wat hier mis mee is, is de tweede laag van onderen….5-12 sneden brood + 3-5 stuks gekookte aardappelen. Dat zijn zoveel suikers dat uw lichaam het zwaar te verduren krijgt!
Het voornaamste probleem is dat koolhydraten snel na het eten worden omgezet in suiker. Dit komt snel in het bloed terecht. Zodra dit in het bloed komt zorgt dit voor een insuline-reactie. Dit betekent dat uw lichaam snel veel insuline aanmaakt (als u geen diabetes heeft). Deze insuline zorgt ervoor dat het suiker in uw bloed wordt omgezet in vet . Ook zorgt het ervoor dat de vetverbranding wordt stilgezet. Dit betekent dus dat u aankomt.
Gebeurt dit altijd, met het eten van *alle* koolhydraten?
In dit blog schrijft Alie Wouda van Natuurpraktijk AURORA veel tips over ziekte en gezondheid, wat weer gekopieerd wordt naar haar Facebook account
(voeg haar toe als vriend dan krijg je direct alle informatie)
Nee, en daarom is het onderscheid dat u leert maken in goede en slechte koolhydraten héél belangrijk. Ten eerste, alleen met een *teveel* aan suiker in uw bloed maakt het lichaam insuline aan. Ten tweede, de ene koolhydraat is de