Equisetum arvense

Heermoes

Plantenrijk Equisetaceae (Paardenstaartenfamilie)

Verkorte schrijfwijze en synoniemen

Equis-a., Akkerpaardenstaart

Herkomst

De Equisetum arvense komt hoofdzakelijk voor in Azië, met name China, en in Europa en Noord-Amerika. Dit primitieve geslacht wordt al sinds minstens de 1e eeuw v.C. gebruikt voor het genezen van wonden. Van beide geslachten wordt de moes van de verse plant, inclusief de wortel gebruikt voor de bereiding van het homeopathische middel Equisetum arvense (vs 2 HAB 50% ethanol v/v).

Persoonsbeeld

Voor mensen die nogal prikkelbaar en snel moe zijn.

Opvallende symptomen

Pijnlijke druk aan weerszijden van de onderbuik en blaas. De pijn verergert aan het eind van de urinelozing.

Klachten kunnen verergerd worden door

Aanraking; beweging; druk op de pijnlijke streek.

Klachten kunnen verbeterd worden door

Rugligging en lopen.

Toepassing

Equisetum arvense wordt o.a. toegepast bij een pijnlijke irritatie van een volle, gevoelige blaas. Er kan een constante urinedrang bestaan, mogelijk met druppelen of slijm in de urine. Het middel wordt ook voorgeschreven aan kinderen die tijdens nachtmerries of andere dromen in bed plassen.

Deze tekst is met medewerking van VSM Geneesmiddelen overgenomen en aangevuld met gegevens uit de homeopathische literatuur en het boek Homeopathie, principes en toepassingen in de praktijk geschreven door Dr. Andrew Lockie, uitgegeven door Readers Digest.

Geef een reactie