Bioflavonoïden

Werking van flavonoïden

Bioflavonoïden (flavonoïden of vitamine P) zijn chemische verbindingen (fytochemicaliën) die in vrijwel alle soorten fruit, groenten, kruiden, chocolade, thee en wijn, evenals bonen en zaden voorkomen. Bioflavonoïden zijn een grote familie van meer dan 5000 gehydroxyleerde polyfenolische verbindingen die belangrijke functies in planten uitvoeren, zoals het aantrekken van bestuivende insecten, het bestrijden van omgevingsstress en moduleren van celgroei.

Over het algemeen geldt dat hoe kleurrijker een (natuurlijk) voedingsmiddel is, hoe rijker het is aan flavonoïden. Van een aantal flavonoïden is bekend dat ze antioxidanten zijn, ze neutraliseren het schadelijk effect van vrije radicalen op de cellen en hebben het vermogen om diverse belangrijke processen in de cellen, zoals groei en proliferatie (ontwikkeling van cellen) aan te sturen. Flavonoïden werken ontstekingsremmend, bloedsuikerverlagend, beschermen de hersencellen tegen schade en de structuur van bloedvaten.

Anthocyanen: zijn rode, blauwe en paarse pigmenten dat in bosbessen, druiven, veenbessen, kersen, rode kool en aubergine hun diepe kleuren geven. Ze worden niet goed door het lichaam opgenomen, maar er zijn nog steeds sterke aanwijzingen dat ze kunnen helpen om de bloeddruk te verlagen en te beschermen tegen diabetes.
Liganen: komen voor in lijnzaad, sesamzaad, volle granen, bonen en bessen dat in het lichaam wordt omgezet in verbindingen die zich als oestrogenen gedragen, en kunnen het natuurlijke hormoon blokkeren. Lignanen worden onderzocht omdat ze mogelijk een rol spelen bij het voorkomen van ziekten zoals hartaandoeningen en baarmoederslijmvlieskanker.
Resveratrol: is een verbinding in druiven, bessen en pinda’s. Resveratrol blijkt veelbelovend als een mogelijke kankerbestrijder en om plaque in de hersenen tegen te gaan.
Curcumine: geeft kurkuma zijn diep geeloranje kleur. Kurkuma kan beschermen tegen diabetes type 2, ontstekingen en depressie verminderen. De hoeveelheid kurkuma toegevoegd om een maaltijd op smaak brengen zal niet genoeg zijn om effectief te zijn.
Quercetine: komt voor in appels, uien, bessen en rode wijn. Quercetine helpt botten, kraakbeen, bloed, kleine bloedvaten gezond te houden. Quercetine kan astmasymptomen verlichten, het cholesterolgehalte verlagen en kanker bestrijden.
Sulforafaan: bevindt zich in kruisbloemige groenten zoals broccoli, spruitjes, kool, bloemkool en boerenkool, een krachtige antioxidant (die ook verantwoordelijk is voor die rotte geur). Sulforafaan kan helpen om de kans op bepaalde kankers, waaronder borstkanker te verkleinen.
Lycopeen: een rode pigment in tomaten, watermeloen en roze grapefruit. Lycopeen heeft het potentieel om de kans op prostaatkanker te verkleinen.
Isoflavonen: gedragen zich in het lichaam als het hormoon oestrogeen. Sommige vrouwen in de menopauze gebruiken isoflavonen om de symptomen zoals opvliegers te verlichten.
Capsaïcine: is de pikante stof in cayennepeper en andere pittige pepers. Capsaïcine-crèmes worden gebruikt om pijn door artritis, fibromyalgie en sommige soorten zenuwbeschadiging en jeuk door psoriasis te verlichten.
Ellaginezuur: zit in rood fruit zoals frambozen, aardbeien, granaatappels en ook in walnoten en zou de vetverbranding bevorderen.
Luteïne en zeaxanthine: beschermen de ogen door het absorberen van schadelijke lichtgolven. Verlaagt het risico op leeftijdsgebonden maculaire degeneratie, de belangrijkste oorzaak van blindheid bij oudere volwassenen.
Allicine: wanneer je knoflook snijd of kneust komt er een chemische reactie opgang die allicine maakt. Allicine kan helpen om ontstekingen te verminderen, de bloeddruk en het cholesterolgehalte te verbeteren en ziektekiemen te bestrijden.
Catechines: zit in thee, cacao, druiven, appels en bessen. Catechines zou helpen om kanker te bestrijden en kan beschermen tegen hartaandoeningen.
Beta-caroteen: een pigment dat wortels, zoete aardappelen en pompoenen een oranje kleur geeft, maar zit ook in spinazie en boerenkool, echter de groene kleur chlorofyl overweldigt beta-caroteen. Beta-caroteen wordt in het lichaam gebruikt om vitamine A aan te maken, wat helpt om het immuunsysteem en het gezichtsvermogen te stimuleren.

Appen?

Wil je een afspraak maken? 🗣

Alie Wouda Natuurpraktijk Aurora

Geef een reactie