Via de urine kan heel wat magnesium verloren gaan

14/01/14 – 17u13 Bron: Belga
© thinkstock.
Via de urine gaat heel wat magnesium verloren. Dat blijkt uit een doctoraatsonderzoek aan de Universiteit Antwerpen naar magnesiumtekort veroorzaakt door medicatie.

Schermafbeelding 2014-01-16 om 18.08.26Kankermedicatie en geneesmiddelen die het immuunsysteem onderdrukken, kunnen bij patiënten een magnesiumtekort veroorzaken. Zo’n tekort “kan leiden tot klinische symptomen als verwardheid, spierzwakte, beven, slikstoornissen, verkramping van de spieren en stuipen”, zegt onderzoekster Kristien Ledeganck (UA).

Zij ontdekte het mechanisme achter het tekort aan magnesium. “Uit dierproeven en klinische patiëntenstudies blijkt dat het tekort veroorzaakt wordt door een verminderde aanmaak van het EGF-groeihormoon in de nier.” Dit hormoon is niet alleen belangrijk in de groei, maar bewaakt ook de magnesiumbalans in het lichaam.

Het onderzoek spitste zich toe op het verlies van magnesium na gebruik van de medicijnen cisplatine en cyclosporine. Cisplatine wordt gebruikt ter bestrijding van kanker, cyclosporine onderdrukt het immuunsysteem en wordt gebruikt in de behandeling van auto-immuunziektes of bij patiënten die een transplantatie ondergingen.

“Door de verminderde aanmaak van EGF in de nier na een behandeling met cisplatine of cyclosporine worden de groeihormoonreceptoren minder geactiveerd en wordt het magnesiumkanaal in de nier onvoldoende gestimuleerd om magnesium in het lichaam te houden, met een magnesiumverlies via de urine tot gevolg”, aldus Ledeganck.

Vooralsnog geen oplossing
De resultaten van het onderzoek betekenen “een grote vooruitgang in het blootleggen van de mechanismen die verantwoordelijk zijn voor het verlies van magnesium via de urine”. Omdat er vooralsnog geen oplossing is voor dat probleem, “blijft het belangrijk dat artsen zich bewust zijn van de bijwerkingen van geneesmiddelen”.

 

Geef een reactie