Voed je haar van binnenuit

De kleur en de dikte van ons haar zijn genetisch bepaald. Op de gezondheid van het haar hebben we echter wel zelf invloed. Hierbij is levensstijl van belang. Zo is een gevarieerde en gezonde voeding belangrijk voor onze huid, maar ook voor ons haar. Voldoende vitaminen, mineralen en sporenelementen houden je haar in goede conditie.
Deze vitaminen kun je uit haarverzorgings producten halen. Daarnaast kan een voedingssupplement worden gebruikt om het haar gezond te houden.New Care’s Haar, Huid, Nagel is een uitgebalanceerde combinatie van vitaminen, mineralen en kruiden die bijdraagt aan een goede conditie van haar, huid en nagels.

Het Haar

Elk haar heeft drie laagjes. Het binnenste laagje heet de medulla en bestaat uit zacht keratine. De middelste laag is een vezelachtige keratinelaag, genaamd cortex. Het buitenste laagje is de haarschacht. Die is het stevigst en bestaat uit harde keratine schubben die een goede beschermlaag vormen.

Vlak onder de huid zit een speciaal haarzakje waarin keratinecellen worden geproduceerd, die splitsen zich voortdurend en groeien naar het licht. Naast het haarzakje zit een talgklier die zowel de huid als de haar ‘smeert’. Er zitten zo’n 100.000 haarzakjes op ons hoofd. Het aantal haarzakjes is genetisch bepaald. Blondharigen hebben meer haarzakjes dan donkerharigen en rosharigen.

Schermafbeelding 2014-04-29 om 18.13.02

De wortel van een haar zit in het haarzakje in de huid. De lok wordt uit de zak geduwd met een tempo van 0,35 millimeter per dag, zodat haar met gemiddeld 1 centimeter per maand groeit. Gezond haar heeft een levensduur van 2 tot 6 jaar. Na een rustperiode van 3 maanden valt de haar uit, waarna een nieuwe haar uit het zakje groeit. De levensduur is afhankelijk van omstandigheden en de persoon. De levensduur van het haar is verantwoordelijk voor de maximale haarlengte die men kan hebben. Haarverlies is dus heel normaal. Een gezond mens verliest dagelijks tussen de 50 en 100 haren als gevolg van het vernieuwingsproces dat ons haar doormaakt.

 

Haarverlies

Pas wanneer het haarverlies meer dan 100 haren per dag bedraagt, is er sprake van overmatig haarverlies. Dit kan diverse oorzaken hebben:

  • Erfelijkheid: Volgens een familiair patroon komt haaruitval voor bij mannen. In sommige families is de kaalheid volledig en wordt deze al op vroege leeftijd bereikt. Ongeveer 60% van de mannen boven de vijftig vertoond enige tekenen van kaalheid.
  • Schimmelinfectie: Dit is een besmettelijke schimmelziekte aan de hoofdhuid, die de kop opsteekt op plaatsen met een slechte hygiëne en verzorging. Met een goede hygiëne kan er geen ophoping van vet ontstaan. Het haar borstelen en de hoofdhuid masseren zijn goed, evenals wassen met een milde shampoo.
  • Ouderdom: Zowel bij mannen als bij vrouwen kan het voorkomen dat het haar gedurende het leven dunner wordt en zelfs uitvalt. Bij mannen gebeurt dit onder invloed van het hormoon testosteron.
  • Ziekten, Medicijnen en Röntgenstralen: Haaruitval kan ook het gevolg zijn van infectieziekten (roodvonk, syfilis en longontsteking), medicijngebruik en vergiftigingen. Een andere oorzaak is een kankertherapie met röntgenstralen en chemokuren.
  • Allopecia Areata: Dit is een verschijnsel waarbij door een nog onbekende oorzaak spontaan ronde kale plekken ontstaan op het hoofd (of elders op het lichaam). Een mogelijke oorzaak hiervan is een verminderde doorbloeding van de huid.

Beschadigd Haar

Gezond haar heeft een buitenste laag die erg lijkt op de huid van een slang. Het is belangrijk dat de schubben dicht boven elkaar liggen. Als de schubben plat liggen zal het haar glimmen. Het gebruik van een kam met ongepolijste tanden en scherpe haarklemmen kan ervoor zorgen dat de schubben kapot gaan. Met zulke schade zal het haar eerder uitvallen. De geopende schubben zorgen ervoor dat het haar niet meer zo soepel is, waardoor eerder klitten kunnen ontstaan. Vooral als het haar nat is, kan het breken door te hard kammen of borstelen. Haar kan ook afbreken als het uitgedroogd is, omdat het de natuurlijke flexibiliteit heeft verloren. Ons haar wordt ook blootgesteld aan negatieve invloeden van buitenaf. Stress, te veel wind en zon, hormonen en UV-stralen zijn bijvoorbeeld desastreus voor je haar. Dit zorgt er namelijk voor dat de schubben van de schubbenlaag open gaan staan waardoor het haar stug aanvoelt en er dof uitziet. De haarschacht moet gevoed worden zodat de schubben weer sluiten. De beschadigde haarschubben zijn te beschermen tegen verdere schade door het gebruik van een goede shampoo en conditioner. Daarbij is het belangrijk dat je voeding gevarieerd en gezond is. Voldoende vitaminen, mineralen en sporenelementen als suppletie zorgen voor mooi en gezond haar.

Keratine

Haar bestaat voor een belangrijk deel uit keratine. Keratine is opgebouwd uit eiwitmoleculen, die verbonden zijn met zwavel, de zogenaamde zwavelbruggen. Problemen met haar ontstaan wanneer het keratinegehalte in het lichaam te laag is of wanneer de zwavelbruggen beschadigd zijn. Stoffen die nodig zijn voor de opbouw van keratine zijn vitamine C, vitamine B5, biotine, kiezelzuur, organisch gebonden zink en selenium en vrije vorm zwavelhoudende aminozuren zoals methionine.

Voeding voor het Haar
Vitaminen werken vooral van binnenuit. Dit verklaart ook waarom iemand die slecht eet of een gebrekkige spijsvertering heeft, vaak dof en breekbaar haar heeft. Een aantal voedingsstoffen is onmisbaar voor gezond haar. Vitamine B5 zorgt bijvoorbeeld voor de flexibiliteit, elasticiteit en glans van het haar. Het bevordert de haargroei en kan het haar zelfs iets dikker maken en gespleten punten herstellen. De mineralen calcium, zink, koper en kiezelzuur zorgen voor de stevigheid van het haar. Biotine is van belang om haaruitval te helpen voorkomen. Bovendien schijnt het de haargroei te stimuleren en te voorkomen dat we vroeg grijs worden (hoewel dat grotendeels erfelijk is bepaald). Biotine wordt aangemaakt door de darmen, daarom is een goede darmflora belangrijk. Vitamine C heeft invloed als antioxidant die je haar beschermt. Vitamine E heeft een beschermende en verzachtende invloed.

MSM verbetert haarstructuur
MSM is een vorm van organisch zwavel, dat als bouwsteen fungeert voor het eiwit van het haar (keratine). Het komt van nature voor in vers, onbewerkt en ongekookt voedsel, met name in rauwe vis en vlees. Bij voedselbereiding gaat veel MSM door verhitting en andere bewerkingen verloren, zodat de opname via voedsel vaak gebrekkig is. MSM is als ‘organisch zwavel’ veel makkelijker door ons lichaam op te nemen dan het mineraal zwavel. Uit onderzoek blijkt dat MSM het haar helpt dikker te krijgen en bovendien zorgt voor meer glans. MSM verhoogt ook de groeisnelheid van het haar. Hiervoor is 2.000 mg per dag meer dan voldoende. Deze effecten op de haargroei zijn zeer recent bevestigd in een dubbelblind onderzoek door de Oregon Health Sciences University. MSM staat vooral bekend als pijnstiller zonder bijwerkingen. Het is in die functie al meer dan 20 jaar onderzocht. Schadelijke effecten zijn niet geregistreerd, omdat het om een lichaamseigen stof gaat.

Een smoothie die goed is voor je haar

Alie Wouda vd Tuin
Vreedepeelweg 4
5986 NW Beringe

logokaal-facebook3.jpg
06-41979844
Wil je me volgen, vul dan je email adres in.
Of voeg me toe als vriend op Facebook https://www.facebook.com/aliewouda
 

2 thoughts on “Voed je haar van binnenuit

Geef een reactie