Vreemde lichaamskwaaltjes die op vitaminetekort wijzen

 

 Foxnews.com
© Thinkstock.

Je lichaam kan je op vreemde manieren iets proberen te vertellen, bijvoorbeeld dat je een tekort hebt aan cruciale vitamines. Professor Susan Blum legt uit dat door een grote consumptie verwerkte voeding je makkelijk met vitaminetekorten kunt kampen.

Een vitaminetekort wijst ofwel op een tekort van de juiste voedingstoffen of dat je lichaam deze stoffen niet kan opnemen. Je gaat hier niet ziek van worden, maar hierdoor functioneert je lichaam wel niet naar behoren, omdat vitamines vaak betrokken zijn bij heel wat biochemische reacties in het lichaam. Het goede nieuws is dat je de meeste van deze problemen met kleine aanpassingen aan het voedingspatroon kunt oplossen. Als dit niet lukt, breng je best een bezoekje aan de dokter. 

Scheurtjes aan de mond 
Tekort: IJzer, zink en vitamine B. Dit probleem treft vaak vegetariërs. Het komt ook voor wanneer je te weinig proteïne opneemt door een strikt dieet. 

Oplossing: Geniet wat vaker van kip, zalm, tonijn, eieren, oesters, mosselen, zongedroogde tomaten, pindanoten en linzen. De absorptie van ijzer wordt versterkt door vitamine C, deze stof helpt ook infecties te bestrijden, combineer deze voeding daarom met groenten als broccoli, rode paprika en bloemkool. 

Rode uitslag en haarverlies
Tekort: Biotine, ook bekend als B7. Je lichaam kan dit namelijk niet opslaan. 

Oplossing: Eet meer gekookte eieren, zalm, avocado, chamignon, bloemkool, sojabonen, noten, frambozen en bananen. 

Witte en rode bultjes op de wangen, armen, dijen en achterwerk
Tekort: Essentiële vetzuren, vitamine A en D. 

Oplossing: Schrap verzadigde en transvetten en verhoog de opname van gezonde vetten. Dit doe je door meer zalm, sardines, amandelen, walnoten en lijnzaad te eten. Je neemt meer vitamine A op met groene bladgroenten en kleurrijke groenten als wortelen, zoete aardappelen en rode paprika’s. Dit zijn goede bronnen van betacaroteen, deze stof heeft je lichaam nodig om vitamine A aan te maken. De opname van vitamine D ligt moeilijker, want zonlicht stimuleert de productie hiervan in je lichaam, tijdens de wintermaanden neem je dus best een voedingssupplement.  

Tintelende of gevoelloze handen en voeten 
Tekort: Vitamines B als foliumzuur, B6 en B12. Dit is een tekort dat onmiddellijk effect heeft op de zenuwen die eindigen in de huid, vandaar het vreemde gevoel in de ledematen. Deze symptomen kunnen gepaard gaan met angsten, depressies, bloedtekort, vermoeidheid en een verstoord hormonaal evenwicht. 

Oplossing: Eet meer spinazie, asperges, bieten, bonen, eieren, inktvis, mosselen, oesters en gevogelte. 

Spierkrampen in de tenen, kuiten en voeten 
Tekort: Magnesium, calcium en kalium. Als je regelmatig krampen krijgt in je onderlichaam, kan dit wijzen op een tekort van deze stof. Wie erg hard traint, kan meer mineralen verliezen door hevige transpiratie. 

Oplossing: Zet meer bananen, amandelen, hazelnoten, pompoenen, kersen, appels, pompelmoes, broccoli en donkergroene bloedgroenten als boerenkool en spinazie op het menu.

Blijf op de hoogte; vul uw emailadres in of voeg me toe als vriend

Geef een reactie