Dat honing de eigenschap heeft om bacteriën te doden, is al eeuwen bekend. 

Het wordt succesvol toegepast bij bacteriële infecties die resistent zijn voor antibiotica.

Onderzoekers van de afdeling Medische Microbiologie van het AMC ontrafelden de antibacteriële werking van honing . Een ontwikkeling voor nieuwe antibiotica die op de huid kan worden gesmeerd, werd hiermee in gang gezet. De resultaten verschenen in 2010 in het AMC Magazine, het maandelijkse tijdschrift van het Academisch Medisch Centrum.

Ook blijkt honing succesvol toegepast te kunnen worden bij bacteriële infecties die resistent zijn voor antibiotica (methicilline-restistent: stafylococcus aureus -MRSA en MSSA-, VRE en Helicobacter Pylori ). De University of Wales Institute (Engeland) toonde dit aan en de bevindingen werden gepresenteerd tijdens een bijeenkomst van de Society for General Microbiology in 2012.  Het bleek datmanuka honing bij deze levensbedreigende antibiotica-resistente bacteriële infecties succesvol ingezet kan worden.

Recent Amerikaans onderzoek bevestigt dit (‘honey is a new approach to fighting antibiotic resistance‘)

Buiten bovengenoemde onderzoeken zijn er nog veel meer onderzoeken gedaan naar de helende en bacteriebestrijdende eigenschappen van honing. Honing heeft invloed op ongeveer 80 verschillende pathogenen.

De eigenschappen van honing die dit goedje zo nuttig maken bij het bestrijden van bacteriële infecties zijn volgens onderzoekers:

 • Hoog suikergehalte
 • Laag watergehalte
 • Lage zuurgraad
 • Bevat hydrogeen peroxide
 • Bevat fytochemische bestanddelen
 • Bevat dihydroxyacetone en dit produceert methylglyoxal

Het betreffende onderzoek van de University of Wales Institute toonde het volgende aan:

 • Staphylococcus aureus, ook bekend als MRSA-15, is een antibiotica-resistent en een ernstig probleem in ziekenhuizen over de hele wereld. De bacterie is echter gevoelig voor relatief lage concentraties manuka honing. Wanneer de honing gecombineerd wordt met antibiotica, keerde de resistentie van de MRSA bacterie om.
 • Pseudomonas aeruginosa, een bacterie dat vaak infecties veroorzaakt bij brandwonden en chronische beenzweren. Manuka honing kan de celproteïnen van deze bacterie veranderen, waardoor deze moeilijk kan overleven.
 • Streptococcus pyogenes, ook bekend als A streptococci. Deze bacterie is verantwoordelijk voor een groot aantal levensbedreigende infecties. Manuka honing beperkte de groei van biofilm. Biofilm beschermt de bacterie voor antibiotica.

Kort samengevat is aangetoond dat de honing

 • Voorkomt dat de betreffende bacterie zich hecht aan weefsel en infecties veroorzaakt
 • De groei van biofilm voorkomt
 • De celproteïnen van bacteriën verandert en zo de overlevingskans sterk verkleint
 • De resistentie van bepaalde medicatie terugdraait

Onderzoekers gebruiken honing waaruit alle onzuiverheden verwijderd zijn, en raden niet aan om supermarkt honing te nemen om thuis wonden en infecties te behandelen.

Bron

Geef een reactie