Ontstaan van kanker

Ontstaan van kanker: genetisch? Bad luck? Of vooral epigenetisch? Heel wat wetenschappelijk onderzoek heeft vastgesteld hoe sterk de invloed is van alle mogelijke derivaten uit onze voeding en drinkwater. Om uitgescheiden te worden moeten deze derivaten, na een eerste fase van wateroplosbaarder maken, in de 2de (even noodzakelijke) fase allemaal via hun eigen specifieke detoxificatie-pathway geneutraliseerd worden. De hoofdpathways hiertoe zijn veelal via conjugatie aan glutathion, of via methylatie , of via sulfatie. De mate waarin we al dan niet kunnen omgaan met de toxines die we binnenkrijgen bepaalt voor een groot stuk het effect ervan op ons lichaam en de eruit volgende kans op pathologie. Ook de invloed van stress is inmiddels wetenschappelijk onderzocht en bevestigd. Dit zowel door het roven van de vit B’s uit het lichaam voor de aanmaak van adrenaline als door de cortisolrespons op stress. Zeker op lange termijn, onder chronische stress, zijn er duidelijk vastgestelde fysio-pathologische effecten zoals chronische inflammatie op diverse lichaamssystemen. En wat richt chronische inflammatie dan aan? Indien de celwand beschadigd wordt door de invloed van toxische stoffen maakt het lichaam proinflammatoire cytokines aan, in een poging de ‘aanval’ te bestrijden. Het lichaam gaat nl. om met virussen, bacteriën, schimmels d.m.v. onze immuunrespons, die de celwand van de agressor probeert kapot te maken. Met toxines werkt dit echter niet, en celwandaantasting door toxines kan er dus niet door gestopt worden. Als binnen de cel de mitochondriale celwand ook wordt aangetast, krijgen we een energie probleem. Bij mitochondriale dysfunctie kan de ATP-aanmaak kan nl. niet meer gebeuren via de normale weg met zuurstof (= de oxidatieve fosforylatie). Er is gelukkig een alternatief systeem, nl. ATP-aanmaak via gisting met suiker. Hierbij wordt echter als nevenproduct lactaat gemaakt. Dit systeem is prima voor korte duur, maar als dit blijft duren krijgt men extra verzuring van het lichaam. In een te zuur milieu, met chronische inflammatie, moeten op den duur meer en meer cellen in overlevingsmodus gaan en met dit alternatief systeem hun energie aanmaken.  Zo kunnen kankercellen ontstaan uit cellen die vanuit overlevingsmodus muteren naar cellen die terugkeren naar hun oer-programma, met ATP-aanmaak op basis van suikergisting.

Meer weten? Maak een afspraak met Alie Wouda van Natuurpraktijk Aurora: 0641979844 graag appen of stuur een bericht naar info@natuurpraktijkaurora.nl

3 thoughts on “Ontstaan van kanker

  1. Pingback: Prostaat problemen voorkomen – Natuurpraktijk AURORA

  2. Pingback: prostaatkanker – Natuurpraktijk AURORA

  3. Pingback: Metastasen van kanker – Natuurpraktijk AURORA

Geef een reactie