Kan vit b6 neurotoxisch zijn?

De recente polemiek rond mogelijke neurotoxische gevolgen van te hoge dagdosissen vitamine B6 is ons niet ontgaan. Graag brengen we daarom wat duiding.

Vitamine B6 is een wateroplosbare vitamine. Deze vitamine speelt als co-factor een cruciale rol in heel wat enzymatische processen. Onder meer de goede werking van het eiwitmetabolisme, het hormonaal evenwicht en het vetzuurmetabolisme hangen mee af van B6. Ook zorgt B6 voor een normaal homocysteïnemetabolisme. Samen met foliumzuur of vitamine B9 en methylcobalamine of vitamine B12 zorgt B6 voor een correcte omzetting van het toxische homocysteïne naar L-methionine. Homocysteïne mag idealiter niet boven de aanvaardbare grens van 8 µmol/l uitsteken. Hogere bloedwaardes zijn vaak een indicatie voor een hoger risico op hart- en vaatziekten, kanker, chronische ontstekingen, auto-immuunziektes enz.
Te hoge homocysteïne waarden noodzaken aldus een hogere opname van B6.

De biologisch beschikbare B6 (pyridoxaal-5- fosfaat) uit voeding is hoofdzakelijk van dierlijke oorsprong. Vlees, gevogelte, vis en eidooier zijn goede leveranciers van pyridoxaal-5- fosfaat. Plantaardige bronnen als zilvervliesrijst en peulvruchten bevatten de pyridoxine vorm van B6 en zijn dus minder goed opneembaar. De lever zorgt doorgaans voor de omzetting naar pyridoxaal-5- fosfaat, de actieve vorm van vitamine B6. Vitamine B2 (riboflavine), vitamine B3 (niacine) en zink dragen hun steentje daarin bij en zijn dus noodzakelijke
cofactoren. Verloopt deze omzetting niet optimaal, dan kan de pyridoxine vorm van B6 zich opstapelen in het bloedserum.

De maximaal veilige dagdosis pyridoxaal- 5-fosfaat uit voeding en suppletie is vastgelegd op
25 mg/dag. Bij Risicogroepen zoals patiënten met de ziekte van Crohn, alcoholici, rokers, bejaarden, mensen met hart-en vaatziekten, vegetariërs en veganisten worden vaak subklinische bloedwaarden ( < 20 nmol/L) aan B6 vastgesteld. In deze gevallen kan de dagdosis verhoogd worden naar 100-250 mg/dag.
Noch de benedengrens (35 nmol/l) noch de bovengrens (105 nmol/L) van B6 in het bloed mag overschreden worden. Zowel te hoge als te lage waarden kunnen leiden tot een overprikkeling van het perifere zenuwstelsel.

Laat dus bij langdurig gebruik van B6 de bloedwaarden regelmatig controleren.
Alleen zo kan je extra inname en de opneembaarheid van B6 optimaal doseren.

Alie Wouda         img_2777

Afspraak maken? info@natuurpraktijkaurora.nl

 

 

 

 

Bronnen:
eFIOW Gezondheidsreeks 3 – Deel 4: kunnen vitaminen / mineralen toxisch zijn?http://www.natuurdietisten.nl/detail.php?cod=517&id=519&page=9
ttps://www.orthofyto.com/homepage/labwaarden-vitamine-b6-en-polyneuropathie/
http://tvblik.nl/radar/5-september-2016

Geef een reactie