verzuring

Het verzuren van het lichaam en het meten van de zuurgraad

verzuring-lichaam-jaren01

De meeste vloeistoffen in het lichaam horen basisch te zijn, met een pH-waarde groter dan 7. Een uitzondering hierop zijn maagsappen, die een pH-waarde horen te hebben van 1,0 tot 3,5. Door onze huidige manier van leven kan de zuurgraad van ons lichaam verschuiven naar de zure kant, dat wil zeggen een pH-waarde lager dan 7.

Directe gevolgen van verzuring van het lichaam zijn:
Grotere activiteit van vrije radicalen, terwijl de lichaamseigen antioxydant-functie verslechtert;
Vitaminen en mineralen uit voeding worden minder goed opgenomen, doordat de permeabiliteit van de celwand verslechtert;
Verkoudheden, infecties en hoofdpijn komen vaker voor als gevolg van oxidatieve stress;
De nuttige bacteriën in de dunne darm verdwijnen. Dit beïnvloedt het immuunsysteem, omdat het absorptievermogen van de darmwand wordt aangetast. Dit kan leiden tot ernstige aandoeningen als Candidiasis;
Het slaappatroon wordt verstoord;
Er ontstaan stremmingen in de circulatie (bloed- en lymfevaten), als gevolg van het feit dat zuren als ‘slakken’ hoofdzakelijk in het bind- en vetweefsel worden afgezet. De zuurstofvoorziening van het weefsel neemt af. Toxinen worden niet langer efficiënt afgevoerd en worden gestapeld in de weefsels;
Door het verminderen van de ATP-productie heeft men zowel lichamelijk als geestelijk minder energie.

Alkaliserende en basische voeding

De juiste voeding kan helpen het verzuren van het lichaam tegen te gaan. De bijgevoegde tabel geeft informatie over de voedingsgroepen die bijdragen aan de verzuring of alkalisering van de lichaamsvloeistoffen.
In het algemeen is het belangrijk om voedsel te kiezen uit beide zijden van de tabel. Allergische reacties en andere vormen van stress hebben de neiging verzuring te veroorzaken. Het is dan belangrijk voeding uit de alkaliserende kant van de tabel te kiezen. Het meest ideale dieet om de zuur/base-balans in het lichaam te ondersteunen is: 75% alkaliserende voeding en 25% verzurende voeding.

Niet alle voedingsgroepen zijn makkelijk in te delen in een tabel. Veel voedsel dat zuur smaakt is basisch, zoals druiven, citroenen en yoghurt. Buiten het lichaam is dit voedsel zuur, maar in het lichaam is het basisch. Dit komt doordat de organische zuren die de zure smaak geven, de pancreas aanzetten tot het produceren van basische buffers. Later, als ze de nieren en de lever passeren, zijn de esters van deze zuren compleet gemetaboliseerd tot een bicarbonaatbuffer en water. Ze worden niet omgevormd tot CO2 en de mineralen die achterblijven hebben juist een alkaliserend effect. Een uitzondering op deze regel vormen veenbessen (cranberry’s): die stimuleren de pancreas niet. Ze hebben een antibioticum in zich, dat alleen functioneert in een zure omgeving.
Niet alleen goede voeding speelt een belangrijke rol bij de zuur/base-balans van het lichaam. Ook factoren als stress kunnen verzuring veroorzaken. Het is dus van belang problemen niet te ontwijken maar op te lossen, en dagelijks ontspanning te zoeken.

Het meten van de zuurgraad
Verzuring van het lichaam speelt zich af op verschillende niveaus. De pH-waarde kan worden gemeten in bloed, speeksel of urine. Dit zegt echter lang niet altijd iets over de zuurgraad in de lichaamsweefsels en cellen. De zuurgraad van urine en speeksel is het meest gemakkelijk te meten. Het is het beste de pH-waarde over een periode van dertig dagen drie maal per dag te meten:
1) ‘s ochtends na het opstaan en nog voor het ontbijt,
2) ‘s middags rond drie uur en
3) ‘s avonds rond negen uur.
De gemeten waarden kunnen worden genoteerd en worden opgenomen in een grafiek. Zodoende kan een goed inzicht worden verkregen in de gezondheidstoestand van het lichaam. Ook als iemand een ontzuringsprogramma volgt, is dit zeer zinvol: het herstel van de zuur/base-balans in het lichaam kan namelijk enige tijd in beslag nemen en daardoor kan het gebeuren dat in de urine waarden worden gemeten, die niet werden verwacht.

Het meten van de pH-waarde van urine
De eenvoudigste meetmethode is de pH-waarde in de urine te meten. Deze ligt tussen de 5 en de 9. De ideale waarde van de pH in de urine ligt op 7,4. Lager dan 7,4 wil zeggen zuurder en als de waarde hoger is dan 7,4 dan is de urine basisch. De pH-waarde kan in de loop van de dag variëren. Over het algemeen geldt dat de ochtendurine de laagste waarden zal vertonen.
De pH-waarde heeft een logaritmische schaal, dat wil zeggen dat een pH van 6,0 tien keer zo zuur is als de neutrale pH-waarde van 7,0. Een pH-waarde van 5,0 is dus al honderd keer zo zuur. Bij oververzuring zal de pH-waarde van de urine zich vaak in het gebied van pH 5,0 tot 6,0 bevinden. Een pH van 4,5 is niet meer verenigbaar met het leven.
Voor het meten van de pH-waarde van de urine zijn bij Speciaalhuis Hofman en B. Nagel BV. sets met zuur/base-strips verkrijgbaar. Een set met 100 strips, voldoende voor één maand, kost NLG 11,79 excl. BTW.

De pH-waarde van bloed
Het bloed is een buffersysteem. Dat wil zeggen dat het de mogelijkheid heeft toevoer van zure of basische stoffen op te vangen en te compenseren, zodat pH-waarde van het bloed constant blijft. Dit is essentieel voor het functioneren van het organisme, omdat grote afwijkingen van de pH-waarde van het bloed kan leiden tot ernstige aandoeningen en zelfs de dood.

Een misvatting is dat de pH-waarde van lichaamscellen kan worden gemeten in het bloed. Dit is niet waar! De pH-waarde wordt gemeten in het bloed, dat wil zeggen: buiten de cellen. Dit hoeft niet altijd informatie over de toestand in de cellen weer te geven.
Een voorbeeld hiervan is een kaliumtekort. Een kaliumtekort leidt tot een alkalose (teveel aan basen) van het plasma, dus buiten de cellen, terwijl het ín de cel voor een verzuring zorgt. Dit komt doordat de cellen die een gebrek aan K+ ionen hebben, deze gaan vervangen door H+ ionen, waardoor ín de cellen een zuur milieu ontstaat. Tegelijkertijd worden H+ ionen aan het plasma onttrokken, waardoor de meting in het bloedplasma een alkalose te zien geeft. Geheel ten onrechte zou geconcludeerd kunnen worden dat er sprake is van teveel basen in de cellen.

Aanbevolen voedingssupplementen
Een goede zuur/base-balans van het lichaam is een voorwaarde voor een gezond bestaan. Hierbij kunnen de volgende twee preparaten worden ingezet:

Greens plus van B. Nagel bv.
(bevat 15 specifieke, in het lichaam basenvormende stoffen)

De groene drinkvitamine voor een gezond lichaam.
Gemak dient de mens. De laatste jaren is de opmars van fast-food schrikbarend. Door de gejaagde levensstijl waar de moderne maatschappij ons toe dwingt, gunnen we ons nauwelijks tijd voldoende aandacht te besteden aan gezonde voeding. Ons huidige welvaartsvoedsel bevat slechts weinig mineralen en voedingsvezels. Doordat we vaak gehaast zijn en het makkelijk is om te kiezen voor kant-en-klaarmaaltijden , lekkere tussendoortjes en voedingsmiddelen met weinig ballaststoffen (witte meelproducten), kunnen we te weinig belangrijke groenstoffen (fytonutriënten): natuurlijke vitaminen, mineralen en vezels binnenkrijgen. Niet iedereen is in staat elke dag een uitgebalanceerde maaltijd met veel verse groentes op tafel te zetten.
Eigenlijk moeten we de dag met een gezond ontbijt beginnen, omdat de verbranding in ons lichaam dan het hoogste is. Bij de volgende maaltijden is het van belang dat we voldoende complexe koolhydraten binnen krijgen. Dit zijn volwaardige, zuivere en natuurlijke koolhydraten, die voorkomen in graan, volkorenproducten, verse groenten en fruit. Gezonde voeding is van nature voorzien van de juiste concentratie vitamines en mineralen. Deze stoffen worden dan ook ‘actieve fytonutriënten’ genoemd, omdat ze juist in hun natuurlijke vorm uitstekend door het lichaam kunnen worden opgenomen. Ook is de combinatie van bepaalde vitamines en mineralen, zoals deze in de natuur voorkomen van belang voor een uitgebalanceerde werking in het lichaam. Toedienen van een bepaald mineraal of vitamine is minder effectief, als er ook gebrek aan nog andere vitaminen of mineralen bestaat. De actieve fytonutriënten zorgen ervoor dat we alle belangrijke stoffen gelijkertijd en in hun biologisch meest beschikbare vorm binnen krijgen.

Greens plus: gezonde voeding uit natuurlijke bron
In de welvaartslanden heeft ca. 90 % van de bevolking last van verzuring van het lichaam, terwijl het lichaam van nature basisch hoort te zijn. Verzuring ontstaat doordat we vaak eenzijdig eten met veel verzurende voeding als vlees, dierlijke vetten, eieren en witbrood en te weinig ‘basische’ voeding als groenten en fruit. Greens Plus herstelt het evenwicht in het lichaam en houd je gezond. GREENS PLUS bevat 15 uitgebalanceerde, op elkaar afgestemde plantaardige voedingsstoffen ter ondersteuning van de juiste zuur-base balans in het lichaam . De verzuring van het lichaam is een proces dat zich voltrekt over een langere tijdsduur. De mate van verzuring van weefsels en cellen neemt langzaam toe bij een ongewijzigd leefpatroon, waardoor steeds meer stofwisselingsslakken zich ophopen in het lichaam, dat we daardoor steeds zwaarder belasten. Het lichaam zal gedurende dit proces waarschuwingssignalen afgeven in de vorm van milde klachten als hoofdpijn, druk op de maag, minder vitaal gevoel, grieperig ect. Als men dan verder niets doet, dan zullen de klachten vaker op gaan treden en in ernstigere mate. Gelukkig is het mogelijk dit proces terug te draaien en het lichaam consequent te ontzuren ! Met GREENS PLUS zorgt men ervoor dat het lichaam weer voldoende natuurlijke voedingsstoffen binnenkrijgt voor een gezond zuur-base evenwicht.

Greens plus: het slimme wapen tegen vrije radicalen
Juist in de zomermaanden, als we lekker van de zon willen genieten, staat het lichaam extra bloot aan de schadelijke invloeden van vrije radicalen. Bescherming van de huid van binnenuit is dan ook zeer raadzaam. Het natuurlijke anti-oxydantsysteem van het lichaam beschermt de huid tegen beschadigingen door vrije radicalen. Een aanvulling op het natuurlijke anti-oxydantcomplex vindt u in GREENS PLUS, voor extra bescherming tegen vrije radicalen, die ook het weerstandsvermogen van het lichaam aantasten. Anti-oxydanten zijn dus ook van belang om de weerstand op peil te houden en uw uiterlijk fris en jeugdig te houden.

Ontwikkeld door voedingsdeskundige en onderzoeker sam graci
Sam Graci houdt zich al jarenlang bezig met een speurtocht naar de invloed van voeding op de gezondheid. Naar diepgaand onderzoek heeft hij zijn bevindingen omgezet in een product, GREENS PLUS, dat de rijkste bronnen van natuurlijke vitamines, mineralen, anti-oxydanten en bioflavonoiden (kleurstoffen in groenten en fruit) bevat en daarom de meeste ideale aanvulling op de dagelijkse voeding is. In zijn nieuwste boek “the power of superfoods” beschrijft hij de positieve invloed op de gezondheid van alkalische (niet-zure) voeding en van het drinken van veel water en groene vitaminedrankjes.

TL 90 complex
Dit preparaat is uitstekend inzetbaar bij stofwisselingsstoornissen in zeer brede zin. Bij chronische- en degeneratieve aandoeningen ontstaat in de intermediaire stofwisseling het pathogene linksdraaiende melkzuur. Door therapeutische aanwending van een rechtsdraaiend melkzuur kan dit linksdraaiend melkzuur ontgift en verwijderd worden.

TL 90 complex bevat een rechtsdraaiend melkzuur en in samenhang met de overige bestanddelen grijpt het op de stofwisseling in, verbetert de celademhaling en voorkomt daarmee melkzuurgisting. TL 90 complex herstelt het zuur-base evenwicht en versterkt het afweersysteem.

Zuur Base Voedingstabel

Alkaliserende Voeding
* Groenten: Knoflook, Asperges, Waterkers, Broccoli, Witlof, Kool, Wortels Bloemkool, Selderie, Komkommer, Sla, Andijvie, Alfalfa, Zeegroente, Champignons, Spirulina (alg), Chlorella (alg), Aubergine, Koolrabbi.
* Eiwitten: Scharrelei, Cottage cheese vetvrij, Kipfilet, Organische Yoghurt, Amandelen, Tofu, Zonnebloempitten
* Thee´s: Groene Japanse thee, Kruiden thee, Ginseng thee, Paardebloemthee, Brandnetelthee
* Fruit: Appel, Abrikoos, Avocado, Banaan, Zwarte bes, Kers, Aalbes, Dadel, Druif, Grapefruit, Meloen, Nectarine, Sinaasappel, Citroen, Perzik, Peer, Ananas, Framboos, Aardbei, Tomaat
* Kruiden: Kaneel, Kerrie, Gember, Mosterd, Chili pepers, Zeezout, Miso, Overige kruiden
* Dranken: Mineraalwater (niet koolzuurhoudend), Versgeperst fruitsap, Organische melk (ongepasteuriseerd), Groentesap

Verzurende Voeding
* Vetten en Oliën: Avocado Olie, Maïs Olie, Olijfolie, Lijnzaadolie, Sesam Olie, Zonnebloem Olie
* Fruit: Veenbessen
* Granen: Rijstwafels, Volkorenwafels, Maïs, Rijst, Rogge, Tarwe
* Zuivelprodukten: Melk, Kaas (van geiten-, koe- of schapenmelk), Boter
* Noten: Cashew, Pinda’s, Pindakaas, Walnoten, Pecan
* Bonen: Doperwt, Spliterwt, Witte en bruine bonen, Sojabonen en -melk, Amandelmelk, Rijstmelk
* Dierlijke Eiwitten: Rundvlees, Schelpdieren, Eend, Vis, Witvlees, Lam, Kreeft, Oesters, Varkensvlees, Konijn, Zalm, Garnaal, Tonijn, Kalkoen, Wild
* Pasta: Noodles, Macaroni, Spaghetti, Overige deegwaren
* Suikerwaren: Snoep, Honing, Stroop, Sacharine, Limonades, Suiker, Aspartaam
* Alcoholische dranken: Alle alcoholhoudende dranken
* Geneesmiddelen en Chemicaliën: Geneesmiddelen, Chemicaliën, Pesticiden

afspraak maken? info@natuurpraktijkaurora.nl

Like mijn pagina Natuurpraktijkaurora

img_2777

Geef een reactie