Choline

Choline

Natuurlijke bronnen:

Komt in alle levende cellen voor; de rijkste bron is lecithine. Champignons, erwten, gekookte linzen, kekers, limabonen, rauwe sojabonen, wortels. Pecannoten, pinda’s, vers sinaasappelsap. Gebakken lever, rund- en lamsvlees. Tarwekiemen. Eieren. Gist.

Eigenschappen:

Vormt een van de vier nutrienten die als lipotropen worden geclassificeerd; lipotropen zijn stoffen die essentieel zijn bij de synthese van nucleinezuren voor de vorming van nieuwe cellen. De voornaamste taak van choline bestaat erin met inositol lecithine te vormen; lecithine is betrokken bij vettransport en -metabolisme. Choline is tevens onmisbaar voor de gezondheid van de mergscheden rond de zenuwen en de zenuwsynapsen. Is 1 van de ingredienten van de zenuwvloeistof acetylcholine, een vloeistof verantwoordelijk voor de zenuwsynapsen; is er een tekort aan deze vloeistof dan dreigen verlamming en hartstilstand.

Lecithine bevat naast choline, essentiele vetzuren, glycerol en fosfaat.

Deficiëntie-symptomen:

Vette lever, bloedende nieren, hoge bloeddruk.

Kan gunstig werken op/bij:

Alcoholisme, angina pectoris, arteriosclerose, astma, atherosclerose, beroerte (apoplexia), constipatie (verstopping), duizeligheid, eczeem, glaucoom (groene staar), haarproblemen, hepatitis (leverontsteking), hoog cholesterol gehalte, hypertensie (hoge bloeddruk), hyperthyrosis (verhoogde werking van de schildklier), hypoglykemie (laag bloedsuikergehalte), levercirrose, multiple sclerose, spierdystrofie.

Gebruik:

Choline is effectiever als het wordt ingenomen met vitamine A, vitamine B complex, vitamine B12 (helpt synthese van choline), foliumzuur (helpt synthese van choline), inositol, linolzuur.

Antagonisten zijn o.a. alcohol, buitensporig suiker.

Dosering:

Er is geen minimaal benodigde hoeveelheid vastgesteld; een gemiddeld dieet schijnt ongeveer 500 tot 900 mg te bevatten.

Waarschuwing:

Langdurige inname van megadoseringen van alleen choline kan een deficientie van vitamine B6 veroorzaken.

Alie Wouda vd Tuin
Vreedepeelweg 4
5986 NW Beringe
 
06-41979844
 
 

Geef een reactie