Vitamine A

Vitamine A – Retinol, Axeroftol

Natuurlijke bronnen:

Andijvie met een breed glad blad (‘escarole’), asperges, blaadjes van de paardebloem, broccoli, groene pepers, groene sla, het groen van koolsoorten, luzerne, okra, rode pepers, selderie, snijbiet, spinazie, witte waterkers, winterpompoenen, worteltjes, zoete aardappelen. Gedroogde en verse abrikozen, gedroogde pruimen en vijgen, gele perziken, kersen, nectarines. Kalfslever, kalfsniertjes, lamsvlees, runderlever, schapenieren, varkenslever. Oesters, sardientjes, tonijn, zalm. Boter, eieren, eigeel, gedroogde volle melk en melk met utextract, roomkaas. Citroengras, mierikswortel, paprika, peterselie. Levertraan van vis en gist.

Eigenschappen:

Bevordert een gezonde weefselgroei en de produktie van rode bloedlichaampjes. Versterkt de celwanden, bevordert een gezonde spijsvertering en helpt bij de preventie van seniliteit. Is betrokken bij de handhaving van een gezonde huid, haar, tanden en botten. Daarnaast van belang bij een goed gezichtsvermogen. Noodzakelijk voor de celgroei, epitheelvorming en de synthese van steroidhormonen.

Deficiëntie-symptomen:

Nachtblindheid; exerosis (droge, troebele en ontstoken oogbol en verminderd gezichtsvermogen); een ruwe, droge en schrale huid; vroegtijdig rimpels; slecht reuk en/of smaakvermogen en verlies van eetlust; gewichtsverlies; depressie; slapeloosheid. Licht gebrek: problemen met sinusholten, catarre (slijmvliesontsteking), oorabcessen en veel ‘zand’ of ‘slaap’ rond de bovenste oogleden bij het wakker worden (dichtgekoekte oogleden). Matig tekort: huidkwalen (bv acne, pukkels, puisten), verhoogde infectiegevoeligheid (met name voor psoriasis en borstverkoudheid). Ernstig gebrek: longontsteking, weker worden van botten en tanden, gebrekkig tandvlees, stijg in de ogen, hoornvlieszweren, gal- of nierstenen, achterblijvende groei bij kinderen, diarree, gering weerstandsvermogen en gebrek aan energie; steriliteit bij mannen zowel als vrouwen.

Kan gunstig werken op/bij:

Aambeien, aandoeningen van tanden en tandvlees, abces, acne, alcoholisme, allergien, amblyopia (lui oog), angina pectoris, arteriosclerose, artritis, astma, atherosclerose, beroerte (apoplexia), botbreuk, brandwonden, bronchitis, cataract (grijze staar), coeliakie (inheemse spruw), congestieve hartinsufficientie, conjunctivitis (bindvliesontsteking), constipatie (verstopping), cystic fibrosis (mucoviscidosis), cystitis (blaasontsteking), dermatitis (huidontsteking), diabetes (suikerziekte), diarree, dikkedarmontsteking, doorliggen, droge huid, eczeem, emfyseem, epilepsie, ettering van de tandkassen, galstenen, gastritis (maagcatarre), gastroenteritis (maagdarmcatarre), geelzucht, gewone verkoudheid, glaucoom (groene staar), gordelroos (herpes zoster), haarproblemen, halitose (stinkende adem), hartinfarct, hemofilie, hepatitis (leverontsteking), hoofdpijn, hooikoorts (allergische rhinitis), huiduitslag, hyperthyrosis (verhoogde werking van de schildklier), impotentie, infecties, influenza (griep), jicht, karbonkel, koorts, kroep, kropgezwel, kwashiorkor (ondervoedings-ziekte), levercirrose, maagzweer (peptisch), mazelen, meningitis (hersenvliesontsteking), mondzweer, mononucleosis, nachtblindheid, nagelproblemen, nefritis (nierontsteking), nierstenen (calculirenalis), oorinfectie, opgezwollen klieren, osteomalacie (beenverweking), overinspanning van de ogen, prostatitis (ontsteking van de prostata), psoriasis, rachitis (engelse ziekte), reumatische koorts, rhinitis (neusverkoudheid), roos, scheurbuik, sinusitis (voorhoofdsholte ontsteking), spataders, spierdystrofie, steenpuist (furunkel), stress, tuberculose, vaginitis, vermoeidheid, vlekken van Bitot, voeteczeem, voortplanting, waterpokken, wormen, wratten, zwangerschap, zweren.

Gebruik:

Vitamine A is effectiever als het wordt ingenomen met vitamine B complex (helpt opgeslagen vitamine A te bewaren), Choline, vitamine C (helpt beschermen tegen de toxische effecten van A; helpt oxydatie voorkomen), vitamine D (1 deel D op 10 delen A), vitamine E (als een anti-oxidant), onverzadigde vetzuren, calcium, fosfor, en zink (helpt bij de absorptie van A).

Antagonisten zijn o.a. luchtvervuiling, alcohol, aspirine, minerale olien, nitraten en phenobarbitol.

Wisselwerking met medicijnen, vitaminen of mineralen:

Antimaagzuurmiddelen:

Vermindert de resorptie van vitamine A en de in vet-oplosbare vitaminen D, E, K.

Anti-stollingsmiddelen:

Verhoogt de kans op spontane of verborgen bloedingen.

Cholestyramine, Colestipol:

Vermindert de resorptie van Vitamine A.

Minerale olie, neomycine, sucralfaat, isioretinoine:

Verhoogt de kans op vitamine A-vergiftiging.

De pil:

Verhoogt de vitamine A-concentratie

Vitamine E:

Normale hoeveelheid vergemakkelijkt de resorptie, de opslag in de lever en het nuttig gebruik van vitamine A. Buitensporige hoeveel-eden kunnen de vitamine A-voorraden in de lever uitputten.

Wisselwerking met andere stoffen:

Tabak:

vermindert de resorptie. Rokers hebben soms extra vitamine A nodig.

Alcoholisme:

veroorzaakt een slechter transport en gebruik van vitamine A in het lichaam.

Dosering:

De normale (minimale) dagelijkse behoefte is bij zuigelingen 1.500, bij kinderen tot 6 jaar 2.000, 6 tot 10 3.500, 10 tot 12 4.500 en bij ouderen 5.000 I.E. Bij zwangere vrouwen 6.000 en bij zogende moeders 8.000 I.E.

Waarschuwing:

Kan in SYNTHETISCHE vorm in te grote doseringen schade berokkenen. Het vermoeden bestaat dat een dosis van 50.000 I.E. per dag gedurende een periode van zes maanden tot vergiftiging kan leiden. Voor kinderen zou een dosis van 18.500 I.E. per dag gedurende drie maanden al giftig kunnen zijn. Vitamine C kan helpen bij het voorkomen van de schadelijke bijwerkingen van een vitamine A vergiftiging. Gebruikelijke symptomen van vitamine-A-vergiftiging: misselijkheid, duizeligheid, overgeven, diarree, droge huid, haaruitval, hoofdpijnen, verlies van eetlust en pijnlijke lippen. Ernstigere symptomen zijn hevige pijnen in de beenderen, het verdikken van de langere botten, wazig zien, huiduitslag, het opzwellen van de lever en milt, afnemende activiteit van de schildklier en abnormale afwijkingen van de slijmvliezen, huid en ogen.

Alie Wouda vd Tuin
Vreedepeelweg 4
5986 NW Beringe
 
06-41979844
 
 

Geef een reactie