Vitamine B-complex

Vitamine B-complex

Natuurlijke bronnen:

De rijkste bron van natuurlijke vitamine B is brouwersgist of edelbiergist (hierin zit geen pangaamzuur en latriel). Alle soorten groenten, onvermaalde granen, noten en zaden.

Eigenschappen:

De naam is een overkoepelende term voor een uitgebreide groep chemisch niet met elkaar verwante verbindingen. De bekende vitaminen van het B-complex zijn: B-1 (thiamine), B-2 (riboflavine), B-3 (niacine), B-5 (pantotheenzuur), B-6 (pyridoxine), B-9 (foliumzuur), B-12 (cyanocobalamine), B-13 (orootzuur), B-15 (pangaamzuur), B-17 (latriel), biotine (vitamine H), choline, inositol en PABA. Ze worden tot het vitamine B-complex gerekend vanwege bepaalde gemeenschappelijke kenmerken. Zo zijn ze alle in water oplosbaar, spelen ze alle een rol bij de biochemische stofwisselingsprocessen, en vormen ze alle een ingredient van de enzymen die energie uit het voedsel halen. Hun biochemische functies zijn van belang voor de stofwisseling van koolhydraten, eiwitten en vetten.

Deficiëntie-symptomen:

Huidkloven; droge, ruwe huid; acne; dof, droog of grijs haar; vermoeidheid; slechte eetlust; storingen van zenuwen of hart.

Kan gunstig werken op/bij:

Aambeien, abces, acne, adrenaline uitputting, alcoholisme, amblyopia (lui oog), anemie (bloedarmoede), angina pectoris, arteriosclerose, artritis, atherosclerose, been of voetkramp, beriberi, beroerte (apoplexia), brandwonden, bursitis, cataract (grijze staar), coeliakie (inheemse spruw), congestieve hartinsufficientie, conjunctivitis (bindvliesontsteking), constipatie (verstopping), cystic fibrosis (mucoviscidosis), cystitis (blaasontsteking), dermatitis (huidontsteking), diabetes (suikerziekte), diarree, diverticulitis, doorliggen, duizeling, eczeem, emfyseem, epilepsie, ettering van de tandkassen, galstenen, gastritis (maagcatarre), gastroenteritis (maagdarmcatarre), psychische klachten, gewone verkoudheid, glaucoom (groene staar), gordelroos (herpes zoster), haarproblemen, halitose (stinkende adem), hartinfarct, hepatitis (leverontsteking), hoofdpijn, hooikoorts (allergische rhinitis), hypertensie (hoge bloeddruk), hyperthyrosis (verhoogde werking van de schildklier), hypoglykemie (laag bloedsuikergehalte), hypoxie (te laag zuurstofgehalte), hoog cholesterol gehalte, indigestie (dyspepsie; gestoorde spijsvertering), infecties, influenza (griep), ischias, jicht, kaalheid, kanker, kneuzingen, koorts, leukemie, levercirrose, maagzweer (peptisch), meningitis hersenvliesontsteking), mondzweer, multiple sclerose, nachtblindheid, nagelgroei, nefritis (nierontsteking), neuritis (zenuwontsteking), oedeem, opgezwollen klieren, ouder worden, overgewicht en zwaarlijvigheid, overinspanning van de ogen, pellagra, phlebitis (aderontsteking), pneumonie (longontsteking), prostatitis (ontsteking van de prostata), psoriasis, roos, rugpijn, slapeloosheid, spataders, stress, syndroom van Meniere, vaginitis, verlamming van Bell (eenzijdige aangezichtsverlamming), vermoeidheid, wormen, ziekte van Parkinson, zwangerschap, zweren.

Gebruik:

Ongeassimileerde synthetische vitaminen B spoelen binnen zes uur uit het lichaam, waarbij ze de urine lichtgeel kleuren. De assimilatie van vitamine B verloopt gemakkelijker in combinatie met de vitaminen C en E en de mineralen calcium en fosfor.

Antagonisten zijn o.a. alcohol, antibiotica, aspirine en diuretici.

Alie Wouda vd Tuin
Vreedepeelweg 4
5986 NW Beringe
 
06-41979844
 
 

Geef een reactie