Vitamine B6

Vitamine B6 – Pyridoxine, Adermine

Natuurlijke bronnen:

Erwtjes, limabonen, linzen, rauwe sojabonen, rauwe witte bonen.

Avocado’s, bananen, pinda’s, pruimen, walnoten, zonnebloemzaadjes.

Kippelever, lamsvlees, runderlever, wit kippevlees; makreel, tonijn, zalm. Tarwekiemen. Taptemelk. blaaswier, luzerne.

Eetbaar zeewier, gist, kelp, rijstzemelen; pyridoxaal-5-fosfaat (p-5-p), pyridoxamine-p.

Eigenschappen:

Betrokken bij zenuwprikkeloverdracht, aminozuur-metabolisme en synthese van meervoudig onverzadigde vetzuren en hemoglobine. Essentieel voor het handhaven van een goed immuunsysteem.

Regelt eveneens de uitscheiding van water.

Deficiëntie-symptomen:

Anemie (bloedarmoede); problemen in de mond; nervositeit; spierzwakte; slechte coordinatie bij het lopen; spiertrekkingen; dermatitis; roos; oedeem; slapheid; huidklachten; verkleuring van de tong; nierstenen; geestelijke verwarring; overactief gedrag; prikkelbaarheid; afwijkend elektroencefalogram; slapeloosheid; nauwelijks herinneren van dromen.

Kan gunstig werken op/bij:

Aambeien, acne, alcoholisme, anemie (bloedarmoede), artritis, astma, carpale tunnelsyndroom, coeliakie (inheemse spruw), conjunctivitis (bindvliesontsteking), cystitis (blaasontsteking), dermatitis (huidontsteking), diabetes (suikerziekte), diarree, dikkedarmontsteking, duizeligheid, eczeem, epilepsie, ettering van de tandkassen, gastritis (maagcatarre), geelzucht, psychische klachten, gewone verkoudheid, gordelroos (herpes zoster), halitose (stinkende adem), homocystinurie (aangeboren stofwisselingsziekte), hoofdpijn, hoog cholesterol gehalte, hypoglykemie (laag bloedsuikergehalte), indigestie (dyspepsie; gestoorde spijsvertering), infantiel autisme, influenza (griep), kaalheid, misselijkheid bij zwangerschap, multiple sclerose, neuritis (zenuwontsteking), nierstenen (calculi renalis), oedeem, overgewicht en zwaarlijvigheid, pernicieuze anemie (behoort tot auto-immuun ziekten), premenstruele klachten, prostatitis (ontsteking van de prostata), psoriasis, reumatiek, roos, stress, slapeloosheid, spierdystrofie, tuberculose, vaginitis, verlamming van Bell (eenzijdige aangezichtsverlamming), wormen, ziekte van Parkinson.

Gebruik:

Vitamine B6 is effectiever als het wordt ingenomen met vitamine B complex, thiamine (B1 en B6 normaliter evenveel), riboflavine (B2 en B6 normaliter evenveel), pantotheenzuur, vitamine C, magnesium, kalium, natrium, linolzuur.

Antagonisten zijn o.a. cortison, oestrogeen of orale voorbehoeds-middelen, thiazidediuretica, penicilline en alcohol.

Wisselwerking met medicijnen, vitaminen of mineralen:

Chloramfenicol, cycloserine, ethionamide, hydralazine, isonazide, penicillamine, immunosupressiva, zoals adrenocorticoide, azathrioprine, chlorambucil, ACTH, cyclofosfamide, cyclosporine, mercaptopurine:

Kan de uitscheiding van pyridoxine verhogen en bloedarmoede en ontsteking van perifere zenuwen veroorzaken. Dit gaat gepaard met pijn, gevoelloze en koude voeten en vingertoppen. Als u deze medi cijnen gebruikt kunt u extra pyridoxine nodig hebben. Raadpleeg uw arts of therapeut.

Oestrogeen of orale voorbehoedsmiddelen (de pil):

verhoogt de behoefte aan pyridoxine. Veroorzaakt ook depressies.

Levodopa: verhindert dat levodopa de verschijnselen van de ziekte van Parkinson onder controle houdt. In combinatie met Carbidopa-levodopa doet dit probleem zich niet voor.

Fenytoine: grote hoeveelheden vitamine B6 versnellen de afbraak van fenytoine.

Wisselwerking met andere stoffen:

Tabak: vermindert de resorptie. Rokers kunnen extra vitam. B6 nodig hebben.

Dosering:

De normale (minimale) dagelijkse behoefte voor volwassenen is 2 g; voor zwangere vrouwen en zogende moeders 2,5 mg; voor kinderen loopt de dosering geleidelijk op van 0,2 mg bij pas geborenen tot de genoemde 2 mg bij volwassenheid.

Waarschuwing:

Te veel vitamine B6 kan leiden tot deficienties van de andere B-complex vitaminen in geval de juiste verhoudingen tussen deze vitaminen niet in acht worden genomen. Tevens kan een teveel aan B6 leiden tot (te) levendige dromen.

Alie Wouda vd Tuin
Vreedepeelweg 4
5986 NW Beringe
 
06-41979844
 
 

Geef een reactie