Vitamine C – Ascorbinezuur, L-ascorbinezuur

Vitamine C – Ascorbinezuur, L-ascorbinezuur

Natuurlijke bronnen:

Asperges, bloemkool, groen van kolen, luzernetabletten, selderij, snijbiet, spruitjes, tomaten, witte waterkers, wortels. Aardbeien, amandelen, ananas, appelsap, bananen, blauwbessen, citroensap, grapefruit, krenten, kanteloep, mandarijnen, sinaasappelen, sinaas-appelsap, zure bosbes. Kippelevertjes, konijnehart, lever. Taptemelk. Buffelbes, cayennepeper, goudsbloem, klein hoefblad, kliszaad, oregano, paprika, peterselie, rozebottel, vlierbes. Barbadoskersen, rozebottel.

Vitamine C is als supplement ook verkrijgbaar in de zuurvrije vorm (calcium ascorbaat), en als voorverteerde vorm met natuurlijke meta-bolieten (is veel effectiever).

Eigenschappen:

Zeer veel functies, onder andere bij collageensynthese, botsterkte, weefselherstel en eveneens werkzaam als anti-oxidant. Essentieel voor adrenaline-aanmaak en functioneren witte bloedcellen. Remt de vorming van carcinogene nitrosamines.

Deficiëntie-symptomen:

Scheurbuik, slappe spieren, gezwollen tandvlees, verlies van tanden, depressiviteit, onderhuidse bloedingen, bloedend tandvlees; kortademigheid; spijsverteringsproblemen; snel blauwe plekken krijgen; kneuzingen; gezwollen pijnlijke gewrichten; bloedarmoede, slapte, vermoeidheid, bleekheid; veel ontstekingen; langzaam genezende wonden en breuken; neusbloeding.

Kan gunstig werken op/bij:

Aambeien, aandoeningen van gezichtsvermogen, aandoeningen van tanden en tandvlees, abces, acne, adrenaline uitputting, alcoholisme, allergien, amblyopia (lui oog), anemie (bloedarmoede), angina pectoris, arteriosclerose, artritis, been of voetkramp, beriberi, beroerte (apoplexia), botbreuk, brandwonden, bronchitis, bursitis, cataract (grijze staar), coeliakie (inheemse spruw), conjunctivitis (bindvliesontsteking), constipatie (verstopping), cystic fibrosis (mucoviscidosis), cystitis (blaasontsteking), diabetes (suikerziekte), diarree, dikkedarmontsteking, doorliggen, duizeligheid, eczeem, emfyseem, epilepsie, ettering van de tandkassen, galstenen, gastritis (maagcatarre), gastroenteritis (maagdarmcatarre), geelzucht, psychische klachten, gewone verkoudheid, glaucoom (groene staar), gordelroos (herpes zoster), haarproblemen, halitose (stinkende adem), hemofilie, hepatitis (leverontsteking), hoofdpijn, hoog cholesterolgehalte, hooikoorts (allergische rhinitis), huiduitslag, hypertensie (hoge bloeddruk), hypoglykemie (laag bloedsuikergehalte), hypoxie (te laag zuurstofgehalte), infecties, influenza (griep), jicht, kaalheid, kanker, karbonkel, kneuzingen, koorts, kroep, kropgezwel, kwashiorkor (ondervoedingsziekte), leukemie, levercirrose, maagzweer (peptisch), meningitis (hersenvliesontsteking), mondzweer, mononucleosis, multiple sclerose, nefritis (nierontsteking), nierstenen (calculi renalis), oorinfectie, opgezwollen klieren, osteomalacie (beenverweking), osteoporose (atrofie van het skelet), overgewicht en zwaarlijvigheid, overinspanning van de ogen, pernicieuze anemie (behoort tot auto-immuun ziekten), phlebitis (aderontsteking), pneumonie (longontsteking), polio (kinderverlamming), prostatitis (ontsteking van de prostata), psoriasis, rachitis (engelse ziekte), reumatiek, reumatische koorts, rugpijn, scheurbuik, schizophrenie, slangen en insektenbeten, slapeloosheid, spataders, spierdystrofie, steenpuist (furunkel), stress, tuberculose, vermoeidheid, voeteczeem, waterpokken, wormen, ziekte van Parkinson, zwangerschap.

Gebruik:

Vitamine C is effectiever als het wordt ingenomen met alle vitaminen en mineralen, bioflavonoiden, calcium (helpt lichaam om C te benutten), magnesium (helpt lichaam om C te benutten).

Agonisten zijn o.a. alcohol, antibiotica, aspirine, barbituraten,

cortison, DDT, oestrogeen, orale voorbehoedsmiddelen, petroleum, roken, sulfanomiden steroidgebruik, en thiazidediuretica. Verder griep en stress.

Bij het koken van groente en fruit wordt veel vitamine C vernietigd.

Wisselwerking met medicijnen, vitaminen of mineralen:

Aspirine,

Minerale olie,

Orale voorbehoedsmiddelen (de pil),

Salicylaten: vermindert de werking van vitamine C.

Aminosalicylzuur (para-aminosalicylzuur bij tuberculose): verhoogt de kans op vorming van kristallen van het medicijn in de urine.

Anti-cholinergica: vermindert de werking van anti-cholinergica.

Anti-stollingsmiddelen (oraal): vermindert de anti-stollingswerking.

Barbituraten: vermindert de werking van vitamine C. verhoogt de werking van het barbituraat.]

Calcium: helpt bij de resorptie van calcium.

Kopervermindert de resorptie van koper. (Alleen bij grote hoeveelheden vitamine C).

IJzer-toevoegingen: verhoogt de werking van het ijzer.

Kinidine: vermindert de werking van kinidine.

Wisselwerking met andere stoffen:

Tabak: vermindert de resorptie. Rokers kunnen extra vitam. C nodig hebben.

Alcohol: kan sneller worden afgebroken in het lichaam als men grote hoeveelheden vitamine C gebruikt.

Dosering:

De normale (minimale) dagelijkse behoefte is bij zuigelingen 35 mg, bij kinderen tot 4 jaar 40 mg, en daarboven 60 mg.

Waarschuwing:

Normaliter treden geen giftige effecten op daar vitamine C dagelijks uit het lichaam wordt verwijderd. Wel is bekend dat sommige mensen die 10.000 tot 15.000 mg in 1 keer innemen diverse bijwerkingen ondervinden zoals een brandend gevoel tijdens urineren, diarree of huiduitslag. Inname van grote hoeveelheden zure vitamine C kan soms leiden tot diarree; dit is niet ernstig, en men dient dan de dosering zo aan te passen dat er net geen diarree optreedt. De vorm met metabolieten kent dit probleem niet.

Alie Wouda vd Tuin
Vreedepeelweg 4
5986 NW Beringe
 
06-41979844
 
 

Geef een reactie