Darmen

Darmproblemen
Probiotica zorgen voor een gezonde darmflora.
De basis van onze gezondheid ligt in de darmen. Als de darmflora in goede balans is hebben wij een optimale afweer tegen allerlei ziekteverwekkende invloeden van buitenaf. Helaas kan een gezonde darmflora niet altijd problemen voorkomen. Door allerlei oorzaken gaat het soms mis, diarree, stoelgangproblemen, tijdens de vakantie of na gebruik van antibiotica, kunnen bij veel mensen lang last veroorzaken. Gebruik van een probioticum, voor het verbeteren van de darmflora, kan veel problemen met de stoelgang verhelpen en voorkomen. Een gezonde darmflora

De darmflora is te vergelijken met een goede humuslaag. Een gezonde darmflora bestaat uit vele soorten micro-organismen, zowel voor ons nuttige- als schadelijke bacteriën, gisten en schimmels. Als de balans tussen de goede en schadelijke bacteriën goed is, dan bepalen de goede bacteriën de gang van zaken en hebben we een gezonde darmflora. De darmen kunnen optimaal functioneren, het voedsel wordt goed verteerd, er worden voldoende stoffen uit het voedsel opgenomen en de schadelijke bacteriën krijgen geen kans. Een goede gezonde darmflora is dus heel belangrijk en de goede bacteriën worden daarom ook wel probiotica genoemd. Het woord probiotica verwijst naar het begin van leven. Pro betekent voor – bio staat voor leven De gezondheid van de darmen is bepalend voor de gezondheid van ons gehele lichaam, ons leven, omdat de opname van voedingsstoffen uit de voeding geschiedt in de darmen. Wanneer de darmflora, bestaande uit miljarden bacteriën van honderden verschillende soorten, niet optimaal of in balans is, zal er een verminderde of zelfs geen opname zijn. De invloed op onze gezondheid is enorm. De darmflora is verantwoordelijk voor de spijsvertering, voor het produceren van spijsverteringsenzymen, voor het aanmaken van vitaminen (bepaalde B-vitaminen, vitamine K), antistoffen en gezondheid bevorderende hormoonachtige stoffen die het immuunsysteem ondersteunen, enzovoort. Als wij de voor ons lichaam noodzakelijke stoffen niet opnemen krijgen wij tekorten. De goede bacteriën proberen de balans, een gezond leefklimaat in het spijsverteringskanaal te handhaven. Goede ‘lichaamseigen’ bacteriën zijn o.a. Lactobacillus acidophilus, L. delbrueckii (bulgaricus), Bifidobacterium bifidum, B. longum. Deze voor ons nuttige bacteriën, de probiotica, kunnen zeer wel bijdragen aan een snel herstel van de darmflora. Klachten van een verstoorde darmflora. De meest voorkomende darmproblemen zijn obstipatie en diarree. De oorzaak van beide kan heel verschillend zijn, het gevolg van verandering van klimaat of voedsel, voedselvergiftiging of gebruik van antibiotica, waardoor de darmflora verstoord is geraakt. Andere daaruit voortkomende klachten kunnen zijn: gasophoping, winderigheid, opgeblazen gevoel, buikkramp en oprispingen. Zijn deze laatste het gevolg van een slechte enzymatische vertering, dan is gebruik van spijsverteringsenzymen, amylase, lipase, protease aan te raden, ondersteunt met een darmflorapreparaat. Ter bevordering van een normale vertering, een optimale opname en een prettig gevoel. Een probioticum is tevens aan te bevelen bij specifieke darmaandoeningen, zoals Candida albicans, ziekte van Crohn en een spastische colon.
Obstipatie
Ook bij verstopping is het raadzaam de darmflora zo optimaal mogelijk te houden. Gebruik van de anticonceptiepil kan overigens de oorzaak van een slechte stoelgang zijn. Het gebruik van een probioticum kan de stoelgang weer op gang brengen of in ieder geval de darmflora optimaal ondersteunen, indien gebruik van een natuurlijk laxeermiddel.
Diarree is de natuurlijke reactie van het lichaam om schadelijke bacteriën en stoffen zo snel mogelijk te lozen. Nadeel is dat niet alleen de schadelijke bacteriën, maar ook de goede bacteriën wegspoelen. Het is verstandig om de opbouw, het herstel van de darmflora, zo snel mogelijk te bevorderen door gebruik een probioticum. Onderzoek heeft aangetoond dat zo’n middel meer effect kan hebben dan het gebruik van stoppende middelen. Houdt de diarree langer dan een paar dagen aan, dan zijn stoppende middelen nodig, evenals veel drinken (slappe thee) om uitdroging tegen te gaan.
Nazorg bij antibiotica.
Gebruik van een antibioticum is soms noodzakelijk. Voor de darmflora is het echter een noodzakelijk kwaad omdat een antibioticum ook een negatieve invloed heeft op de goede bacteriën. Nazorg, het gebruik van een probioticum tijdens en na de antibioticumkuur is dan ook zeer wenselijk. Met name omdat het ook bevorderlijk is voor een snel herstel.

Samenvatting en advies.
Probiotica zijn heel belangrijk voor een goede darmwerking en gezondheid. Gebruik van aangezuurde voedingsmiddelen, zoals biogarde yoghurt, zuurkool, karnemelk, melkzuur gefermenteerde groentesap e.d. dragen hiertoe bij. Indien nodig is gebruik van een goed probioticum ten zeerste aan te raden. Gezondheid begint in de darm!

Alie Wouda vd Tuin
Vreedepeelweg 4
5986 NW Beringe
 
06-41979844