Zuiverings zout

Zuiverings zout

Onze grootmoeders gebruikten het al als reinigingsmiddel in de keuken. Maar wist je dat bicarbonaat, beter bekend als zuiveringszout of bakingsoda, ook een heus wondermiddel is voor je schoonheid en gezondheid?

Zeven wonderen voor je schoonheid
1. Als zachte scrub
Bicarbonaat is het ideale product om dode huidcellen te verwijderen en jou opnieuw een stralende teint te bezorgen. Maak een mengeling van een handvol hydraterende huidcrème en een koffielepel zuiveringszout. Breng dit mengsel in ronde, draaiende bewegingen aan op de huid. Daarna gewoon wegspoelen met lauw water.

2. Voor een frisse adem
Kan iedereen nog ruiken dat je vanmiddag knoflook of kaas gegeten hebt? Dan biedt bicarbonaat de oplossing! Een onfrisse adem wordt veroorzaakt door bacteriën die zijn achtergebleven op je tong. Maak mondwater door één koffielepel zuiveringszout op te lossen in een glas water. Spoel daarmee een paar keer je mond en je zal merken dat niemand nog achteruit deinst van je slechte adem…

3. Voor een relaxerend bad
Niets doet zo’n deugd voor je huid en om te ontspannen als een warm bad waarin je het badzout gewoon vervangt door bicarbonaat.

– 2 soeplepels zuiveringszout
– 2 soeplepels cacaopoeder
– 4 soeplepels melkpoeder
– 1 soeplepel kaneelpoeder

Doe dit mengsel in een kom en roer eens goed. Doe hiervan twee soeplepels in het badwater. Bewaar de rest in een droge omgeving tot het volgende bad. Laat je niet wijsmaken dat zout slecht is voor je lichaam: psoriasis-patiënten reizen al jarenlang af naar de Dode Zee omdat het zoute zeewater helend is voor hun huidletsels.

4. Voor glanzend haar
Om weer een gezonde en glanzende haardos te krijgen, volstaat het om één koffielepel zuiveringszout aan je shampoo toe te voegen. Beperk deze behandeling wel tot maximaal één keer per week, anders bereik je het tegenovergestelde effect.

5. Als deodorant
Verschijnt er een vochtige kring onder je oksels, maar heb je geen deodorant binnen handbereik? Geen paniek: gewoon bicarbonaat uit de keuken brengt de oplossing. Masseer je oksels enkele seconden met een beetje zuiveringszout. Wacht vijf minuten om het goedje opnieuw af te spoelen en je zal merken dat je zweetgeur helemaal weg is!

6. Voor wittere tanden
Je droomt van een echte tandpasta-smile, maar je ziet op tegen de moderne bleektechnieken omdat deze ofwel te duur ofwel te agressief zijn? Doe een klein beetje zuiveringszout of soda op je tandenborstel, al dan niet gecombineerd met tandpasta, en poets daarmee stevig je tanden. Het smaakt niet zo lekker maar is bijzonder effectief. Je zal merken dat je tanden zichtbaar witter worden. Dit hulpmiddeltje is ideaal voor mensen die veel roken en/of koffie drinken.

7. Voor zachte of vermoeide voeten
Eelt op je hielen of voetzolen kan je te lijf gaan met een beetje zuiveringszout en water. Aarzel niet om de ruwe lichaamsdelen stevig in te wrijven met dit goedje. Je zal zien: het is zéér efficiënt en bovendien verdrijft het ook onaangename voetgeurtjes! Ook wanneer je vermoeide voeten of benen hebt, kan een voetbad met zuiveringszout wonderen doen. Daarna kan je je voeten of benen eventueel inwrijven met een zachte bodylotion.

Zeven wonderen voor je gezondheid
8. Verzacht huidirritaties en lichte brandwonden
Je bent gestoken door een insect, je huid is roodverbrand door te lang in de zon te blijven of je hebt een jeukende eczema? Bevochtig dan een steriel verband en doe er wat zuiveringszout op. Leg dit op de wonde en laat het erop tot het kompres droog is. In het begin zal het even branderig aanvoelen, maar bicarbonaat heeft echt een antibacteriële werking en zal de pijn of huidirritatie verzachten.

9. Tegen aften
Aften zijn pijnlijke zweertjes van het mondslijmvlies, die de neiging hebben om vaak terug te komen. Aften komen zeer veel voor: ongeveer twintig procent van de bevolking heeft weleens last van aften. Bicarbonaat is een onschuldig én doeltreffend middel om aften te bestrijden. Doe een klein beetje zuiveringszout op je vingertop en dep daarmee de aft. Let wel: dit zal even pijn doen! Maar de wonde zal sneller genezen. Lijkt dit jou toch iets te drastisch? Dan kan je ook mondwater maken van een koffielepel zuiveringszout in een glas water. Spoel daarmee je mond verscheidene keren per dag.

10. Bij keelpijn
Wanneer je keelpijn hebt, is bicarbonaat opnieuw een doeltreffend hulpmiddel. Doe één eetlepel bicarbonaat, één eetlepel bruine suiker en één eetlepel keukenzout in een glas water. Gorgel hiermee driemaal per dag. Het goedje smaakt misschien wat vies maar je keelpijn zal verdwijnen als sneeuw voor de zon!

11. Bij een moeilijke vertering
Je hebt een opgeblazen gevoel in de maag, last van maagzuur of je darmen rammelen na een (te zware) maaltijd? Drink dan een glas water waaraan je een halve koffielepel zuiveringszout toegevoegd hebt. Als de klachten blijven aanhouden, kan je dit na een paar uur herhalen.

12. Bij sinusitis en verkoudheden
Dit is een grootmoeders tip tegen sinusitis en verkoudheden. Maak een zoutoplossing op basis van water en bicarbonaat. Doe dit mengsel in een klein flesje (een uitgespoeld flesje van een neusspray met druppelteller is perfect!), buig het hoofd achterover en laat langzaam enkele druppels van de zoutoplossing in beide neusgaten druppelen. Na enkele behandelingen zal je merken dat je opnieuw vrijer kan ademen en de sinusitis klachten verminderen. Dit trucje kan je ook toepassen bij snipverkouden kinderen die nog te jong zijn om zelf hun neus te snuiten.

13. Spoelmiddel voor groenten
Je bent dol op gezond voedsel en vermijdt ‘bespoten’ groenten. Maar zelfs bij biologische groenten kunnen soms vervelende beestjes (insecten) achterblijven. Voeg daarom een eetlepel bicarbonaat toe aan je spoelwater en je krijgt de meest zuivere groenten op je bord!

14. Als ondersteuning van een detox kuur!
Onze grootmoeders gebruikten zuiveringszout al als ze hun lichaam wilden zuiveren. Doe een halve tot één koffielepel bicarbonaat in 250 ml water. Drink dit langzaam op. Zeker niet méér hiervan drinken, want anders loop je het risico diarree te krijgen, en dat is niet de bedoeling!

7 thoughts on “Zuiverings zout

  1. En nog even dit: zuiveringszout is natriumbicarbonaat. Heet ook wel natriumwaterstofcarbonaat, dubbelkoolzure soda en in Engeland en Amerika baking soda. In de e-nummerlijst heet het E500. Dus niet te verwisselen met huishoudsoda (natriumcarbonaat), dit is absoluut niet voor consumptie geschikt!

Geef een reactie