Tintelende handen en/of vingers

Tintelende handen en/of vingers is een veelvoorkomend verschijnsel dat in veel gevallen niet direct kan worden gekoppeld aan een duidelijke oorzaak. Tintelende handen en/of vingers doen doorgaans geen pijn, maar kunnen desalniettemin behoorlijk irritant aanvoelen.

tintelingen

Veel mensen maken zich bovendien zorgen over de oorzaak indien ze regelmatig een tinteling in hun hand, vinger of vingertop voelen. In dit artikel lees je alles over deze tintelingen en de mogelijke oorzaken en oplossingen bij tintelende handen of vingers…

Wat is een tintelende hand, vinger of vingertop?

Een tintelende hand, vinger of vingertop komt vaak voor doordat je hand ‘slaapt’. Dit komt doordat de bloedcirculatie naar je hand wordt belemmerd. Een belemmerde bloedtoevoer kan worden veroorzaakt door een verkeerde houding of bijvoorbeeld doordat je per ongeluk op je hand bent gaan liggen of zitten. In dit artikel bespreken we echter tintelende handen en/of vingers waarbij geen direct aanwijsbare oorzaak is…

Hoe voelen tintelingen in je handen en/of vingers?

Een tintelende hand voelt vaak ongeveer hetzelfde als wanneer je hand slaapt en net weer “wakker wordt”. Je hand of vinger voelt tintelend aan en het is alsof er een soort van “sterretjes” ontploffen in je hand. Het gevoel wordt soms ook omgeschreven als branderig en prikkend.

Ook een doffe, gedeeltelijke gevoelloosheid is een symptoom dat vaak samengaat met tintelingen in handen & vingers. Het is dan lastig om iets beet te pakken en je voelt het soms niet of nauwelijks als je in je hand prikt of op je vinger bijt. De tintelingen of tintelende sensatie verdwijnt doorgaans vrij snel, maar kan ook langere tijd aanhouden. De symptomen van tintelende handen en vingers zijn dus als volgt:

 • Sterretjes
 • Prikkelingen in je vingers
 • Tintelende sensatie
 • Dof gevoel
 • Slapend gevoel
 • Gevoelloosheid (verdoofd gevoel)
 • Branderig gevoel, zonder echte pijn

Op welke specifieke plekken doen tintelingen zich het vaakst voor?

Mensen die last hebben van een tintelende hand ervaren de tinteling doorgaans op steeds weer op ongeveer dezelfde plek. Het kan overigens ook zo zijn dat je op meerdere plaatsen in je lichaam last hebt van tintelingen. Zo komen tintelingen vaak voor op de volgende plekken:

 • Duim & pink
 • Handpalm (de plek die op je computermuis rust)
 • Vingertoppen (vooral van de wijsvinger & middelvinger)
 • Tenen

Oorzaak tintelende handen, vingers & vingertoppen

De oorzaak van tintelende handen, vingers en/of vingertoppen is doorgaans niet eenvoudig te achterhalen. Er zijn namelijk vele mogelijkheden oorzaken, waaronder:

 • Botbreuken
 • Overbelasting van bepaalde spieren
 • Beschadigde, afgeknelde & aangetaste zenuwen
 • Carpaletunnelsyndroom (CTS)
 • Syndroom van Renaud
 • Winterhanden en/of wintervoeten
 • (Tijdelijke) slechte bloedcirculatie
 • Hart– & vaatziekten
 • Tekort aan vitamine B12 (komt vaak voor bij vegetariërs)
 • Overschot aan vitamine B6 (bij gebruik van B-supplementen)
 • Overmatige alcoholconsumptie (alcoholisme)
 • Bepaalde medicijnen
 • Epilepsie
 • RSI-klachten (muisarm e.a.)

Let op: Gestadig gebruik van hoog-gedoseerde supplementen met vitamine B6 (pyridoxine), waaronder B-complex, kunnen zenuwaandoeningen en zenuwpijn (acute sensorische neuropathie) veroorzaken in onder andere de armen, handen en vingers. Dit kan onder meer gepaard gaan met tintelingen.

De oorzaak van je tintelingen achterhalen & uitsluiten

Het komt vaak voor dat de oorzaak van tintelingen in de handen en/of voeten vrij onschuldig is. Aan de hand van bovenstaande lijst van veelvoorkomende oorzaken kun je wellicht al achterhalen waarom jij soms last hebt van tintelingen in handen, voeten of vingers. Je kunt in ieder geval alvast een aantal mogelijke oorzaken van tintelende handen en vingers uitsluiten, bijvoorbeeld als je geen alcohol drinkt en supplementen met vit. B12 slikt.

Bekijk bijvoorbeeld de bijsluiter van de medicatie die je slikt eens goed door. En  let erop dat je voldoende pauzes neemt als je beeldschermwerk doet. Mocht je echter geen directe oorzaak zien voor jouw tintelingen in handen of vingers, of mocht je overmatig last hebben van de tintelingen, dan is het raadzaam om je huisarts te raadplegen. Tintelende handen en/of vingers kunnen namelijk ook te maken hebben met een ernstigere onderliggende oorzaak.

Houd een dagboekje bij om de tintelingen in je handen te evalueren

Om de oorzaak van de tintelingen in je handen, vingers of voeten te achterhalen, is het belangrijk om de tintelingen te evalueren. Houd een klein dagboek bij en schrijf daarin het volgende op indien je last hebt van tintelende handen, vingers en/of voeten:

 • Tijdstip & dag waarop je de tintelingen ervaart – bijvoorbeeld maandagavond 3 september om 19:00 uur
 • Duur van de tintelingen – bijvoorbeeld 10 seconde, 1 minuut of een half uur
 • Exacte plaats(en) van de tintelingen – bijvoorbeeld vingertop, duim, pink of handpalm
 • Je lichamelijke en geestelijke gesteldheid op het moment dat de tinteling plaatsvond – bijvoorbeeld ‘ik was heel boos’ of ‘ik was heel moe’

Neem dit verslag mee naar de huisarts; zodoende kan hij of zij zeer gericht met je klachten aan de slag. De kans dat er een oplossing voor de tintelingen in je hand, voet, vingers of tenen wordt gevonden is in dat geval veel groter!

Oplossing tintelende handen & vingers

De oplossing van tintelende handen en vingers is – logischerwijs – geheel afhankelijk van de oorzaak.Een evaluatie van de momenten waarop je last hebt van de tintelingen kan een goede stap zijn in de richting van het vinden van een oplossing tegen tintelende handen of vingers. Houd er rekening mee dat tintelende handen en/of vingers een symptoom van iets is, en dus doorgaans geen opzichzelfstaande ziekte. De oplossing van tintelende handen en vingers kan dan ook doorgaans gevonden worden in het verhelpen van de achterliggende oorzaak.

Heb jij last van tintelende handen, vingers, vingertoppen of voeten en weet je niet wat je moet gaan doen? maak dan een afspraak met………

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is 311445324_6123928304303727_8673862307078458865_n-1024x1024.jpg

Bron

Geef een reactie