Eigen tandpasta maken

Zelf je tandpasta maken: leuk en gezond!zelf tandpasta maken.jpg

Gemakkelijk zelf tandpasta maken doe je zo:

Kokosolie is de basis van dit tandpasta recept
Voor het maken van je eigen tandpasta is kokosolie de perfecte basis om mee te beginnen. Kokosolie is een belangrijk ingrediënt, omdat het een natuurlijke antibacteriële werking heeft. Kokosolie werkt ook genezend voor pijnlijk en bloedend tandvlees. Het helpt bij witte aanslag (als je je tong mee borstelt) en kan helpen bij een orale schimmelinfectie. Ook is gebleken dat kokosolie tandbederf kan remmen.

Zuiveringszout of bakingsoda (natrium bicarbonaat)
Een ander belangrijk ingrediënt voor het tandpasta recept is zuiveringszout (ook wel bakingsoda, natron, bak soda of natrium bicarbonaat genoemd). Let op, het gaat hier dus niet om de gewone grovere schoonmaak soda. Baksoda is belangrijk om twee redenen. Het is een natuurlijk en zacht reinigend middel met een zeer lage schuurcoëfficiënt. Ten tweede is het alkalisch en daarom neutraliseert baksoda de zuren in je mond die vaak aan de basis liggen van tandbederf.

Frisse adem
Baksoda helpt ook bij het krijgen van een frisse adem. In Duitsland wordt het veel verkocht onder de naam natron en wordt het net als in Engeland vaak als bakpoeder gebruikt om mee te bakken. Voor tandpasta kun je het best een zuiveringszout nemen met een hele fijne korrelstructuur.

Therapeutische/biologische etherische olie
Etherische olie geeft een smaak en geur aan de tandpasta en het werkt antibacterieel. Let op, een paar druppeltjes is al voldoende. Gebruik liever te weinig dan teveel. Let op dat je altijd pure biologische etherische olie gebruikt van zeer goede kwaliteit. Tea trea oil van Chi is bijvoorbeeld een goede keuze.

Xylitol
Eventueel kun je nog een beetje xylitol toevoegen. Xylitol helpt bij het voorkomen van cariës. De werking berust op het feit dat de voor tandbederf verantwoordelijke bacterie Streptococcus Mutans de xylitol niet kan verteren en daardoor afsterft. Bovendien bemoeilijkt xylitol dat bacteriën zich als tandplak aan het tandglazuur hechten. Verder stimuleert xylitol de aanmaak van (antibacterieel) speeksel. Ook Stevia kan als natuurlijke zoete smaakstof worden toegevoegd.

Het tandpastarecept:
– 2 eetlepels kokosolie
– 1 eetlepel baking soda (zuiveringszout)
– enkele druppels etherische olie naar keuze ( b.v. tea tree , munt)
– 1/2 tl. (keltisch) fijn zeezout

Eventueel extra:
– 1 of 2 tl. aloe vera gel en/of 1 tl. plantaardige biologische glycerine (dit maakt de tandpasta wat meer vloeibaar). Beide producten zijn zeer goed voor gezond tandvlees.
– 1/2 – 1 theelepel xylitol

Het makkelijkste werk je als de kokosolie op kamertemperatuur en zacht is. Doe de kokosolie in een glazen kommetje en zet dit even in een bak met warm water. Hierdoor wordt de kokosolie zacht en kan je makkelijk het zuiveringszout er door mengen. Voeg daarna de etherische olie en evt. de xylitol toe. Goed blijven roeren totdat je kokosolie dikker is geworden, want als de kokosolie te vloeibaar is zakt het zout en zuiveringszout naar de bodem.

Als het mengsel een creme-achtige consistentie heeft doe het mengsel dan in een schoon glazen potje en laat het afkoelen. Om de tandpasta te gebruiken kun je het beste met een lepeltje of spateltje wat uit de pot halen. Na het poetsen kun je de tandpasta nog even in je mond houden en daarmee gorgelen, zodat de werkstoffen nog even extra overal komen (een soort mini oil-pulling). De tandpasta kan ongekoeld (in de badkamer) bewaard worden, want de kokosolie blijft gewoon goed.

meer weten?

One thought on “Eigen tandpasta maken

  1. Pingback: Wist jij dit? – Natuurpraktijk AURORA

Geef een reactie