Laagdrempelige ontsteking

Afbeelding

Een systematische laaggradige ontstekingen is één van de belangrijkste oorzaken die betrokken zijn bij het ontstaan van alle mogelijke ziektebeelden, zoals hart- en vaatziekten, metabool syndroom, diabetes, artritis, hersenaandoeningen en kanker. Op het eerste gezicht klinkt dat wat ongeloofwaardig en te eenvoudig, maar als we kijken naar de achtergrond wordt de logica ineens duidelijk.  Wat is een systemische laaggradige ontsteking, wat veroorzaakt het en wat kunnen we eraan doen?

Immuunsysteem

Een systemische laaggradige ontsteking is een ontsteking die verspreid in het lichaam is en van zeer lage intensiviteit. Het zorgt voor een chronische activatie van het immuunsysteem en verbruikt veel van onze energievoorraad.  Het gaat bij dit soort ontstekingen niet alleen om ontstekingen met de klassieke verschijnselen zoals roodhuid, pijn en zwelling. Vaak worden dergelijke ontstekingen dan ook niet als zodanig herkend en kunnen vele jaren het immuunsysteem van binnen uithollen.

Een ander misverstand waardoor laaggradige ontstekingen moeilijker herkend worden is, dat er vaak vanuit wordt gegaan dat ontstekingen met infecties te maken hebben. Dus dat er een bacterie of een virus bij betrokken zou moeten zijn. Deze is bij een laaggradige ontsteking afwezig, dus  waar komen deze ontstekingen dan vandaan?

Vicieuze cirkel

Ons immuunsysteem is voortdurend aan het speuren in ons lichaam naar stoffen die ons ziek kunnen maken. Wanneer er een indringer wordt gevonden dan gaat ons immuunsysteem direct aan de slag om deze indringers onschadelijk te maken. Wanneer het lichaam voortdurend in aanraking komt met irriterende stoffen moet het voortdurend verdediging en herstelreacties uitvoeren. Een voorbeeld hiervan is rook. Het

immuunsysteem herkent het als lichaamsvreemd en mogelijke bedreiging. Er wordt daarom een ontstekingsreactie gestart. Als u rook in de longen krijgt is het hoesten een eersteafweerreactie. Als de belasting met rook langer duurt of herhaaldelijk voorkomt kan er een laaggradige ontsteking ontstaan die u kunt merken aan meer slijmvorming en hoesten. De rook in de longen is een duidelijk en herkenbaar voorbeeld maar deze reactie kan optreden bij alle niet natuurlijke en lichaamsvreemde stoffen.

Ook overgewicht zorgt voor een laaggradige ontsteking. Vetweefsel is een levend orgaan.Vetcellen zijn oorspronkelijk witte bloedcellen. Door vetopslag verandert de functie van de cel, maar deze blijven wel permanent ontstekingsstoffen produceren.  Het goede nieuws is dat matig intensieve beweging voor de maaltijd de ontstekingsreactie voorkomt. Sporten is de goedkoopste en efficiëntste ontstekingsremmer. Met de fiets naar de winkel of voor het eten een eindje gaan lopen is daarom geen slecht idee.

Een andere bron van een laaggradige ontsteking is een darm die niet goed werkt. Een darm moet natuurlijk voedingsstoffen doorlaten, maar bij sommige mensen laat de darm te grote stukken eiwitten door, waarop het immuunsysteem reageert met een laaggradige ontsteking!

Wanneer het immuunsysteem niet in goede conditie is, door bijvoorbeeld stress of onvolwaardige voeding, kan het soms na een infectie niet goed herstellen. Het gevolg is dat het overschot aan vrije radicalen niet kan worden geneutraliseerd, waardoor de vrije radicalen de cellen van het lichaam aanvallen en beschadigen. De beschadiging wordt door het lichaam opgemerkt en het lichaam start vervolgens weer een afweer/herstelreactie. Hierdoor ontstaanweer vrije radicalen waarvan een deel niet geneutraliseerd kan worden. Op deze wijze kan een chronische ontsteking ontstaan als een soort vicieuze cirkel.

Bewegen, bewegen, bewegen!!!

Wat kun je nu zelf doen om dit te voorkomen? Allereerst is het belangrijk dat je op je gewicht let. Door een actieve levenstijl te creëren heb je minder last van de vrije radicalen. Naast je leefstijl kan  je ook je voedingspatroon aanpassen. Het is bekend dat vooral de bioflavonoïden (bioactieve stoffen die alleen in planten zitten) effectief zijn in het temperen van een ontsteking. Van stoffen zoals quercetine, resveratrol, curcumine, gember  is in verschillende onderzoeken aangetoond dat ze een ontstekingsremmende werking hebben. Daarnaast is  fytomedicatie natuurlijk een goede bron om de laaggradige ontsteking effectief te bestrijden.

Heb je al last van klachten die kunnen wijzen op een laaggradige ontsteking, zoals artrose, astma, COPD, hart- en vaatziekten, huidproblemen en verschillende darmaandoeningen? Zoek proffesionele hulp van een kPNI-therapeut! Door het bestrijden van deze ontstekingen is er minder sprake van weefselbeschadiging, een verstoorde darmbarrière, gewrichts- en/of andere klachten.

Wil je op de hoogte gehouden worden voeg me dan toe als vriend https://www.facebook.com/aliewouda

Afspraak maken? info@natuurpraktijkaurora.nl

2 thoughts on “Laagdrempelige ontsteking

    • En naar een therapeut als jij Alie………daar heb ik jammer genoeg geen geld voor. Dat is in mijn praktijk nooit een probleem!
      Mijn Orthomoleculaire & Complementaire begeleiding hang nooit af van de inhoud van de hulpvrager haar/zijn portemonnee. Je mag/kan mij mailen op dwlv.info@gmail.com met jouw hulp vraag.

Geef een reactie