PAS OP met Beta BLOKKERS

http://www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland/article/detail/1774209/2014/01/14/Geen-betablokkers-bij-hartoperatie.dhtml

“Bètablokkers gevaarlijk voor operatie”

Sara Vandekerckhove − 14/01/14, 07u01
© ANP. Chirurgen bezig met een openhartoperatie

Europese hartpatiënten zijn in gevaar gebracht doordat artsen hun in de weken rond de operatie onterecht bètablokkers gaven. Dat beweren Britse onderzoekers. De artsen volgden een omstreden Europese richtlijn die steunt op frauduleus onderzoek van de Nederlandse internist Don Poldermans.

Het zijn Britse hartwetenschappers van het gerenommeerde Londense Imperial College die in de Nederlandse editie van het British Medical Journal de Europese richtlijn op losse schroeven zetten, zo maakte de Nederlandse Volkskrant bekend.

Volgens de richtlijn moet iedere patiënt die een operatie ondergaat en bij wie de artsen hartproblemen voorspellen, bètablokkers krijgen. Dat zijn pillen die tijdelijk de hartslag verlagen, waardoor het hart minder zuurstof nodig heeft en meer stress aankan.

De richtlijn lag sowieso onder vuur, omdat die steunde op frauduleus onderzoek van de Nederlandse internist Don Poldermans. In 2011 bleek dat de onderzoeker van de Erasmus Universiteit jarenlang studies had vervalst. De Britten hebben nu alle wetenschappelijk onderzoek naar de kwestie verzameld, en het frauduleuze werk van Poldermans er uitgefilterd.

Hun conclusie: bètablokkers verlagen de sterftekansen niet, maar verhogen ze met 27 procent. “Als we de Europese richtlijn laten vallen, kunnen we tot 10.000 overlijdens per jaar vermijden in Groot-Brittannië”, klinkt het fors.

  • Willen we echt het effect kennen van die bètablokkers voor een operatie, dan moeten we een nieuw onderzoek opstarten. Zonder gefoefel, uiteraard.

    Professor Christiaan Vrints, diensthoofd Cardiologie UZ Antwerpen.

Onderzoek nodig
Ook in België volgden artsen de Europese voorschriften. “Enkele jaren geleden was de teneur dat die bètablokkers net een beschermend effect hadden”, zegt cardioloog Frederic Van Heuverswyn (UZ Gent). “Toen we te horen kregen dat enkele studies niet helemaal zuiver waren, zijn we toch een stuk behoedzamer geworden. We gebruiken het alleen nog bij mensen die een heel duidelijke indicatie hebben van hartproblemen. Als het klopt wat deze Britse wetenschappers zeggen, dan moeten we nog een stap verder gaan en het preoperatieve gebruik van bètablokkers helemaal afschaffen.”

Professor Christiaan Vrints (diensthoofd Cardiologie UZ Antwerpen) is het daarmee eens. “Al is er eerst meer onderzoek nodig. De wetenschappers van het Imperial College hebben gewoon alle bestaande onderzoek op één hoop gegooid. Dat kan vertekende resultaten geven. Willen we echt het effect kennen van die bètablokkers voor een operatie, dan moeten we een nieuw onderzoek opstarten. Zonder gefoefel, uiteraard.”

  • De Europese vereniging is zorgvuldig en wil ook nieuwe gegevens meewegen voordat aanbevelingen worden veranderd. Als de huidige richtlijn echt zo slecht was geweest, was die toch onmiddellijk geschrapt?

    Internist Don Poldermans

Individueel beoordelen
Of er in ons land mensen zijn overleden door de Europese richtlijn? “Dat is heel erg moeilijk te zeggen”, vindt Vrints. “Elk medicijn kan bij sommige patiënten een dodelijk effect hebben. Beweren dat die richtlijn honderden of duizenden onterechte doden heeft veroorzaakt, is echt wel een brug te ver. Het is de arts die in eer en geweten bepaalt of iemand bètablokkers moet nemen voor een operatie.

“Een richtlijn die zegt dat iedereen die risico loopt op hartziektes voor een operatie die pillen moet krijgen, is misschien ook geen goede richtlijn. Je moet elke patiënt individueel beoordelen.”

‘Nog altijd overeind’
Hoeveel Belgische patiënten de voorbije jaren zijn behandeld volgens de richtlijn, is onduidelijk. Wel blijven hart- en vaatziekten de belangrijkste doodsoorzaak in ons land. In de Europese Unie sterven jaarlijks bijna twee miljoen mensen door hartproblemen.

In een reactie aan De Volkskrant laat Poldermans weten dat zijn onderzoek “nog altijd overeind staat. Het is goed dat er discussie over het onderwerp ontstaat”, zegt hij. “De Europese vereniging is zorgvuldig en wil ook nieuwe gegevens meewegen voordat aanbevelingen worden veranderd. Als de huidige richtlijn echt zo slecht was geweest, was die toch onmiddellijk geschrapt?”

Beta – blokkers bijwerkingen

Bent u op zoek naar stoppen met betablokkers gevaarlijk?


Het is heel moeilijk te krijgen controle over ziekten, zoals hartaanval en hoge bloeddruk. Beta-blokkers worden gebruikt om deze ziekten te beheersen. Deze werken door het blokkeren van de beta-receptoren die zich bevinden in organen zoals hart, nieren, lever, vetcellen, en skeletspieren. Beta-blokkers binden aan deze receptoren en de controle van de omvang van de hartslag en de uitbreiding van de bloedvaten. Deze actie is tot stand gebracht door het beheersen van de afscheiding van het hormoon adrenaline en controleren van de passage van zenuwimpulsen naar het hart. Hierdoor vermindert de werking van het hart.

Ondanks de voordelen die samenhangen met beta-blokkers zijn er bepaalde bijwerkingen geassocieerd met hen. Alle bètablokkers zijn niet effectief in het genezen van ziekten zoals hoge bloeddruk. In plaats daarvan, ze veroorzaken bijwerkingen zoals koude voeten en handen, depressie, slapeloosheid, duizeligheid en vermoeidheid. Bij sommige mensen, ze verhogen het risico van het hebben van astma-aanvallen en verstoren de interne cholesterolgehalte. Plotseling stoppen van het gebruik van bètablokkers na een langdurig gebruik verhoogt het risico van het hebben van een hartaanval. Sommige mensen kunnen last hebben met symptomen zoals een droge mond, ogen en huid. Andere minder voorkomende bijwerkingen van bètablokkers zijn verminderde hartslag, niet kunnen slapen, zwelling van de handen en voeten en moeite met ademhalen. Hier zijn meer bijwerkingen en tips wanneer youre bètablokkers gebruikt:

In zeer zeldzame gevallen, bètablokker gebruikers te tonen symptomen zoals diarree, obstipatie, buikpijn, keelpijn, depressie, geheugenverlies, rugpijn, huiduitslag en impotentie.

Een andere bijwerking die vaak voorkomen in de bètablokker gebruikers wordt verlaagd niveau van goede cholesterol. Beta-blokkers verlagen het niveau van goede cholesterol. Dit verhoogt het risico op een hartaanval.

Als u een van de hierboven vermelde bijwerkingen tijdens het gebruik van bètablokkers, is het sterk aanbevolen om te stoppen met het gebruik van de drugs en de arts te raadplegen meteen. Neem nooit bètablokkers zonder overleg met de arts omdat ze blijken zeer gevaarlijk onder bepaalde omstandigheden.

Beta-blokkers bijwerkingenBeta-blokkers blijken te interfereren met andere drugs. Dus, als u gebruik maakt van alle andere drugs en als uw arts adviseert u om bètablokkers gebruiken, dan vergeet dan niet om hem te informeren over de medicijnen die u gebruikt.

Sommige van de geneesmiddelen die gebruikt worden om verschillende veel voorkomende ziekten zoals hoge bloeddruk, depressie, allergische reacties, diabetes (zowel mondeling als insuline) te behandelen, astma, bronchitis en emfyseem interfereren met bètablokkers.

Om te voorkomen dat de bijwerkingen van bètablokkers, is het essentieel om te voorkomen dat met behulp van cafeïne rijke producten zoals koffie en thee. Ook wordt aanbevolen om weg te blijven tegen koude en hoest medicijnen. Alcohol moet ook worden vermeden omdat dit de werking van beta-blokkers.

Zwangere vrouwen of mensen verwacht om zwanger te worden en vrouwen die borstvoeding geven mogen geen gebruik maken bètablokkers.

Tot slot, gelet op de hierboven gegeven bijwerkingen van bètablokkers, doen veel artsen raden het gebruik van bètablokkers. Echter, in meer ernstige gevallen, ze raden het gebruik van bètablokkers in zeer lage doses om de bijwerkingen te voorkomen. Enkele van de veel gebruikte bètablokkers zijn onder Lopressor, inderal en Ternormin.

http://www.hartpatienten.nl/array/171-hart-aandoening-ziekte-en-kwalen/54-hartfalen/9405-hartfalen-vastgesteld-en-probleem-met-betablokkers

http://www.hartaanval.nl/lotgenoten/toonbericht.asp?M_ID=34764

Geef een reactie