Metastasen van kanker

Uitzaaiingen en de werking van het lymfestelsel

Kankercellen kunnen via het bloed en/of de lymfe verplaatst worden. Hierna volgt informatie over de werking van het lymfestelsel.

Het lymfestelsel bestaat uit:

  • lymfevaten
  • lymfeklieren
  • lymfeklierweefsel (het weefsel bevindt zich in verschillende organen)

Het lymfestelsel speelt een belangrijke rol bij de afweer van ons lichaam. Onze afweer verdedigt ons tegen virussen, bacteriën en andere organismen die ons ziek kunnen maken.

Lymfevaten

Lymfevaten vormen de kanalen van het lymfestelsel. Deze vaten worden vanuit het lichaamsweefsel gevuld met een kleurloze vloeistof: lymfe. De lymfe neemt vocht en afvalstoffen uit het lichaam op. Via steeds grotere lymfevaten komt de lymfe uiteindelijk in de bloedbaan terecht. Voordat de lymfe in het bloed komt, passeert zij ten minste één lymfeklier.

Lymfeklieren

 lymfestelsel bij de man  Lymfestelsel bij de vrouw

Lymfeklieren zijn de zuiveringsstations van het lymfestelsel: daarin worden ziekteverwekkers – vooral bacteriën en virussen – onschadelijk gemaakt. Op diverse plaatsen in ons lichaam komen groepen lymfeklieren voor, de ‘lymfeklierregio’s’:

  • in de hals (A)
  • in de oksels (B)
  • langs de luchtpijp (C)
  • bij de longen (D)
  • bij de darmen en achter in de buikholte (E)
  • in de bekkenstreek (F)
  • in de liezen (G)

Lymfeklierweefsel

Lymfeklierweefsel komt – behalve in de lymfeklieren – ook voor in andere organen, zoals in de keelholte, de milt, de darmwand en het beenmerg.

Lymfeklieruitzaaiing

Kankercellen kunnen losraken van een tumor en in een lymfevat terechtkomen. In de lymfeklier(en) waar de kankercellen als eerste langskomen, kan dan een nieuwe tumor ontstaan: een lymfeklieruitzaaiing.

Metastasen

Van een kwaadaardige tumor kunnen cellen loslaten. Deze cellen kunnen via het bloed en/of de lymfe elders in het lichaam terecht komen en ook daar uitgroeien tot gezwellen. Dit zijn uitzaaiingen (metastasen).

Uitzaaiingen bij eierstokkanker

Met name bij gevorderde eierstokkanker kan het voorkomen dat na de eerste behandeling de kanker terugkomt. Dan is het vaak niet meer goed mogelijk de eierstokkanker definitief te genezen. Wel is nog vaak een goede behandeling mogelijk.

Meestal zal chemotherapie de behandeling van eerste keuze zijn, maar soms komt een operatie, bestraling of andere medicijnen in aanmerking. De behandeling zal op uw specifieke situatie toegesneden zijn.

Meer weten en lezen over kanker?

Geef een reactie