Wat een tong zegt over je gezondheid

Een van de vakken die ik had op de academie voor natuurgeneeskunde was algemene natuurgeneeskunde. We leerden tijdens dit vak dat lichamelijke veranderingen waarneembaar waren bij verstoringen in het lichaam.

Deel 1 de tong

De tong is het spiegelbeeld van je lichaamimage

ik gebruik de tong als hulpmiddel bij het stellen van een diagnose. Ontdek hier wat je tong je vertelt over je gezondheid.

Wat vertelt je tong?
Onze tong bestaat uit een mengeling van spieren, en die hebben we nodig om te proeven, kauwen, zuigen, slikken en natuurlijk zoenen! Een gezonde tong is roze, vochtig en zonder tongbeslag. Zie je afwijkingen in de vorm en/of kleur van je tong, dan kan er een verborgen aandoening op de loer liggen.

Tongbeslag

Dit is doorgaans een teken dat je conditie op een laag pitje staat. Naarmate de temperatuur van je lichaam stijgt, zal ook de dikte en kleur van het beslag toenemen, van wit naar geel, of van groen, naar bruin en soms zwart. Ouderen hebben meer tongbeslag dan jongeren, wat aan een veranderd voedingspatroon kan liggen, maar ook aan een slechte mondverzorging, afname van de speekselproductie of het slinken van het aantal smaakpapillen.

Heb je veel last van tongbeslag, dan is er vaak sprake van een onfrisse adem. Als je er niets aan doet, blijven er na het eten voedselresten op je tong achter. Die resten produceren zwavel, met als gevolg dat je een slechte adem krijgt. Twijfel je of je al dan niet een slechte adem hebt, doe dan even deze simpele ademtest: kijk in de spiegel of je tong er beslagen uitziet. Lik vervolgens aan de rug van je hand en laat het speeksel opdrogen. Ruikt de huid van je hand onaangenaam, dan heb je een onfrisse adem.

Witte aanslag

Dit kan op je tongrug kan komen door overmatig zoetgebruik, waardoor je weerstand minder wordt. Een goed voorbeeld zijn kinderen. Onderzoek heeft aangetoond dat kinderen die overmatig snoepen en veel zoete frisdranken drinken, vaker verkouden zijn dan kinderen die dat niet doen.

Wit-bruin beslagen

Een wit-bruin beslagen tong wil volgens Chinese artsen zeggen dat je lichaam vervuild is. Afvalstoffen hebben zich opgehoopt, waardoor je spijsvertering ontregeld is. Heb je een witbeslagen tong en overvloedig speeksel, dan zou tandsteen de oorzaak kunnen zijn. Tongblaasjes zijn dan weer een indicatie dat er een virusinfectie op de loer ligt.

Branderige tong en variaties

Dan wijst dat doorgaans op een vitamine- en/of mineralentekort, maar het kan ook het gevolg zijn van overmatig gebruik van zuur of heet voedsel. Een branderige tong komt vaak voor bij vrouwen na de menopauze. Artsen hebben echter nog niet kunnen verklaren hoe dat komt. Je tong behoort fijnkorrelig van structuur te zijn. Is dat niet het geval, dan is je tong volkomen glad. Een tekort aan ijzer (bloedarmoede) en stoornissen in de leverwerking zijn de belangrijkste oorzaken van een gladde tong.

-Is de zijkant van je tong gekarteld, dan kunnen je gal en/of leverfunctie ontregeld zijn.

-Bij een hart- of circulatiestoornis is vaak het puntje van je tong knalrood gekleurd.

-Een snee midden op je tong zou kunnen wijzen op maagproblemen.

-Heb je een dikke rode en pijnlijke tong, dan zou dat op een verborgen ontsteking kunnen wijzen. Andere mogelijke oorzaken: een traag werkende schildklier of een vitamine B12 of ijzertekort.

-Een zwart gekleurde tong is in veel gevallen het gevolg van medicijn- of antibioticagebruik.

Schraap je tong!
De bacteriën in de voedselresten op het achterste gedeelte van je tong, produceren zwavel en dat ruikt echt niet lekker. Vooral als je een ruwe tong hebt, blijven er veel voedselresten achter en heb je bovendien meer kans op tongbeslag. Gebruik een tongschraper, die je bij de drogist kunt kopen. Zo ga je te werk:

Steek je tong zo ver mogelijk uit je mond
Plaats de tongreiniger zo ver mogelijk naar het achterste gedeelte van je tong
Trek de tongreiniger met lichte druk langzaam naar voren in je mond
Herhaal dit enkele malen
Reinig je tong tweemaal per dag, ‘s morgens en ‘s avonds
Spoel je mond goed na met mondwater
Maak je tongschraper na gebruik grondig schoon.

Deze info wordt u geboden door

Alie Wouda vd. Tuin
Natuurpraktijk Aurora
Email: info@natuurpraktijkaurora.nl
tel: +(31)641979844
Facebook

Bron: gezondheid.be

Geef een reactie