De asperge (Asparagus officinalis subsp. officinalis) is een plant waarvan de jonge scheuten geteeld worden als groente. Er bestaan witte asperges, groene asperges en paarse asperges. De eerste zijn onder de grond gegroeid en uit het licht gehouden, de tweede hebben wel de zon gezien. In Noordwest-Europa zijn de witte asperges het meest gebruikelijk, in landen als Italië de groene asperges. De paarse asperge is een niche product. Ook komt de asperge in het wild voor in duinstruweel en langs rivieren.
Het woord asperge komt van het Latijn en betekent ‘besprenkelen’.
Asperges zijn een echte delicatesse. De aspergeplant, die eruitziet alsof hij geen bladeren heeft, behoort tot de leliefamilie. De jonge scheuten van de plant worden als groente geteeld. Asperges hebben een vochtafdrijvend effect. Asperges zijn een bron van vitaminen, mineralen en aminozuren . De stoffen inuline en gluthation hebben een belangrijke functie. Inuline is een koolhydraat dat in de darmen een vezeleffect heeft en de darmflora stimuleert. Gluthation speelt een rol bij de afbraak en afvoer van schadelijke stoffen uit het lichaam. De vraag bij asperges is vaak, waar komt nou die onaangename geur bij het urineren vandaan na het eten van asperges. Oorzaak is naar alle waarschijnlijkheid de stof aspargina , een vluchtig zwafelachtig stofje, dat na het zijn werk gedaan te hebben, het lichaam verlaat . Kortom, asperges passen zeker in een goed voedingspatroon.
Bij de bereiding van asperges is het van groot belang om ze voldoende te schillen. Dit kan gedaan worden met een speciaal aspergemesje of met een dunschiller voor groente. Een onvoldoende geschilde asperge is draderig. Ook is het belangrijk dat asperges niet uitdrogen. Bij aanschaf moet hierop gelet worden; thuis kan de asperge enkele dagen bewaard worden door ze in een afgesloten plastic zak en/of overdekt met een natte handdoek in de koelkast te leggen. Wil men asperges langer bewaren, dan kunnen ze geschild en ongekookt ingevroren worden. Als ze uit de vriezer worden gehaald, dienen ze niet ontdooid te worden, maar ingevroren aan de kook te worden gebracht.
Asperges worden, afhankelijk van de dikte, in 8-10 minuten gaargekookt. Het beste gaat dit in een speciale aspergepan, waarin de asperges staande gekookt worden zodat de koppen niet onder water komen, maar een gewone kookpan (met voldoende water zodat de asperges net onder water liggen) werkt ook goed. Men gebruikt een aspergeschep om deze te laten uitlekken.
Bron : Wikipedia