Mindfullness

Mindfulness door Alie Wouda

Mindfullness door Alie Wouda

Als je depressief bent is de balans in je neurotransmitters verstoord.
Wanneer je met depressieve klachten naar de huisarts gaat, krijg je al gauw een antidepressivum voorgeschreven. De meeste van die medicijnen werken op de werking van de neurotransmitter serotonine. De arts zoekt niet uit welke van jouw neurotransmitters uit balans zijn. Hij of zij geeft gewoonlijk standaard een middel om de serotonine huishouding te verbeteren. Dat is jammer, want niet alleen serotonine is betrokken bij depressiviteit. Er zijn nog andere neurotransmitters die betrokken kunnen zijn bij een depressie. Als je een probleem hebt met bijvoorbeeld dopamine kun je ook een depressie ontwikkelen.

Loslaten is heel lastig voor de meeste mensen. Hoe doe je dat nu? Kun je actief problemen loslaten? Is dat iets wat je kunt doen, of kunt leren?

Nee, echt actief iets loslaten is niet mogelijk. Wat wel kan is je focus verleggen op andere dingen. Je richten op positieve dingen, dat helpt iets. Loslaten gaat vanzelf wanneer je in het hier en nu bent, wanneer je voldoende neurotransmitters hebt om dingen los te laten. Serotonine en GABA zorgen ervoor dat je vanzelf gaat loslaten. Door met name voldoende GABA te maken in je lichaam ga je helemaal automatisch makkelijker dingen loslaten. Je geeft ze een plekje, en je gaat je richten op de positieve andere dingen in je leven. Daar hoef je verder dan niets voor te doen.

Als je niet voldoende GABA kunt maken kun je door mindfulness wel leren om anders met dingen om te gaan. Het gaat dan alleen niet vanzelf.

GABA maak je zelf met behulp van l-glutamine. Dat is een aminozuur, ofwel een eiwitbouwsteentje. Als je weinig eiwitten eet, wordt het moeilijker om GABA te maken. Je hebt er overigens ook wat vitamine B12 bij nodig.

Ik zie nogal eens mensen extreem fanatiek met dingen omgaan, bijna obsessief. Dat zijn de mensen die wel wat extra GABA kunnen gebruiken.
Wanneer je doorslaat in extremisme, op het gebied van voeding, milieu, geloof of poetsen (echt dat maakt niet uit), heb je misschien wel een GABA tekort. Je kunt om hier iets aan te doen bij mij terecht. Ik kan vertellen hoe je met aanpassingen in je voedingspatroon en eventuele supplementen je balans weer kunt terugvinden.

En om niet steeds terug te vallen op bepaalde ingesleten patronen geef ik mindfullness trainingen. Interesse stuur een mail naar info@natuurpraktijkaurora.nl

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: