Walnoot

imageJunglans  Regia

De walnoot is naast eiwitten en onverzadigde vetten een goede bron van vitamine B, vitamine E en foliumzuur is. Walnootolie reinigt de lymfe en is zenuwsterkend.

Walnootolie bevat de vitaminen A, B1, B2, B3, B5, B6 en C en de mineralen calcium, zwavel, fosfor, chloor, koper, ijzer, magnesium, natrium en zink en is met name interessant voor mensen die veel met hun hoofd werken.

Wel grappig feit is dat de gepelde noot op de hersenen lijkt, een kleine hint van de natuur misschien? De olie ondersteunt belangrijke hersenfuncties ondersteunt en kan aderontstekingen voorkomen. Bevat ook nog Alfa-linoleenzuur.

Hieronder wat meer informatie over de walnoot en een overzicht van wetenschappelijke publicaties. Ook een Amerikaaans persbericht over het feit dat walnoten veel melatonine bevatten, deze stof kan schade voorkomen aan je cellen. Vrouwen die ‘s nachts werken maken zelf minder van deze stof aan en lopen daarom meer kans op borstkanker.

De Okkernoot (Juglans regia), ook wel Walnoot, Gewone walnoot of Persische walnoot genoemd, wordt al vele eeuwen geplant vanwege de grote economische waarde van het hout en de goed smakende noten. Deze boom is inheems in Zuid-Europa op de Balkan, Zuidwest- en Centraal-Azië tot de Himalaya en in Zuidwest-China. In Amerika wordt de boom ook wel “English Walnut” genoemd.

In de Griekse mythologie wordt Carya door de God Dionysos in een walnotenboom veranderd. De notenboom staat daarom voor het symbool van de wijsheid. Karyatiden zijn vrouwenbeelden van notenhout in de vorm van kolommen van de tempel van Arthemis Karyatis. Onder het Christendom werd de okkernoot een boom van de duivel en symboliseerde macht en wellust. Men geloofde dat je ernstig ziek kon worden als je onder de boom in slaap viel.

De boom kan een hoogte van 20 m of meer bereiken en kan meer dan 10 m breed worden. De boom vormt een ronde half open kroon en bij het ouder worden krijgt de grijze stam een diep gegroefde bast. De boom bloeit in mei en kan bij lage temperatuur vorstschade aan de bloemen oplopen, waardoor vruchtzetting uitblijft.

Eigenschappen

Gunstig efffect op LDL cholesterol
Gustig effect op hart en bloedvaten door ALA
Verkleind de kans op Alzheimer
Verkleind de kans op kanker
Werkt ontgiftend
Heeft goede vetzuren
Bevat Melatonine (Anti-oxidant)
Bewaren

In de dop in de koelkast.

bron 

Geef een reactie