TEKEN DE PETITIE

#Voedselonderwijs verplicht voor ieder kind.

image.jpeg

Eten is een primaire behoefte, zelf koken en weten waar je eten vandaan komt heeft grote impact op je gezondheid en consumptiekeuzes. Helaas (her)kennen steeds minder kinderen het voedsel dat ze eten en hoe je dit moet koken. We leren het niet meer van onze ouders en we leren het ook niet op school, en dat moet veranderen vindt de Youth Food Movement (YFM).

Slechts 1% van de schoolkinderen eet voldoende groente per dag. In sommige Nederlandse wijken heeft één op de drie kinderen overgewicht of obesitas. Nederlandse kinderen drinken de meeste suikerhoudende dranken per dag van alle kinderen in Europa. Eén op de zeven kinderen komt zonder ontbijt op school. Dit kan zo niet langer vindt de YFM. Onderzoek wijst uit dat als je op jonge leeftijd gewend raakt aan gezond eten en weet hoe je zelf dingen kunt maken, dat een extreem positief effect kan hebben op de eetgewoontes die je je leven lang zult hebben.

Joszi Smeets (directeur YFM): “Als wij de lesplannen voor scholen richting 2032 lezen zijn we erg teleurgesteld: dit vraagt om actie, we hebben leiderschap nodig en kijken naar de overheid: voedselonderwijs, verplicht voor ieder kind moet HET verkiezingsthema zijn voor de verkiezingen van maart 2017. Alleen dan gaan we met z’n allen een gezonde toekomst tegemoet.”

De hele maand juni staat de Youth Food Movement in het teken van voedselonderwijs. Op 8 juni startte we de campagne officieel tijdens de talkshow Alles Kids? in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. We roepen iedereen op om de petitie voor voedselonderwijs te tekenen. Via #voedselonderwijs gaan we in juni het online gesprek aan en YFM directeur Joszi Smeets gaat de hele maand op pad met een vlog-camera om zoveel mogelijk mensen op te roepen de petitie te tekenen en politici op beeld te laten beloven dat zij zich hard gaan maken voor voedselonderwijs.

We eten allemaal. Voedsel is heel dichtbij, maar tegelijkertijd één van de meest complexe onderwerpen die je kunt aansnijden, dat raakvlakken heeft met vrijwel alle maatschappelijke en ecologische thema’s van deze tijd. Elke positieve verandering in wat we produceren, transporteren of consumeren leidt gelijk tot een veel grotere positieve verandering, simpelweg door dat voedsel iedereen kan bereiken. Wie wil werken aan een gezonde toekomst begint bij de toekomst. YFM vindt dat ieder kind voedselonderwijs moet krijgen. Dat betekent niet alleen voorlichting, voedselonderwijs is kennis verkrijgen over voeding, leren koken, oogsten en gezond eten op alle scholen. Ieder kind heeft recht op goed voedsel, en daar kan je niet vroeg genoeg mee beginnen.

Pas als voedselonderwijs een verplichte en complete leerlijn wordt voor scholen kan het echt elk kind in Nederland bereiken.

Vind jij dat ook? Teken dan #voedselonderwijs.

Geef een reactie