CCK werking

Cholecystokinine speelt een belangrijke rol bij het vergemakkelijken vertering in de dunne darm. Het wordt uitgescheiden door mucosale epitheliale cellen in het eerste deel van de dunne darm (duodenum) en stimuleert afgifte in de dunne darm van spijsverteringsenzymen van de alvleesklier en gal uit de galblaas . Cholecystokinine wordt eveneens door neuronen in het enterisch zenuwstelsel , en wordt algemeen en overvloedig verspreid in de hersenen.

Structuur van Cholecystokinin en zijn receptoren

Zoals eerder vermeld, cholecystokinine en gastrine zijn zeer soortgelijk peptiden. Zoals gastrine, cholecystokinine is een lineair peptide dat wordt gesynthetiseerd als een preprohormone vervolgens proteolytisch gesplitst om een familie van peptiden met dezelfde carboxy uiteinden genereren. Volledige biologische activiteit wordt behouden in CCK-8 (8 aminozuren), maar peptiden 33, 38 en 59 aminozuren worden geproduceerd. In al deze CCK peptiden, tyrosine zeven residuen van het einde gesulfateerde, die nodig is voor activiteit.

Twee receptoren die cholecystokinine binden geïdentificeerd. De CCK een receptor is die overvloedig voorkomt op acinaire pancreascellen. De CCK B receptor, die tevens functioneert als gastrine receptor, is de meest voorkomende vorm in de hersenen en maag.Beide receptoren hebben zeven transmembraandomeinen typerend G-proteïne gekoppelde receptoren.

Controle en Fysiologische Gevolgen van Cholecystokinin

Levensmiddelen stroomt in de dunne darm voornamelijk uit grote macromoleculen (eiwitten, polysacchariden en triglyceride) die in kleine moleculen (aminozuren, monosacchariden, vetzuren) om te worden verteerd worden geabsorbeerd. Digestieve enzymen uit de alvleesklier en galzouten uit de lever (die in de galblaas wordt opgeslagen) cruciaal zijn voor deze vertering. Cholecystokinin is het principe stimulus voor afgifte van pancreasenzymen en gal in de dunne darm.

De meest krachtige prikkels secretie van cholecystokinine zijn de aanwezigheid van gedeeltelijk verteerd vetten en proteïnen in het lumen van het duodenum (een bijzonder krachtige stimulus is hierboven afgebeeld). Een verhoging in het bloed concentratie van cholecystokinine heeft twee belangrijke effecten die de spijsvertering te vergemakkelijken:

  • Afgifte van spijsverteringsenzymen van de alvleesklier in het duodenum. Oudere literatuur verwijst naar cholecystokinine alspancreozymine , een term bedacht om dit effect te beschrijven.
  • Contractie van de galblaas gal leverenin het duodenum. De naam cholecystokinine (om “naar de galblaas”) werd gegeven om dit effect te beschrijven.Cholecystokinine is ook bekend om uitscheiding van galzouten aangemoedigd de galwegen.

Pancreasenzymen en gal stroming door kanalen in het duodenum, waardoor de vertering en absorptie van de moleculen die cholecystokinine secretie stimuleren. Wanneer aldus de absorptie voltooid is, cholecystokinine afscheiding ophoudt.

Injectie van cholecystokinine in de ventrikels van de hersenen veroorzaakt verzadiging (gebrek aan honger) bij proefdieren. Met het oog op het patroon van de secretie ten opzichte van voeding, zou het fysiologische gevoel dat dit hormoon zou kunnen deelnemen aan maken de controle van voedselinname . Echter, de recente experimenten suggereren dat cholecystokinine is op zijn best een kleine speler in de regulatie van voedselinname.

Naast de synthese in kleine darmepitheelcellen is cholecystokinine duidelijk aangetoond in neuronen in de wand van de darm en in veel gebieden van de hersenen. Het lijkt in feite de meest overvloedige neuropeptiden in het centrale zenuwstelsel. Secretie van cholecystokinine van neuronen lijkt de activiteit van andere hormonen en neuropeptiden moduleren, maar het lijkt veilig om te zeggen het begrijpen van de rol in functie van de hersenen is rudimentair.

ziektetoestanden

Ziekten als gevolg van overmatige of gebrekkige afscheiding van cholecystokinine zijn zeldzaam. Cholecystokinine deficiëntie is beschreven bij mensen als onderdeel van auto polyglandulaire syndroom en is geopenbaard als een malabsorptiesyndroom klinisch Soortgelijke pancreatische exocriene insufficiëntie. Bovendien is er steeds meer bewijs dat afwijkingen in de expressie van cholecystokinine of zijn receptor in de menselijke hersenen een rol kunnen spelen bij de pathogenese van bepaalde vormen van angst en schizofrenie.Het is duidelijk dat een beter begrip van de rol van cholecystokinine in hersenfunctie vereist.

img_2777Afspraak maken? info@natuurpraktijkaurora.nl

One thought on “CCK werking

  1. Pingback: Hormonen wanordelijke door PCOS Verhoog uw gewicht – Natuurpraktijk AURORA

Geef een reactie