Een winterdip, depressie, zwaarmoedigheid

Een winterdip, depressie, zwaarmoedigheid. De wintermaanden vergen extra veel van ons, de lage temperaturen en weinig zonlicht maken dat we ons sneller moe voelen, en het gevoel hebben niet echt profijt van onze nachtrust te hebben. Hoewel we vaak langer slapen als in de zomer, hebben we er toch minder aan. De winter maakt dat de aanmaak van serotonine in onze hersenen op een laag pitje staat. Ik zal meer vertellen over hoe dat komt, en wat 5HTP is, en waarom 5HTP een oplossing biedt.

Serotonine tekort?

Serotonine is een neurotransmitter die voor de mens broodnodig is voor een heleboel processen die te maken hebben met ons slaapritme. Tekort uit zich op verschillende manieren, en het is heel goed mogelijk dat je verschillende van herkent;

Winterdip:

Een zwaarmoedig gevoel, licht depressief in de winter. Weinig zin om iets te ondernemen, wel lang genoeg slapen maar niet fit wakker worden. Het snel koud hebben.

Overgewicht:

Serotoninetekort kan de oorzaak zijn van overgewicht. Vooral als je de neiging hebt om bij stress,spanning of verdriet zeer koolhydraat rijke voeding tot je te nemen. Je lichaam heeft behoefte aan serotonine, het enzym tryptofaan-
hydroxylase, dat de omzetting van L-tryptofaan naar 5-HTP stimuleert wordt afgeremd door de overdosis L-tryptofaan (veel aanwezig in koolhydraatrijke voeding) het kan niet omgezet worden, en zal opgeslagen worden als vetweefsel. De vraag van het lichaam om serotonine wordt dus echter niet opgelost. En een nieuwe behoefte veel te eten zal zo makkelijk ontstaan.

5HTP(hydroxytryptophan)

Als natuurlijke voorganger van serotonine zal 5HTP door je lichaam opgenomen en omgezet worden. De stof wordt gewonnen uit Griffonia simplicifolia zaden en is als capsules of losse poeder(vaak beter van kwaliteit en zonder bijstoffen) te verkrijgen, o.a. via Ebay.

Geen geneesmiddel

Het is geen geneesmiddel maar een voedingssupplement, en moet gebruikt worden als aanvulling op een gebalanceerde levenswijze en nooit om zelf te “dokteren”. Heb je serieuze klachten van depressiviteit, overgewicht of slapeloosheid raadpleeg dan altijd je arts! Gebruik ook een vitamine B6 of een vitamine B-complex, en magnesium of een mineralen complex, voor een goede omzetting van aminozuren (zoals tryptofaan) heeft het lichaam deze toevoeging nodig. Meer weten?

Bron

Geef een reactie