De biologie van de liefde

Door Dr. Bruce Lipton en Dr. Deborah Sandella 

Wat kunnen onze cellen ons vertellen over het belang van liefde?

Dr. Bruce Lipton ging zitten met Dr. Deborah Sandella om te onthullen hoe cellen diepgaande geheimen van het hart bevatten.

Wat hebben je cellen met liefde te maken? Moleculaire biologie en romantiek lijken onwaarschijnlijk bedgenoten, maar volgens Dr. Bruce Lipton, een stamcelbioloog, bestsellerauteur van The Biology of Belief en ontvanger van de Goi Peace Award 2009, is het nogal een affaire. Hij noemt het het ‘huwelijksreiseffect’.

Bijna iedereen kan zich een tijd herinneren dat ze ‘hals over kop verliefd’ waren. Tijdens deze sappige tijd van het leven, wijst Lipton erop dat onze perceptie van de wereld groter wordt en onze ogen fonkelen van vreugde. Onze genegenheid is niet beperkt tot onze geselecteerde partner; we zijn eerder verliefd op het leven zelf en dat blijkt.

We nemen risico’s om te experimenteren met nieuwe voedingsmiddelen, activiteiten en kleding. We luisteren meer, delen meer en nemen meer tijd voor plezier. Lipton grinnikt over hoe wat de dag ervoor vijandig lijkt, de hemel op aarde wordt als we verliefd zijn. We merken niet eens de agressieve chauffeurs die ons gisteren irriteerden; vandaag zijn we verdwaald in dagdromen en liefdesliedjes.Onze genegenheid is niet beperkt tot onze geselecteerde partner;  we zijn eerder verliefd op het leven zelf en dat blijkt.Onze genegenheid is niet beperkt tot onze partner; we zijn eerder verliefd op het leven zelf en dat blijkt.

The Vibration of Love

Hoe verbazingwekkend het ook klinkt, al onze cellen gedragen zich als een miniatuurmens, zegt Lipton. In jou werken vijftig biljoen minuten mensachtige cellen samen. Cellen naast elkaar helpen elkaar om je hart te pompen, je longen te ademen en alle miljoenen taken die moeten gebeuren. Als we ons ‘verliefd’ voelen, hebben onze cellen ook de vibratie van liefde! Klinkt goed!

Het begint allemaal met het leven, dat wordt bepaald door beweging volgens Lipton. Eiwitten, de oorspronkelijke elementen van het leven, wikkelen zich gemakkelijk in organische draadsculpturen en bewegen als reactie op omgevingssignalen. Op het oppervlak van elke cel ontvangen receptoreiwitten omgevingssignalen terwijl de effectoreiwitten transformeren in trillingen en deze naar de hersenen overbrengen waar ze worden geïnterpreteerd. Er is niet veel verbeeldingskracht voor nodig om het verschil in te beelden tussen hoe deze eiwitsculpturen bewegen als ze ‘hals over kop verliefd’ zijn en wanneer ze geïrriteerd zijn. We zijn er geweest!

In de jaren tachtig, toen Lipton ontdekte dat het celmembraan zijn brein is, suggereerde zijn baanbrekende onderzoek dat omgevingssignalen, of het nu om liefde of een andere emotie gaat, primair zijn bij het veroorzaken van ziekte. Hij leidde een van de belangrijkste studiegebieden van vandaag, de wetenschap van epigenetica, die onderzoekt hoe cellulaire chemische reacties genen in- en uitschakelen.

Onderzoek op dit gebied heeft uitgewezen dat stress, voeding, gedrag, gifstoffen en andere factoren chemische schakelaars activeren die genexpressie reguleren. Lipton verduidelijkt dat uit dit nieuwe studiegebied blijkt dat omgevingsinvloeden prominenter aanwezig zijn bij het veroorzaken van ziekten dan genen. Hij zegt dat nieuw kankeronderzoek suggereert dat genetische factoren het optreden van ziekte slechts 10% van de tijd beïnvloeden. Met andere woorden, de perceptie van onze omgeving is verantwoordelijk voor de gezondheid van ons lichaam in 90% van de tijd.Als we ons 'verliefd' voelen, hebben onze cellen ook de vibratie van liefde!Als we ons ‘verliefd’ voelen, hebben onze cellen ook de vibratie van liefde!

De kracht van perceptie

Nog interessanter, Lipton meldt dat huidig ​​onderzoek aantoont hoe onze eiwitstructuren sterker worden geactiveerd door niet-fysieke signalen dan door chemische signalen. Met andere woorden, onze perceptie van het milieu heeft een sterkere invloed op onze gezondheid dan drugs. De wetenschap vertelt ons dus dat we meer aangeboren capaciteit hebben om onze kwalen te genezen dan de apotheek.

Met een opgewonden toon merkt Lipton op: ‘Wauw! Dit betekent dat mensen niet het slachtoffer zijn van hun genen zoals we altijd dachten. Ze kunnen hun perceptie veranderen en zo hun gezondheid veranderen. Dat is spannend! De oude biologie nam vroeger de keuze weg en beheerste de uitkomst. Als je mensen vertelt dat ze slachtoffers zijn, neemt hun macht af. Het werk is nu om mensen te helpen hun perceptie te veranderen, zodat ze hun resultaten kunnen veranderen. ”

Hoe werkt het vraag je? De cel is per definitie een ‘gegevenschip’, deelt Lipton. Onze perceptuele herinneringen en overtuigingen worden opgeslagen in het celmembraan en worden constant naar de hersenen gestuurd voor interpretatie. De geest reageert op deze trillingsboodschappen door samenhang te creëren tussen geloof en realiteit. Met andere woorden, wanneer uw cellen naar uw geest zenden, werkt de geest ijverig om dezelfde chemische realiteit in uw lichaam te creëren. Dus als je denkt dat je ziek zult worden, zal je geest je cellen coördineren om het waar te maken. En als je cellen signalen uitzenden die suggereren dat je levendig en gezond bent, zal je geest er weer voor zorgen dat dat gebeurt.

Deze waarnemingskracht wordt aangetoond, zegt Lipton, in studies waarin werd vastgesteld dat geadopteerde kinderen kanker krijgen met dezelfde neiging als hun broers en zussen die in dezelfde familie zijn opgegroeid, maar uit verschillende genetica.Als je denkt dat je ziek wordt, zal je geest je cellen coördineren om het waar te maken.Als je denkt dat je ziek wordt, zal je geest je cellen coördineren om het waar te maken.

Onderbewuste downloads

Lipton meldt zelfs dat ‘de geneeskunde heeft erkend dat ziekte in de eerste zes levensjaren wordt gezaaid wanneer overtuigingen door het gezin worden gedownload in het onderbewustzijn van het kind’. Gedurende deze jaren bevinden de geesten van kinderen zich voornamelijk in een theta-hersengolfpatroon, wat een hypnagogische gemoedstoestand creëert. Deze trancestaat verklaart waarom kinderen gemakkelijk de grens tussen fantasie en vorm vervagen. Terwijl ze in trance rondlopen, absorberen jonge kinderen de overtuigingen van hun ouders zonder twijfel of onderscheidingsvermogen in het onderbewuste geheugen.

Lipton legt uit hoe deze onbewuste downloads werken door ze te vergelijken met een iPod. Als je een nieuwe iPod krijgt, zijn er geen opnames, dus je kunt niets afspelen. Zodra je nummers naar het geheugen hebt gedownload, kun je de gedownloade nummers afspelen. In feite zijn dit de enige nummers die u kunt spelen. Er zijn tal van andere keuzes voor nummers, maar je kunt ze pas op je iPod afspelen als je ze hebt gedownload. Evenzo is alles wat is gedownload in ons onderbewuste geheugen en opgeslagen in onze cellen de enige beschikbare keuze om te worden gehoord en gezien in het lichaam.

Andere keuzes zijn niet mogelijk totdat ze zijn gedownload als overtuigingen en perceptie in het onderbewustzijn. Zo handelen we automatisch de overtuigingen van onze ouders na, tenzij we worden blootgesteld aan andere overtuigingen of opzettelijk nieuwe overtuigingen zaaien.Kinderen nemen de overtuigingen van hun ouders zonder vragen of onderscheidingsvermogen op in het onderbewuste geheugen.Kinderen nemen de overtuigingen van hun ouders zonder twijfel op in het onderbewuste geheugen.

Een verschuiving naar liefde en vitaliteit

Lipton wijst erop dat het grootste probleem is dat mensen niet geloven dat ze heel gemakkelijk van gedachten en overtuigingen kunnen veranderen. Hij suggereert dat als we onze kinderen in hun eerste 6 jaar leren dat ze van gedachten kunnen veranderen en dus van hun lichaam, dat een krachtige verschuiving naar liefde en vitaliteit gemakkelijk kan worden.

Cellulaire biologie heeft niet alleen iets te vertellen over liefde in ons lichaam, het is ook erg onthullend over de aard van menselijke connectie, zegt Lipton. Het heet Biomimicry en is een nieuwe discipline in de biologie die de beste ideeën van de natuur gebruikt om problemen op te lossen. Dieren, planten en microben hebben ontdekt wat werkt en daar kunnen we van leren. Ze demonstreren manieren van functioneren die meer dan 3,8 miljard jaar bestaan.

In Lipton’s nieuwste boek, Spontaneous Evolution, suggereren hij en co-auteur Bhaerman dat cellen slimmer zijn dan wij als het gaat om het creëren van succesvolle gemeenschappen. Ze verduidelijken hoe cellen zichzelf organiseren om een ​​monetair systeem te hebben dat andere cellen betaalt op basis van het belang van het werk dat ze doen en overtollige winsten opslaat in gemeenschapsbanken. Ze hebben een onderzoeks- en ontwikkelingssysteem dat technologie en biochemische equivalenten van uitgebreide computernetwerken creëert. Geavanceerde milieusystemen zorgen voor een lucht- en waterzuiveringsbehandeling die technologisch geavanceerder is dan mensen ooit hadden gedacht.Dieren, planten en microben hebben ontdekt wat werkt en daar kunnen we van leren.Dieren, planten en microben hebben ontdekt wat werkt en daar kunnen we van leren.

“Geen cel achtergelaten”

Hetzelfde geldt voor verwarmings- en koelsystemen. Het communicatiesysteem binnen en tussen cellen is een internet dat zip-gecodeerde berichten rechtstreeks naar individuele cellen verzendt. Ze hebben zelfs een strafrechtsysteem dat detentie, opsluiting, rehabilitatie en, op Kevorkiaanse wijze, helpt bij de zelfmoord van destructieve cellen. In tegenstelling tot ons hebben cellen een volledige gezondheidszorgdekking die ervoor zorgt dat elke cel krijgt wat hij nodig heeft om gezond te blijven, en een immuunsysteem dat de cellen en het lichaam beschermt als een toegewijde National Guard.

Lipton maakt een intrigerende analogie tussen hoe 50 biljoen cellen in het menselijk lichaam samenwerken voor het succes van het individu, vergelijkbaar met hoe 7 miljard mensen zouden kunnen samenwerken voor het succes van de planeet. Hij wijst erop dat we het niet zo goed hebben gedaan als cellen.

Lipton benadrukt dat onze individuele geest als een individuele cel veel minder bewustzijn heeft dan het bewustzijn van de hele groep. Wanneer een cel zijn evolutie voltooit, verzamelt hij zich in kolonies met andere geëvolueerde cellen om het vermogen van bewustzijn te delen en uit te breiden. Er is een ‘geen cel achtergelaten’-houding en de economische toe-eigening van middelen om het geheel te ondersteunen. Lipton zegt dat we er als collectief goed aan zouden doen om te evolueren naar zo’n hoog bewustzijnsniveau als onze cellen. Hij schrijft: ‘De wetenschap suggereert dat het volgende stadium van de menselijke evolutie zal worden gekenmerkt door het besef dat we allemaal onderling afhankelijke cellen zijn in het superorganisme dat de mensheid wordt genoemd.’We zijn allemaal onderling afhankelijke cellen in het superorganisme dat de mensheid wordt genoemd.We zijn allemaal onderling afhankelijke cellen in het superorganisme dat de mensheid wordt genoemd.

Onze percepties herschrijven

Maar eerst moeten we in onze eigen achtertuin werken, dringt Lipton aan: ‘We moeten de evolutie van ons individuele zelf veranderen, zodat het collectieve bewustzijn vooruit kan gaan.’ Hij dringt er bij ons op aan om ons leven terug te krijgen door onze percepties te herschrijven, zodat we keer op keer die hals over kop in liefdesgeest kunnen creëren. Hij moedigt ons aan om nieuwe overtuigingen van empowerment en liefde in het cellulaire geheugen te downloaden, zodat onze cellen nieuwe mooie deuntjes kunnen spelen met teksten die onze sympathie bevestigen.

Lipton noemt de zoektocht om voortdurend ‘verliefd’ te zijn, ‘de wetenschap om de hemel op aarde te creëren’. En de wetenschap heeft daarover gesproken, schrijft Lipton. HeartMath-onderzoekers hebben bijvoorbeeld ontdekt dat de impact van liefde zelf echt en biochemisch meetbaar is: ‘Wanneer proefpersonen hun aandacht op het hart richten en een kernhartgevoel activeren, zoals liefde, waardering of zorgzaamheid, veranderen deze emoties onmiddellijk hun hartslagritmes in een meer samenhangend patroon. Toenemende hartslagcoherentie activeert een cascade van neurale en biochemische gebeurtenissen die vrijwel elk orgaan in het lichaam beïnvloeden.

Studies tonen aan dat hartcoherentie tot meer intelligentie leidt door de activiteit van het sympathische zenuwstelsel – ons vecht- of vluchtmechanisme – te verminderen en tegelijkertijd de groeibevorderende activiteit van het parasympathische zenuwstelsel te vergroten. ‘ Als gevolg hiervan worden stresshormonen verminderd en wordt het anti-verouderingshormoon DHEA geproduceerd. Liefde maakt ons eigenlijk gezonder, gelukkiger en langer in leven.

Het blijkt dat moleculaire biologie en liefde eigenlijk een match made in heaven is. Dr. Bruce Lipton daagt ons uit om te bestuderen en te begrijpen hoe we die hemel op aarde continu kunnen ervaren, met dansende eiwitten op onze cellen die bezwijmen en zwaaien met liefde.

Wil jij meer in Balans komen? volg dan de training: Master your mind

Natuurpraktijk AURORA

Alie Wouda                                                                                               Natuurpraktijk Aurora

  • Vreedepeelweg 4
    5986 NW Beringe

Geef een reactie