Tea tree

Teatree

Melaleuca alternifolia

Mirteachtigen (Myrtaceae)

Australië

Tea tree is een essentiële olie, die verkregen is via stoomdestillatie van de bladeren en jonge twijgen. Het is een zuivere essentiële olie met EKO kwaliteit, onbewerkt en zonder toevoegingen.

Tea tree EKO is verkrijgbaar in een verpakking van 7 en 20 ml.

Karakteristiek

De Melaleuca alternifolia of teatree is lid van een familie die meer dan 150 verschillende soorten altijdgroene bomen en struiken omvat. Ze komen alleen voor op het Australische continent en worden veel gekweekt voor hun prachtige gekleurde bloemen. De tea tree is een struik of kleine boom tot 7 meter hoog met een papierachtige schors en lancetvormige blaadjes. In het voorjaar bloeien de kleine witte bloemaren, gevolgd door houtige zaadpeulen. De boom komt voor in het noorden van New South Wales en het zuiden van Queensland. Tegenwoordig is de meeste olie afkomstig van plantages.

De kwaliteit van de tea tree olie staat onder toezicht van de Australische regering. Een eis is o.a. dat tea tree olie meer dan 30 % terpineol-4 en minder dan 15 % cineol bevat. De eigenschappen en toepassingen in deze bijsluiter zijn gebaseerd op de CHI tea tree met minder dan 4 % cineol en meer dan 35 % terpineol-4.

Tea tree combineert een krachtige antibacteriële en schimmeldodende werking met een grote mate van huidvriendelijkheid. Het lijkt een panacee voor vele klachten, maar haar belangrijkste gebruik in de aromatherapie is waarschijnlijk bij blaasinfecties, huidontstekingen, candida en voetschimmel.

De opbrengst aan essentiële olie is voor tea tree tussen de 1,5 – 2 % dwz. dat er 50 tot 75 kg. bladeren en twijgen nodig zijn voor 1 liter olie. De kleur van tea tree olie is kleurloos tot licht groengeel. De geur is fris, helder, kruidig, kamferachtig en medicinaal. Tea tree vindt steeds meer een weg in aftershaves en eau de colognes als topnoot en wordt verder verwerkt in desinfecterende middelen, tandpasta’s en zepen.

Eigenschappen

Tea tree bezit een breed werkingsgebied: ontstekingsremmend, antipruritisch (anti-jeuk), antiseptisch, antiviraal (o.a. herpesvirus), zeer sterk anti-infectie, breed spectrum bactericide (o.a. gram+, staph., gram-, coli., proteus, Klebs.), parasietendodend (lamblia, ascaris, ankylostoma), fungicide (candida), wondhelend, zweetdrijvend, ‘ontstoppend’ (aders, flebotonisch), slijmoplossend, immuunstimulerend (igA en igM-laag), insecticide, pijnverdovend, stimulerend.

Toepassing

(zie o.a. Franca Siebers – ‘Tea tree’ en Kluge – ‘Tea tree-olie’)

*     In het geurlampje geeft tea tree een frisse, kruidige en medicinale geur die goed te mengen is met lavendel, lavandin, grove den, rozemarijn, kruidnagel en de citrusoliën. Via verdamping is teatree een goede hulp bij bronchitis die gepaard gaat met ettervorming, sinusitis, neus- en keelinfecties. Gebruik van tea tree leidt tot versterking van de weerstand bij griep en kou. Verder is tea tree sterk vitaliserend bij vermoeidheid en nerveuze depressies. Inhalatie via stoombaden is nog doeltreffender.

*     Op de huid: zie algemene toepassingsregels in deze bijsluiter. In de huidverzorging is tea tree één van de beste oliën bij acne, abcessen, huidinfecties, voetschimmel en wratjes. Bij acne en abcessen bezit tea tree de eigenschap om de etter binnen te dringen en de etter vloeibaar te maken waardoor het gemakkelijker kan worden afgevoerd. De olie is pijnverdovend en sterk wondhelend en mag puur op een wondje. Ook in de mondverzorging is tea tree een doeltreffende olie: regelmatig spoelen met 1 à 2 druppels tea tree in wat water bij mondzweertjes, tandvleesontsteking (gingivitis) en een zere keel. Tea tree bestrijdt de ontsteking. Ook de gevolgen van insectenbeten worden teniet gedaan door een druppel pure teatree op de aangedane plek. In de haarverzorging is tea tree een effectief en vriendelijk middel bij de bestrijding van hoofdluis, roos en vet haar. Een bijzondere eigenschap van tea tree is de preventieve bescherming tegen huidverbrandingen bij bestraling.

*     In het bad: zie algemene toepassingsregels in deze bijsluiter. Via baden is tea tree in te zetten bij kou, griep, vermoeidheid, jeuk, als circulatiebevorderende olie bij bv. spataderen, bij huidschimmels (candida).

Dosering

  •  In het geurlampje: enkele druppels naar eigen voorkeur.
  • Op de huid: maximaal 4 % bij volwassenen – bij lokaal gebruik.
  • In het bad: maximaal 6 druppels in een vol bad.
  •  In een stoombad: maximaal 5 druppels.

Overdosering en bijwerkingen

Bij lage dosering is tea tree non-toxisch en niet irriterend. Overgevoeligheidsreacties komen voor (netelroos, blaasjes, oedeem). Door het lage cineolgehalte is tea tree niet irriterend op de huid en op de slijmvliezen. De olie mag lokaal puur op de huid gebruikt worden, hoewel de olie niet getest is op irritatie en sensibilisatie bij doseringen van meer dan 1 %.                                                                                                                       Waarschuwing                                                                                                                              

Bij inwendig gebruik moet de olie zo vers mogelijk zijn.                                                                                                                                      Bij vooral katten bestaat de indruk dat verouderde olie tijdelijk verlamming kan veroorzaken.

 

Geef een reactie