Hoe weet ik of ik insuline resistent ben?

Insulineresistentie symptomen

De appelvorm versus de peervorm
De eerste aanwijzing dat je misschien insuline resistent bent, is de verdeling van het vet op je lichaam, zoals gedemonstreerd in de “appel” vs “peer”-vormige beelden van het lichaam.Afbeelding

Insulineresistentie wordt gekenmerkt door abdominale vet, in de “appel” vorm aan de linkerkant. De rollen van vet rond de buik, de gezwollen buik – dat zijn de klassieke tekenen. De ophoping van vet rond en boven de taille is een gevaar teken.

In de “peer” vorm, het gewicht is meestal lager dan de taille, op de heupen en dijen, en de buik is duidelijk vlakker. Als je peervormig, bent u waarschijnlijk tot insulineresistentie te hebben.

Skin tags
Een ander symptoom dat is bijna altijd een teken van insulineresistentie zijn de huid tags. Skin tags zijn kleine bultjes of knobbeltjes op de huid, die aanwezig kunnen zijn op de hals, gezicht, in de oksels of op andere plaatsen waar de huid is gekreukt.

Afbeelding

Let op: De aanwezigheid van de huid tags is een zeer sterke indicator dat u insuline resistentie hebben.

Acanthosis nigricans
Acanthosis nigricans is de technische term voor een donkere vlek van de huid. Het wordt vaak gezien rond de hals en onder de armen, op ellebogen, knieën en knokkels. Nogmaals, het is niet gevaarlijk, maar als je dit symptoom hebt, dan bent u zeer waarschijnlijk insuline resistent.

Veel mensen hebben zowel de donkere vlekken als huid tags. Als je dat hebt, en je hebt nog arts gezien – dan kunt u alsnog gaan doen! Met een nuchtere insuline bloedonderzoek zal dit insuline resistentie ongetwijfeld bevestigen. Deze symptomen moet je niet negeren, omdat dit een verhoogd risico op het ontwikkelen van diabetes is.                                                                      

Deel dit:

 

 

Geef een reactie