Schimmel infecties

SYNONIEMEN

caprylaat

WERKING

Afbeelding

Systemische candidiasisis een ernstig probleem dat verantwoordlijk kan zijn voor maanden tot zelfs jaren van chronische klachten. Het bestaan van het syndroom wordt door reguliere medici nog altijd niet erkend en patiënten die aan dit syndroom leiden wijken dan ook massal uit naar “alternatieve” artsen en therapeuten. Zij hebben vaak een breed scala aan klachten en de diagnose is moeilijk omdat er veel overlap is met vergelijkbare aandoeningen als fibromyalgie, hypoglycaemie en hypothyroïdie. Basis van het probleem is een Candida-overgroei in de dikke darm die, bij een slechte conditie van het darmepitheel (hyperpermeabiliteits syndroom, vroeger “lekkende darm” of “leaky gut” genoemd), de darmwand kan penetreren, waarbij candidatoxinen en antigenen worden geabsorbeerd. Dit betekent een voortdurende belasting van het immuunsysteem. Hierdoor kan een extreme gevoeligheid voor allergieën en chemische stoffen ontstaan.

Caprylzuren bij Candida:

Caprylzuur wordt in de orthomoleculaire wereld veel ingezet om overgroei van gist en schimmels in het colon tegen te gaan, met name de groei van Candida albicans. Het is een vetzuur met 8 koolstofatomen. Het wordt in kleine hoeveelheden door het lichaam geproduceerd, en wordt vooral voor in kokos aangetroffen, maar ook in palmolie, hennepolie, boter en andere dierlijke en plantaardige bronnen. De anti-schimmelwerking van caprylzuur is in zowel in vitro als in vivo-studies aangetoond. In het pH gebied tussen 2,5 en 8,5 blijkt caprylzuur een sterke fungicide werking te hebben tegen gisten, met name tegen Candida albicans. De in-vivo resultaten dateren al uit de jaren 60. Het exacte werkingsmechanisme is nooit opgehelderd, al wordt vermoed dat caprylzuur de celmembraan van de gist aantast, wat veranderingen teweegbrengt in de fluïditeit en permeabiliteit van de membraan en uiteindelijk leidt tot desintegratie van de membraan.

INDICATIES

 • Candida-infecties (systemisch en lokaal) en andere gist- en schimmelinfecties en de uiteenlopende symptomatiek die daarmee samenhangt (o.a. chronische vermoeidheid, algehele mailaise, spijsverteringsstoornissen, immuunzwakte, allergieën, overgevoeligheden voor chemicaliën)
 • Preventief bij frequent antibioticagebruik

CONTRA-INDICATIES

Niet gebruiken tijdens zwangerschap of borstvoeding.

BIJWERKINGEN

In de aanbevolen hoeveelheden zijn van caprylzuur geen negatieve bijwerkingen bekend. Hoge doseringen caprylzuur echter (enkele malen de adviesdosering), kunnen in sommige gevallen milde maagirritaties en misselijkheid veroorzaken. Dit kan tegengegaan worden door caprylzuur bij de maaltijd in te nemen.

Het is mogelijk dat wanneer de therapie succesvol is, de patiënt zich enkele dagen tot weken na het begin van de behandeling toch slechter gaat voelen. Dit is zeer waarschijnlijk het resultaat van de zogenaamde “Herxheimer-reactie”. Deze treedt op wanneer een groot aantal Candidacellen in snel tempo sterft. In hun doodstrijd en daarna komen dan grote hoeveelheden toxinen, celonderdelen en antigenen tegelijk vrij. Dit verschijnsel kan enkele dagen tot enkele weken duren, maar is in het algemeen in een week weer voorbij.

INTERACTIES

In de literatuur zijn geen interacties van caprylzuur beschreven. Interacties met reguliere of natuurgeneesmiddelen zijn mogelijk. Raadpleeg hiervoor een deskundige.

DOSERING

Gebruikelijke therapeutische doses caprylzuur variëren tussen 1000 en 2000 mg verspreid op de dag ingenomen, gedurende drie tot vier maanden. Om de Herxheimer-reactie (zie bijwerkingen) te voorkomen kan het zinvol zijn met één tablet per dag te beginnen en de dosering geleidelijk op te bouwen. Omdat Candida zich diep in de plooien van de darmwand schuilhoudt, kan de behandeling van de aandoening verscheidene maanden tot zelfs twee jaar duren, afhankelijk van de toestand van de patiënt en hoe de patiënt als aan de aandoening lijdt.

SYNERGISME

Een van de belangrijkste elementen in de Candida-therapie is de eliminatie van suiker uit de voeding, het favoriete voedsel van de gist. Dat betekent een strikt anti-Candidadieet. Dagelijkse inname van Bifidobacteriën, zoals in Darmocare extra forte, heeft een dramatische versterking van het aantal goedaardige darmbacteriën, die in de dikke darm Candida bestrijden, tot gevolg. De Lactobacillus-stammen in een goed probioticum helpen vooral de strijd tegen Candida in de dunne darm. Daarnaast is L-glutamine met name geschikt om de conditie van het darmepitheel te verbeteren bij een lekkende darm.

De therapie kan verder zeer goed worden ondersteund met een knoflookextract. Om een optimale voorziening van synergistische nutriënten te waarborgen, raden wij een basissuppletie van een goede multi en vitamine C aan.

 

facebook

alie wouda

Alie Wouda

Afspraak maken? info@natuurpraktijkaurora.nl

REFERENTIES

 1. Crook WG. The Yeast Connection, 1984.
 2. Crook WG. Chronic fatigue syndrome and the yeast connection. Jackson TN: Professional Books, 1992.
 3. Hoffman C, Schweitzer TR, Dalby G. Fungistatic properties of the fatty acid and possible biochemical significance. Food Research 1939;4:539.
 4. Huppert M, MacPherson DA, Cazin J. Pathogenesis of Candida albicans infection following antibiotic therapy. Journal of Bacteriology 1953;5.
 5. Keeney EL, Ajello L, Lankford E. Sodium caprylate: a new and effective treatment of monoliasis of the skin and mucous membrane. Bull John Hopkins Hosp 1946;78:333-339.
 6. Peck SM, Rosenfeld H. The effects of hydrogen ion concentration, fatty acids and vitamin C on the growth of fungi. J Invest Dermatol 1938;1:237-265.
 7. Scientific Committee of ESCOP: “ESCOP monographs: thymi herba”, March 1996.
 8. Tsukahara T. Fungicidal action of caprylic acid for Candida albicans. Japan Journal of Microbiology 1961;5 (4).
 9. Wyss O, Ludwig BJ, Joiner RR. The fungistatic and fungicidal action of fatty acids and related compounds. Arch Biochem 1945;7:415-425.

4 thoughts on “Schimmel infecties

 1. Helpt dit ook tegen ringworm? Dat is toch ook een schimmel?
  Mijn man heeft er nu voor de 2e keer erg veel last van in de liezen en hij smeert er nu Tea Tree olie op, wat best goed werkt hoor, maar van binnen uit bestrijden lijkt me nog beter.

 2. I’ve been surfing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It’s pretty worth enough for me.
  In my opinion, if all webmasters and bloggers made good content as you
  did, the internet will be a lot more useful than ever
  before.

Geef een reactie