DNA-kaart baby legt aanleg ziektes bloot

AMSTERDAM – Het DNA van een pasgeboren baby laten analyseren om te ontdekken voor welke ziektes het kind aanleg heeft. Het kan al, maar wordt nog niet vaak gedaan.

Professor systeembiologie Hans Westerhoff denkt dat het in de toekomst wijdverbreid wordt.

,,Je komt dan te weten of je kind bijvoorbeeld aanleg heeft voor darmkanker. Als dat zo is, dan kan je hem veel worteltjes laten eten en vitamine K en hem weghouden bij zwartgeblakerde barbecueworstjes. Want die zijn voor iemand met aanleg voor darmkanker extra schadelijk”, legt Westerhoff uit.

Samen met collega’s heeft hij een kaart samengesteld met daarop de algemene menselijke DNA-volgorde. ,,Als je deze kaart naast de kaart van een individu legt, zie je op welke plek problemen bestaan.”

Puzzel
Hij vergelijkt de kaart met een puzzel van Nederland. ,,We wisten al langer uit welke puzzelstukjes het menselijke DNA bestond, maar nu weten we ook welke puzzelstukjes waar liggen en hoe je van Groningen naar Maastricht kunt komen. We zien het ook als bij bepaalde mensen de weg tussen twee steden verstoord is of als er een brug of een viaduct niet toegankelijk is.”

Die problemen kunnen dan specifiek aangepakt worden met diëten of andere levensstijlaanpassingen. ,,Iemand met veel aanleg voor longkanker doet er goed aan niet te gaan roken. Nu nog raden we iedereen af om te roken, maar dat is eigenlijk niet nodig. Vooral voor mensen met aanleg voor longkanker is roken gevaarlijk. Voor anderen niet”, aldus Westerhoff. ,,Die aanleg kunnen we nu veel preciezer gaan vaststellen.”

Ziektes
Op de DNA-kaart is ook af te lezen of iemand een stofwisselingsziekte heeft en hoe het kan dat de een 100 meter in 10 seconden kan lopen en de ander niet.

Het DNA in kaart laten brengen kan al, maar kost 1000 tot 2000 euro. Westerhoff denkt dat het een stuk goedkoper zal worden en dat deze techniek de toekomst heeft. ,,Het is een kwestie van tijd, maar het gaat gebeuren, want deze kaart heeft erg veel positieve effecten.”

 

 http://www.bndestem.nl/algemeen/binnenland/dna-kaart-baby-legt-aanleg-ziektes-bloot-1.3696954

Geef een reactie