Vitamine F

Essentiele vetzuren

Alias: Vitamine F (o.a. linolzuur, linoleenzuur)

Natuurlijke bronnen:

Avocado’s en zonnebloemzaadjes. Kip, varkensvlees, (varkens) worst; ingeblikte sardientjes, tonijn. Visolien (EPA, DHA, DPA). Eieren en mayonaise.

Onverzadigde vetzuren of meervoudig onverzadigde zuren; koudgeperste maisolie, lijnzaadolie rijk aan alfa-linoleenzuur, saffloerolie rijk aan linolzuur, soja-olie rijk aan linoleenzuur, teunisbloemolie (GLA).

Eigenschappen:

Spelen een essentiele rol bij de ademhalings- en oxydatieprocessen van alle cellen, organen en weefsels. Met vitamine C hebben ze gemeen dat ze de celstructuren in stand houden. Daarnaast zijn ze van belang voor de gezondheid van endocriene klieren en in het bijzonder van de bij-nieren. Een andere functie is hun bijdrage aan het op peil houden van de bloedstolling. De belangrijkste taak is misschien wel het afbreken van cholesterolneerslag in de slagaderen om atherosclerose te voorkomen. Tevens zijn ze verantwoordelijk voor het gezond houden van de huid, nagels en haren. Ze helpen vitamine D bij het beschikbaar maken van calcium, zetten caroteen om in vitamine A, assimileren fosfor, en zorgen er in het algemeen voor dat het voortplantingssysteem efficient werkt. Absoluut onmisbaar voor de prostaglandine synthese.

Deficiëntie-symptomen:

broos, futloos haar, broze nagels, huidaandoeningen, premenstrueel syndroom, roos, spataderen, diarree.

Kan gunstig werken op/bij:

Aandoeningen van tanden en tandvlees, acne, allergien, artritis, astma, been of voetkramp, bronchitis, constipatie (verstopping), coronaire trombose, dermatitis (huidontsteking), diabetes (suikerziekte), diarree, dikkedarmontsteking, eczeem, psychische klachten, gewone verkoudheid, hoog cholesterol gehalte, multiple sclerose, ondergewicht, overgewicht en zwaarlijvigheid, prostatitis (ontsteking van de prostata), psoriasis, syndroom van Meniere.

Gebruik:

Onverzadigde vetzuren werken effectiever als ze worden ingenomen met vitamine A, vitamine C, vitamine D, vitamine E (helpt oxydatie en uitputting voorkomen), fosfor.

Meervoudig onverzadigde vetzuren NOOIT verhitten: er ontstaan oxydatieprodukten die zeer schadelijk kunnen zijn. Geharde vormen (in margarines, bak- en braadvetten) bevatten bovendien transvetzuren welke remmend werken op de omzetting van cis-cislinolzuur in gamma linoleenzuur (GLA).

Dosering:

Als normale (minimale) dagelijkse behoefte wordt aangenomen dat 1% van de calorie-inname uit essentiele onverzadigde vetzuren dient te bestaan.

Waarschuwing:

Welke hoeveelheden tot vergiftiging leiden is niet bekend. Symptomen van een vergiftiging zijn verstoringen van de stofwisseling en/of een toename van het lichaamsgewicht.

(zie de opmerking over verhitting bij Gebruik).

Alie Wouda vd Tuin
Vreedepeelweg 4
5986 NW Beringe
 
06-41979844
 
 

Geef een reactie