Homocysteïne – Wat kan een hoog niveau met u doen?

Het is een niet-essentieel aminozuur, doordat het in het menselijk lichaam aangemaakt kan worden door demethylering van de sulfidebrug uit methionine.

Er is een aminozuur waar we de laatste tijd steeds meer van horen. Die veroudering voorkomt en vele ziekten tegenhouden… maar alleen als het goed in je lichaam werkt. Bij optimale niveaus werkt homocysteïne in uw voordeel maar op verhoogde niveaus kan het leiden tot de ontwikkeling van een slopende ziekte. De aandoening wordt hyperhomocysteïnemie genoemd en is mogelijk verantwoordelijk voor de vreemde symptomen waarmee je elke dag samenleeft.

Wat is homocysteïne?

Homocysteïne is een aminozuur dat wordt omgezet in twee zeer belangrijke verbindingen: SAMe (S-adenosyl methionine) en glutathione.

SAMe verhoogt de beschikbaarheid van de neurotransmitters serotonine en dopamine. Deze neurotransmitters zijn essentieel bij het  voorkomen van prikkelbaarheid, agressief gedrag en depressie . Lage niveaus van deze neurotransmitters verhogen het risico op zowel suïcidale als moorddadige gedachten en gedragingen.

Glutathion is een antioxidant die helpt bij het uitroeien van onstabiele zuurstofmoleculen, de zogenaamde vrije radicalen. De antioxidantbescherming die glutathione biedt, omvat kankerpreventie, stabilisatie van het immuunsysteem, antiveroudering, cognitieve reparatie en ondersteuning van de geestelijke gezondheid.

Lage glutathione waarden spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van bipolaire stoornissen, obsessieve compulsieve stoornissen, verslavend gedrag en schizofrenie.

Dus we hebben homocysteïne nodig om te kunnen converteren naar zowel SAMe als glutathione (GSH) en daarom lage niveaus van homocysteïne (wat goed gebruik het is) te handhaven. Maar het kan dit niet effectief doen zonder de juiste voedingsstoffen, en zal doorgaan met ophopen in lichaamsweefsels (wat slecht is).

Gezondheidsrisico’s van hyperhomocysteïnemie

Chronische auto-immuun disfunctie

Als u lijdt aan een auto-immuunziekte, kan dit het gevolg zijn van verhoogde homocysteïnespiegels in uw bloed. Overmatige homocysteïnespiegels verlagen uw glutathione waarden zo sterk dat uw lichaam niet langer de antioxidantbescherming heeft die het nodig heeft. Zonder deze bescherming bent u vatbaar voor de ontwikkeling van een breed scala aan infecties. Na verloop van tijd verzwakt je immuunsysteem terwijl het worstelt om je te beschermen zonder de noodzakelijke ondersteuning.

Hoge homocysteïnespiegels veroorzaken ook chronische ontsteking en pijn door het arachidonzuur en het pro-inflammatoire prostaglandine E 2  (PGE 2 ) te verhogen .Chronische ontsteking verhoogt het risico op obesitas en de ontwikkeling van hartziekten, diabetes, Alzheimer, auto-immuunziekte, spijsverteringsstoornissen en psychische stoornissen.

Hart-en vaatziekte

ouder echtpaar

Hyperhomocysteïnemie verhoogt uw risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk. Het vernietigt de bekleding van uw arteriële wanden, die de vorming van bloedstolsels bevordert en de opbouw van littekenweefsel veroorzaakt.Dit geldt met name als u andere risicofactoren voor hartziekten heeft, zoals roken, obesitas, diabetes, hoge bloeddruk of familiegeschiedenis.

zwakzinnigheid

Volgens een studie gepubliceerd in het New England Journal of Medicine, verdubbelen abnormaal hoge niveaus van homocysteïne  bijna uw risico op dementie en de ziekte van Alzheimer . Lage glutathione niveaus betekenen chronische hersenontsteking, die direct bijdraagt ​​aan cognitieve achteruitgang.

Depressie

Hyperhomocysteïnemie leidt tot uitgeputte niveaus van SAMe, wat een kritieke daling van dopamine en serotonine veroorzaakt. Zonder deze neurotransmitters kunnen ernstige depressie en andere stemmingsstoornissen het gevolg zijn. Die gevoelens van hopeloosheid, ondergang en gegeneraliseerde desinteresse in het leven kunnen eenvoudigweg een kwestie zijn van het verlagen van uw homocysteïnegehalte om uw geestelijke gezondheid in evenwicht te brengen.

Oorzaken van hoge homocysteïnespiegels

Hyperhomocysteïnemie wordt veroorzaakt door een combinatie van factoren. Deze factoren omvatten:

Dierlijk eiwitverbruik

Studies hebben aangetoond dat een hoge dierlijke eiwitconsumptie kan leiden tot verhoogde homocysteïnespiegels. Vooral als het vlees rood is, verwerkt vlees. Denk aan vleeswaren, spek en ingeblikt vlees. Niet alleen verhogen deze voedingsmiddelen je homocysteïnegehalte, ze bevatten ook gevaarlijke nitraten en nitrieten die zijn gekoppeld aan de ontwikkeling van kanker.

Vitaminetekorten

Om ervoor te zorgen dat uw lichaam homocysteïne omzet in bruikbare SAMe en glutathione, moet u de juiste voedingsstoffen in uw systeem hebben. Als u een tekort aan folaat, vitamine B12, vitamine B2, zink, TMG (trimethylglycine-uit choline) of magnesium heeft, zal uw lichaam homocysteïne niet in staat zijn om SAMe te stabiliseren. Als u een tekort aan vitamine B6, vitamine B2 of zink heeft, kan uw lichaam homocysteïne niet omzetten in glutathione dat gluten voorkomt.

Vitaminetekorten zijn een veel voorkomend gevolg van een slecht dieet, slechte spijsvertering en lage darmbacteriën.

Consumptie van koffie en energiedrank

iStock_000000391835XSmall

Overmatige consumptie van koffie en energiedrank kan leiden tot kritisch verhoogde niveaus van homocysteïne.Wetenschappelijke studies hebben geconcludeerd dat het cafeïnegehalte je lichaam verlaagt aan vitale B-vitamines , wat leidt tot verlaagde SAMe- en glutathion- concentraties. Als u in plaats van koffie energiedranken gebruikt, raad ik u ten sterkste aan te stoppen. Energiedranken zijn erg gevaarlijk voor uw gezondheid. Een enkele portie bevat meer cafeïne dan 4 kopjes koffie, evenals een lange lijst van synthetische chemicaliën en additieven die leiden tot de ontwikkeling van chronische ziekten.

Spanning

Hoge niveaus van stress kunnen ook uw homocysteïnegehalte verhogen en leiden tot verdere oxidatieve schade.

Genetica

Een klein percentage van de patiënten heeft een genetische aanleg voor verhoogde homocysteïnespiegels als gevolg van een MTHFR-mutatie. Het is echter nog steeds mogelijk om het homocysteïnegehalte te verlagen.

Wil je een afspraak maken, dat kan online. Ga naar http://www.natuurpraktijkaurora.nl/online-afspraak-maken/.

Geef een reactie