Magnesium, een onmisbaar maar vergeten mineraal
In een wereld van pillen, vaccinaties en andere chemicaliën is het goed om te weten dat onze natuur al genoeg in huis heeft om ons te helpen gezond te blijven.
Magnesium is een bijzonder mineraal. Het is eigenlijk een onmisbaar element in ons leven. Magnesium ondersteunt het lichaam tijdens de natuurlijke energieproductie, maar ook bij de werking van onze spieren en ons gehele zenuwstelsel. Magnesium helpt ook bij de vorming van enzymen en is dus onmisbaar bij de inzet van salvestrolen tegen kanker.
Magnesium wordt door velen ook wel het antistressmineraal genoemd. Het is namelijk een zeer belangrijke voedingsstof voor onze hersenen.
Magnesium verhoogt de weerstand tegen geestelijke klachten als stress, depressie, geestelijke vermoeidheid, nervositeit en andere vormen van spanningen. Daarnaast heeft magnesium een zeer positief effect op mensen die last hebben van geheugenverlies of concentratiestoornissen.
Magnesium wordt vooral aangetroffen in fruit, groente en pompoenzaden. Ook peulvruchten en noten bevatten veel magnesium.
Magnesiumtekort
Normaal gesproken zouden we niet veel last moeten hebben van een tekort aan magnesium. Magnesium komt immers in veel levensmiddelen voor. Toch komt een tekort vaker voor dan we denken, dit door de lage kwaliteit van ons voedsel of slechte eetgewoonten. Vaak blijft een tekort onopgemerkt.
De tekenen en symptomen van een magnesiumtekort zijn: verminderde werking van het immuunsysteem, osteoporose, samentrekken van spieren of spierpijn, depressie, hoge bloeddruk, hoog cholestorolgehalte, hypoglykemie, vermoeidheid en schildklieraandoeningen.
Uit medisch onderzoek is gebleken dat magnesium een zeer goed middel is voor de behandeling van en het voorkomen van nierstenen. Magnesium helpt namelijk het calcium in de urine af te breken.
Magnesium helpt bovendien tegen onder meer: migraine, hoofdpijn, onvruchtbaarheid, hoge bloeddruk, diabetes type 1 en 2 en osteoporose.
Medicijnen of drugs die het magnesiumgehalte aantasten of het metabolisme verstoren zijn: alcohol, bloeddrukmedicatie (diuretica), caffeïne en anticonceptiepillen (oestrogeen).
Als het gaat om rampen met radioactief materiaal of andere stralingsbronnen, kan magnesium worden gezien als één van de belangrijkste stoffen tegen stralingsvergiftiging.
Magnesium helpt namelijk samen met onder meer calcium de afbraak van radioactief strontium-90 in het lichaam te bespoedigen. Best handig dus in een tijd van mobiele telefoons, Wi-Fi en andere stralingsbronnen waar mensen aan worden blootgesteld.
Kanker is dramatisch gestegen in de afgelopen eeuw en zal naar verwachting bijna verdubbelen in de komende decennia. Maar het behoud van gezonde magnesiumniveaus in uw lichaam kan uw risico op het ontwikkelen van kanker sterk verminderen.
Uit een studie onlangs gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition blijkt dat voor elke 100-milligram (mg) verhoging van magnesium, het risico op de ontwikkeling van colorectale kanker daalt met ongeveer 13 procent.
Een aantal van de beste bronnen van natuurlijke magnesium zijn: chlorofyl, zeewier, rauwe cacao, koriander blad, gedroogde pompoenpitten, en amandel boter.
Een tekort aan magnesium kan ontstaan door:
- onvoldoende inname van magnesium via de voeding, vooral bij ouderen, mensen met ondervoeding en bij alcoholmisbruik.
- bepaalde darmziektes, waardoor de opname verstoord is
- te hoge uitscheiding van magnesium via de nieren
- bij een ontregelde diabetes: te hoge of te lage hoeveelheden glucose in het bloed
- verminderde activiteit van de bijschildklier (hypoparathyreoïdie)
- langdurig gebruik van plaspillen (diuretica)
- langdurige diarree
- een chirurgische ingreep
- ernstige brandwonden
- zwangerschapsvergiftiging
- Chemokuur en medicijngebruik.
Met ongeveer 30 gram amandelen of cashewnoten of een kopje bonen of bruine rijst krijg je bijvoorbeeld al 100 milligram magnesium binnen.
Let dus goed op de symptonen van een tekort en neem magnesium altijd in samen met calcium.
|