Rode bietensap

Het Voedingscentrum richt zich tegen geconcentreerd bietensap, zeer waarschijnlijk niet biologisch! In biologische groenten zit namelijk ongeveer de helft minder aan het nitraat dan in  ´gewoon´ geteelde groenten!
N.a.v. het bericht in de volkskrant http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2672/Wetenschap-Gezondheid/article/detail/3536128/2013/10/31/Wie-veel-bietensap-drinkt-speelt-Russische-roulette-met-gezondheid.dhtml

Een voordeel van eten volgens Moerman is dat het citroensap en andere vitamine C-rijke producten omvat, evenals andere antioxidantenrijke voeding. Deze antioxidanten maken het nitraat minder schadelijk doordat ze de vorming van nitriet en nitrosamines in het lichaam gedeeltelijk kunnen remmen. Mogelijk kunnen deze  stoffen dus de eventuele schadelijke gevolgen van nitriet in het lichaam beperken. Het  advies is dus zo min mogelijk bewerkte producten gebruiken, dus geen GECONCENTREERDE bietensap.

Voor de volledigheid: ook andere groenten kunnen rijk zijn aan nitraat, zoals andijvie, bleekselderij, Chinese kool, koolrabi, paksoi, postelein, raapstelen, radijs, rode bieten, sla (alle soorten), spitskool.
Nitraatarme groente:
Asperges, aubergine, bloemkool, boerenkool, broccoli, courgette, doperwten, knolselderij, komkommer, paprika, prei, rodekool, savooiekool, snijbonen, sperziebonen, spruiten, snijbonen, tuinbonen, uien, witlof, wittekool, wortelen.
Nitraat is van nature aanwezig in alle groenten. Nitriet is een stof die ontstaat op basis van nitraat.
Nitraat is niet direct een gevaar voor de gezondheid. Het risico ligt meer in het feit dat het lichaam nitraat om kan zetten in nitriet. Door het bewaren, bereiden of het eten van groente kan nitraat gedeeltelijk omgezet worden in nitriet. Nitriet is sneller schadelijk en nitriet kan weer omgezet worden in het kankerverwekkende nitrosaminen.
Dit zijn schadelijke stoffen die met name ontstaan door het eten van nitraatrijke groenten in combinatie met vis, schaal- en schelpdieren (met uitzondering van zalm en makreel). Door de combinatie van nitriet met de eiwitten afkomstig van de vis ontstaan de schadelijke nitrosaminen.
Uit dierproeven is gebleken dat nitrosaminen mogelijk kankerverwekkend zijn. Zij  kunnen zich namelijk binden aan ons erfelijk materiaal (ons DNA) en na verloop van tijd kan dat aanleiding zijn tot tumorvorming.

hansstoop's picturehansstoop
3 November 2013

Rode Bieten echt superfood.
Ik wil het volgende nogmaals duidelijk onder uw aandacht brengen. Bietensap is een supergezond product dat Cornelis Moerman al zijn patiënten voorschreef. Tegenwoordig noemen we deze producten superfoods.
De rode biet bevat volop voedingsstoffen (fytonutrienten) ze zijn rijk aan vitamine A en C, vezels, ijzer, magnesium, kalium, foliumzuur, betacyanine. Rode bieten zorgen voor een actief afweersysteem en een beschermer tegen kanker. Het is door de eeuwen heen gebruikt tegen o.a. bloedarmoede en nierstoornissen. Het heeft een zuiverende werking op het bloed. Het betacyanide dat voor de diep rode kleur zorgt, samen met andere krachtige antioxidanten, voor het stimuleren van de lever, het remmen van ontstekingen en bieden bescherming tegen huid-, long-, borst-, prostaat-, maag- en darmkanker.De rode biet verlaagt ook het cholesterolgehalte. Wetenschappelijk onderzoek tonen aan dat een hoge bloeddruk te verlagen is door bietensap te drinken en bietensap is tevens een weldaad voor ons hart en onze bloedvaten, maar dat geldt ook voor onze ogen dankzij luteine en zeaxanthine. Naast het vechten tegen kanker, het stimuleren van ons immuunsysteem en het verlagen van onze bloeddruk, gaat het ook dementie tegen.
Jammer dat nu alle aandacht gevestigd wordt op het nitraat, wat van nature in alle groenten zit. Nitraat is n.l. nodig bij het maken van (plantaardige)eiwitten. Echter, we treffen ze meer aan in kasgroenten waarbij kunstmest gebruikt is. Vandaar dus: biologische groenten.
De voordelen van het gebruik van de rode biet wegen ruimschoots op tegen de mogelijk optredende nadelen die door de bepaalde instantie onder de aandacht worden gebracht. Nadelen die niet optreden bij een gebruik zoals het hoort: bilogisch en niet mishandeld (fabrieksmatig bewerkt). Gewoon gebruiken zoals Cornelis Moerman dat aanbeveelt.

One thought on “Rode bietensap

  1. Pingback: Over Voeding en Gezondheid – Ikari Cosmetics over bietensap

Geef een reactie