Candida

Welke voeding niet

Hieronder staat een lijst met alle dingen die je niet moet eten als je van je candida af wil of waar je rekening mee moet houden. Wat moet je vermijden en waarom? Ik leg alles uitgebreid uit. Na deze lijst volgt een lijst met voedingsmiddelen die je juist wel geschikt zijn tijdens het dieet en leg ik meer uit over welke supplementen, voeding en kruiden je kan gebruiken om Candida verder uit te roeien.

Suiker

De grootste boosdoener en het eten waar Candida op leeft is suiker, alle suikers, kristalsuiker, basterdsuiker, rietsuiker, fructose, lactose, honing en alle vormen van siroop en stroop. Let dus goed op want het is tegenwoordig mode om op een product te zetten “zonder toegevoegde suiker” en er vervolgens stroop aan toe te voegen/ Suiker is de directe voedingsbron van de Candida gist- en schimmelcellen. Het is kant-en-klare hap en de Candida groeit er als een speer op. Leer jezelf aan om alle etiketten goed te lezen. Tegenwoordig staat overal op: koolhydraten …gram per 100 gram, waarvan suikers …. gram. Alles wat meer dan 5 gram suiker per 100 gram bevat is zeker af te raden, behalfe sommige fruit soorten.

Gist

Gist is een eencellige schimmel die in staat is om van koolhydraten (suiker, meel) koolzuurgas en alcohol te maken. Daarom wordt het in brood gebruikt, de gist zet een deel van het meel om in koolzuurgas en maakt het lekker luchtig. Het probleem is dat wanneer je gist eet, wat je doet door bijvoorbeeld normaal brood uit de supermarkt te eten, de gist in je darmen doorgaat met het proces om meel om te zetten naar koolzuurgas (verzurend) en de vergisting  van graan en fruit maakt alcohol. Alcohol wil je niet in je darmen hebben want dat doodt goede bacteriën die helpen Candida te bestrijden. Koolzuurgas wil je ook niet in je darmen hebben, omdat dit een verzurende werking heeft  en een zuur klimaat bevordert de groei van Candida en andere parasieten die de darmflora beschadigen. Dit zijn algemene nadelen van gist die voor ieder mens opgaan, met een Candida-infectie of niet. Als je echter ook nog eens aan een Candida-infectie lijdt, wat ook een vorm van gist is, dan vecht je immuunsysteem dus de hele tijd tegen gist. Je witte bloedcellen zijn geprogrammeerd om te vechten tegen gist en schimmel. Deze witte bloedcellen kunnen bakkersgistcellen niet onderscheiden van Candida-gistcellen. Ze gaan dus ook in gevecht met de bakkersgist. En dat is niet wat je wilt,  want je wilt juist de kracht die je immuunsysteem nog over heeft gebruiken om die vervelende Candida uit je systeem te krijgen. Ontlast je lichaam dus van alle vormen van gist. Ook hier geldt weer, bestudeer de etiketten grondig, want in veel producten uit de supermarkt, met name in kant- en-klaar-maaltijden, sausen en dranken, zitten gisten.

Witmeel

Meel bestaat voor een groot deel (70 tot 90 procent) uit koolhydraten. Koolhydraten op zich zijn geen suiker en smaken ook niet zoet. In je darmen worden koolhydraten echter omgezet naar lichaamssuikers. Ook deze dienen als voeding voor Candida, zij het wel dat Candida hier niet alleen van kan leven. Het is namelijk een ander soort suiker, die wel gemakkelijk wordt opgenomen door bijvoorbeeld je spieren, maar moeilijker door Candida. Hoe gemakkelijk je lichaam koolhydraatrijk voedsel kan omzetten in suiker wordt bepaald door hoe puur de koolhydraten gegeten worden. In volkorenmeel zitten aan de koolhydraten ook veel vezels en eiwitten vast, deze zorgen ervoor dat je lichaam de koolhydraten minder makkelijk kan omzetten in lichaamssuiker. Witmeel is zo geraffineerd dat alle vezels er uit zijn gefilterd. Je eet dus zo goed als pure koolhydraten. Je lichaam zet dit voor een heel groot deel om in lichaamssuiker. Dat wil je niet, want een deel van die suiker is eetbaar voor Candida. Eet dus nooit witmeelproducten, zoals stokbrood, bolletjes, witbrood, witte crackers, pannenkoeken, poffertjes, spaghetti, macaroni, enzovoort. Neem altijd de volkorenversie van deze producten.

Supermarkt Brood

Normaal brood bevat gist, dit is verboden in het Candida Totaal Plan. Wat je wel mag eten is volkoren zuurdesem brood (maximaal 4 sneetjes per dag). Dit is brood zonder gist. Het heeft een klein beetje een zure smaak daarom heet het zuurdesem. Het wordt ook wel verkocht als Desembrood. Je kunt het kopen bij de natuurwinkel en heel soms hebben ze het bij Albert Heijn. Het allerbest eet je een brood gemaakt van speltmeel of gedeeltelijk speltmeel. Tarwemeel mag wel  maar spelt is beter, omdat je lichaam de koolhydraten in dit meel minder goed in suikers kan omzetten en omdat het meer gezonde voedingsstoffen bevat. Kun je geen spelt desembrood krijgen bij jou in de buurt, of vind je het niet lekker omdat je teveel aan tarwe gewend bent, kies dan voor de tarwe desembrood. Welk brood je ook kiest, kies altijd voor de volkoren variant. Normaal supermarktbrood met gist is te allen tijde verboden. Lust je geen desembrood, neem dan in plaats van brood verse noten, salades en eiwitshakes. Hierover lees je meer in het hoofdstuk Wat Wel Mag, en ook bij de Recepten.

Alcohol

Het is moeilijk, maar je moet toch even een poosje de bob zijn. Alcohol heeft een bacteriedodende werking. In de darmen zijn heel veel goede bacteriën aanwezig die helpen om de Candida klein te houden. Als je alcohol drinkt, dan dood je deze bacteriën en krijgt Candida de kans om terrein te winnen. Bij een gezond mens is de balans tussen Candida en darmbacteriën zoals hij hoort. Een paar borrels zullen nooit zoveel bacteriën doden dat het een Candida-infectie veroorzaakt. Als je al een Candida-infectie hebt, en de Candida is gaan woekeren in je darmen en in je bloed, dan wil je niet dat ook nog eens de goede bacteriën die je in je darmen hebt en al in de minderheid zijn door de Candida dood gaan aan alcohol.  Tevens wordt alcohol in je bloed omgezet in suiker en in water dus smult de Candida die in je bloed zit er weer heerlijk van. Dus je verzwakt met alcohol de goede bacteriën en helpt de Candida in je darm en je geeft de Candida in de rest van je lichaam extra eten in de vorm van bloedsuiker. Dat is iets wat je moet voorkomen. Tijdens de eerste fase van het dieet is alcohol dan ook verboden. Bij de tweede fase die ingaat na 3 maanden mag je wel weer drinken, maar geef je lichaam de tijd om weer in balans te komen. Drink je op zaterdag een paar biertjes of wijntjes dan is dat geen probleem. Maar drink dan de rest van de week niets. Als regel kun je nemen maximaal 5 alcoholhoudende consumpties op 1 dag, maximaal 1 dag per week. De eerste 3 maanden van het Candida Totaal Plan mag je GEEN alcoholhoudende dranken nemen, ook niet eentje. Gewoon niet doen, dan geniet je er na deze maanden weer extra van en ga je een stuk bewuster om met alcohol. Ik weet dat het moeilijk kan zijn, maar denk maar zo: je vrienden zullen er dolgelukkig mee zijn nu ze 3 maanden lang niet meer hoeven de vechten wie er de BOB moet zijn.

Schimmel houdende producten

Omdat Candida ook als schimmel in je bloed komt, vecht je immuunsysteem tegen schimmels. Alle schimmels die je tot je neemt, zijn volgens je immuunsysteem dus een bedreiging en zullen aangevallen worden. Vermijd zoveel mogelijk kaas; alleen jonge kaas is met mate toegestaan, en dan het liefst geitenkaas. Oude kaas bevat teveel schimmel, schimmelkazen zoals brie zijn al helemaal uit den boze. Vermijd Quorn vegetarische producten, deze worden van schimmels gemaakt. Vermijd paddenstoelen zoals champignons; paddenstoelen zijn namelijk schimmels. Voor al deze dingen geldt: zoveel mogelijk vermijden. Je kan ze best een keertje eten, de Candida wordt er niet erger van. Maar ook niet minder, want je immuunsysteem moet nu zijn energie ook gebruiken om de schimmels aan te vallen die je hebt opgegeten, en dat is zonde.

Minderen met Vlees en Vis?

Er kleven een aantal nadelen aan vlees/vis, met name aan het goedkope vlees van de supermarkt. Het bevat vaak smaakversterkers, antibiotica, groeihormonen. En vlees op zichzelf heeft een versterkende werking op de zuurtegraad van je hele lichaam. Hoe zuurder je lichaam, hoe makkelijker Candida er kan overleven. Verreweg het meest verzurend is varkensvlees. Dit is dan ook tijdens het hele Candida Totaal Plan af te raden. Op je desemboterham mag je best een plakje ham of boterhamworst doen, dit is maar een heel klein beetje varkensvlees. Maar ga geen dikke braadworsten eten bij het avondeten. Het minst verzurend is vlees van kleine dieren zoals kalkoen, kip en vis. Ik raad aan maximaal 5 keer per week vlees of vis te eten. En als je vlees eet, eet dan altijd biologisch vlees. Niet-biologisch vlees staat bol van de hormonen en antibiotica. Hormonen worden aan de dieren gevoerd zodat ze heel snel dik worden.  Die hormonen wil je niet in je eigen lichaam, want dan word jij heel snel dik. Antibiotica worden massaal en preventief aan alle dieren gegeven om ziektes tegen te gaan, goedkoop vlees is namelijk altijd afkomstig van zogeheten ‘megastallen’. Dieren zitten zo dicht op elkaar dat er veel ziektes uit breken, om deze in toom te houden krijgen de dieren elke dag antibiotica.  De antibiotica doden echter bacteriën, en worden naast overmatig suikergebruik als een van de grootste veroorzakers van een Candida-infectie gezien. Al die antibiotica en groeihormonen wil je liever niet opeten, want daar heb je niet om gevraagd! Eet daarom altijd biologisch vlees. Dat is gegarandeerd vrij van antibiotica en hormonen. De dieren zijn op een natuurlijke wijze groot geworden en hebben een betere kwaliteit voedsel gehad wat niet genetisch gemanipuleerd of bespoten is. Tevens hebben biologisch dieren veel meer ruimte dan de “megastal’’-dieren. Het is dus veel eerlijker vlees van gezondere gelukkige dieren. En dat proef je! Ja maar het is 2 keer zo duur.  Ik kan het niet betalen, hoor ik je roepen? Kies er dan voor om wat minder vaak vlees te eten en als je vlees eet één hamburger in plaats van twee. Dan is vlees eten helemaal niet duurder, maar wel lekkerder en het allerbelangrijkste: veel en veel gezonder. En dat is wat telt, want je bent al ziek genoeg zonder al die rommel! Conclusie: vlees en vis mag, maar liever wat minder dan voorheen en altijd biologisch. Veel varkensvlees is sterk af te raden omdat dit van alle vlees soorten verreweg het meest verzurend is voor je lichaam. En een zuur lichaam is een gunstig leefklimaat voor Candida.

Hoe zit het met Fruit?

Fruit is toegestaan in het Candida Totaal Plan, met uitzondering van druiven, banaan, meloen en peer omdat deze veel fruitsuikers bevatten. Wat wel mag zijn appels (liefst de zuur of licht zure), aardbeien, sinaasappels, mandarijnen, kiwi’s, frambozen en al het andere licht zoet-zure fruit. Voor fruit geldt: gebruik je gezonde verstand. Smaakt het mierzoet, dan beter niet. Smaakt het zoet of zuur dan mag het wel. Maar omdat elke fruitsoort wel suiker bevat is het aan te raden beperkt fruit te eten. Eén portie fruit per dag is prima en is toegestaan binnen het Candida Totaal Plan.

Hoe zit het met Noten en Pinda’s?

Alle noten zijn toegestaan behalve walnoten. Pinda’s morgen niet. Dit zijn eigenlijk ook geen noten, maar peulvruchten. Het probleem met pinda’s is dat ze net zoals walnoten veel schimmels bevatten (omdat ze onder de grond groeien) en veel arachidonzuur. Dit zuur heeft een ontstekende werking op ons lichaam en bevordert diverse ontstekingsreacties. Tevens hebben pinda’s en verzurende werking op ons lichaam. Een zuur lichaam is extra vatbaar voor Candida en dit wil je dus verkomen. Geniet dus van alle noten, maar laat de pinda’s staan.

Medicatie wel of niet?

Bijna alle soorten antibiotica hebben een verwoestende werking op goede darmbacteriën waardoor er in de darmen een verminderde weerstand ontstaat en Candida meer ruimte in je darmen krijgt zo sneller door je darmen heen groeit en in je bloed terecht komt. Antidepressiva en Ritalin-achtige medicatie dragen ook sterk bij aan verzwakking van je immuunsysteem en verzuring van je bloed. Beide geven de Candida meer kans om te ontwikkelen. Als je niet kunt leven zonder medicatie, moet je het natuurlijk blijven nemen, maar als je een beetje druk wordt zonder, kies dan liever voor druk zijn en onderzoek de basis van het probleem. Veel problemen zoals bloeddruk en drukke gedachten en gedrag, ontstekingen en hoofdpijn/migraine en een hele belangrijke: epilepsie zijn alle het directe gevolg van verkeerde voeding of van hoge doseringen straling bijvoorbeeld van DECT-telefoons en mobiele telefoons.  Ook kun je zomaar diverse voedselintoleranties hebben waardoor er bepaalde problemen ontstaan. Als je medicatie gebruikt raad ik  aan te schrappen wat niet strikt noodzakelijk is zoals de anticonceptie pil. Deze dagelijkse hormoon cocktail ontregeld je hele immuun systeem en heeft een sterk verzurende werking op het lichaam. Tevens is het aan te raden om een allergie test te laten doen om te achterhalen of je bepaalde voedsel intoleranties hebt die lichamelijke gezondheids problemen in de hand kunnen werken. En mocht je nu een keer antibiotica nodig hebben, neem het dan en maak je kuur 100% af. Als je dit niet doet heb je de kans dat er resistente bacteriën ontwikkelen en kun je immuun raken voor antibiotica. Neem echter tijdens de kuur ook dagelijks een hoge dosis probiotica. Dit zijn goede darmbacteriën in capsulevorm. Deze moet je tijdens het hele Candida-plan toepassen, maar als je aan de antibiotica bent moet je de dagdosis minstens  verdriedubbelen (x3) om te voorkomen dat je darmflora te snel verslechtert. Houd als de antibioticakuur is afgelopen, die x3-dosis nog 5 dagen aan.

Hoe zit het met Aardappels  Rijst en Pasta?

Pasta (macaroni, spaghetti, enzovoort) wordt gemaakt van witmeel. Dit is verboden bij het Candida Totaal Plan. Je mag wel pasta eten, maar neem dan altijd de volkorenvariant. En nog beter is speltpasta van de reformwinkel. Witte rijst het hetzelfde, enkel de volkoren en eet het met mate. Het eten van aardappelen is een apart verhaal. Wij Nederlanders zijn gewend elke dag aardappelen te eten. Aardappelen bevatten echter veel zetmeel. Dit zijn puur koolhydraten, die zeer gemakkelijk door het lichaam worden omgezet in lichaamssuiker. We raden daarom aan maar 1 maal per week aardappels te eten. Wat wel elke dag mag is quinona of volkoren basmatirijst als vervanger van aardappelen. Probeer af te wisselen. De ene dag wel koolhydraten bij de groente maar geen vlees of vis. de andere dag geen koolhydraten bij de groente, en wel vlees of vis. En als je vlees eet, dan het liefst Kip, kalkoen of Vis. Dus geen rood vlees en varkens vlees.

Kunstmatige Zoetstoffen

Over zoetstoffen zoals aspartaam, xylitol, sacharose, Asulfaan K en ALLE andere kan ik heel kort zijn. Het is puur vergif!  Het beschadigt onze hersenen en celdeling, daarom is bijvoorbeeld aspartaam al in veel landen zoals Amerika verboden. Enkele klachten te wijten aan kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam zijn: hoofdpijn / migraine, duizeligheid, misselijkheid, gevoelloosheid, krampachtige bewegingen van de spieren, gewichtstoename, uitslag, depressie, vermoeidheid, irritatie, hartkloppingen, slapeloosheid, gehoorverlies, ongerustheidsaanvallen, onduidelijk spraakvermogen, smaakverlies, oorsuizingen, duizelingen en geheugenverlies. Volgens onderzoekers en artsen, die de nadelige effecten bestuderen, kunnen de volgende chronische ziekten teweeggebracht of sterk verergerd worden door het innemen van aspartaam: hersentumoren en vele ander vormen van kanker, ADD, ADHD,  epilepsie, Parkinson, Alzheimer, en CVS. Aangezien CVS en fibromyalgie volgens de laatste studies nauw verband hebben met een Candida-infectie (circa 75 procent van de patiënten heeft een Candida-infectie) is het zeker af te raden kunstmatige zoetstoffen te gebruiken als je Candida hebt. Want Candida en zoetstoffen verergeren allebei de nare bijwerkingen die CVS en fibromyalgie teweeg brengen.  Vooral ouderen en mensen in de groei zoals kinderen en volwassenen die herstellende zijn van een ziekte (innerlijke groei) moeten absoluut het gebruik van aspartaam en andere zoetstoffen vermijden. En dat is best moeilijk, want het wordt in Europa al aan meer dan 6000 producten toegevoegd, uiteenlopend van lightproducten, tot snoep en mayonaise. Het is 200 maal  zoeter dan suiker en dus een zeer goedkoop alternatief, want je hebt veel minder nodig. Maar met de nadelige gevolgen voor onze gezondheid houden de grote voedselfabrikanten geen rekening. Zij willen gewoon veel verkopen en goedkoop produceren, zodat er veel winst gemaakt kan worden. Vermijd te allen tijde dus lightproducten (kauwgom staat er ook bol van) en andere producten waaraan  aspartaam en soortgelijke zoetstoffen zijn toegevoegd. Als je thuis een zoetstof wilt toevoegen, gebruik dan steviadruppels. Ik gebruik het zelf al tijden en het is een prima alternatief voor suiker. Het wordt gemaakt van de steviaplant en is 100 procent natuurlijk zonder bijwerkingen.

Hoe zit het met Azijn

Azijn bevat van nature veel schimmels, en tegenwoordig ook chemicaliën om de productie snelheid te verhogen. Schimmels wil je zoals eerder vermeld vermijden. Verder verlaagd azijn de PH-waarde van ons lichaam. Hoe zuurder ons lichaam, hoe meer de Candida het naar zijn zin heeft. Een bijkomend voordeel van het Candida Totaal Plan is dat je lichaam ontzuurt, dus minder zuur wordt. Daarom is sterk verzurende voeding zoals azijn en varkensvlees verboden. Vermijd dus producten waar azijn in zit, zoals mayonaise en slasaus. Als je gek bent op mayonaise maak dit dan zelf zonder azijn. Een recept vind je in het e-book. Sla is prima op smaak te brengen met wat citroensap (werkt ontzurend) of olijfolie/walnootolie/zonnebloemolie. Er is slechts 1 soort azijn die met mate gebruikt mag worden, en dat is Appel azijn van de reform winkel. Deze bevat ook schimmels maar ook  natuurlijke bacteriën die de darmflora bevorden en zo helpt candida te verminderen.

Magnetron, ja of nee?

NEE! Dit apparaat lijkt heel handig om dingen op te warmen, alleen met één groot nadeel: het vernietigt alle vitamines die aanwezig zijn in het eten. Wat een magnetron doet is met heel sterke hoogfrequente straling (net zoals een GSM-mast) de cellen in het eten opwarmen en door ze kapot te koken.  Hierbij komen in de cel zelf zulke hoge temperaturen vrij dat de meeste vitamines direct verwelken. Warm je eten gewoon op in de pan, babyvoeding en andere potjes mogen al helemaal niet in de magnetron dit is heel ongezond voor het kind. Deze kun je prima opwarmen in een pannetje met water. En vlees en groente kan je gewoon bakken of wokken. Alles is beter dan radioactief vitamineloos eten uit een magnetron eten. Het is gewoon doodzonde van het lekkere gezonde eten wat je erin stopt. Alle recepten die je bij dit Candida Totaal Plan krijgt kun je bovendien bereiden zonder magnetron.

Smaakversterkers

Altijd honger? Overgewicht?  E621 en zijn smaakversterker-broertjes zorgen dat jij niet kan stoppen met eten. We kunnen over de gevaren en nadelen van smaakversterkers een boek vol schrijven. Als je het woord leest denk je, ach, dat geeft wat meer smaak aan het eten. Maar het zit heel anders in elkaar dan je zou denken! Synthetische smaakversterkers die je in veel kant-en-klaar producten, maar ook bouillon, vlees en hartige snacks zoals chips en borrelnootjes aantreft zijn zeer schadelijk voor onze hersenen, celvorming en ons hormoonsysteem. Om het heel plat uit te leggen: het is een chemische drug die zo is ontworpen dat hij tegen je hersenen zegt: wat jij nu eet is lekker, eet meer want je hebt honger. Je krijgt dus meer honger als je dingen eet waar smaakversterkers in zitten. Het  heeft dus een zeer verslavende werking. Ken je het gevoel: je trekt een zak chips open en je blijft maar graaien net zolang tot de zak leeg is.  Of je gaat bij McDonalds eten of een ander fastfood  en een uur later heb je gigantische honger. Thuis plunder je daarna de voorraadkast, ondanks dat je enorm veel calorieën naar binnen hebt gewerkt bij McDonalds. Dit komt door de smaakversterkers waar fastfood bol van staat. Deze chemicaliën zorgen ervoor dat je meer honger hebt – en niet even maar die werking houdt minstens 48 uur aan. Het gevaarlijke van smaakversterkers is dat het chemische stoffen zijn die schadelijk zijn voor je hersenen en op lange termijn leiden tot hersenenbeschadiging en vele vormen van kanker. Een ander nadeel is dat smaakversterkers je hersenen opdracht geven hormonen aan te maken die zorgen voor vetopslag. Eet je dus voedsel met smaakversterkers, dan krijgen je hersenen naast het signaal dat het heerlijk eten is en je meer en meer wilt, ook het signaal: sla dit voedsel op als vet. En dat doet je lichaam dan ook, waardoor je de voeding dus niet gebruikt als energie maar als vetopslag. Dit zorgt er voor dat je NOG meer honger krijgt omdat je lichaam gewend is voeding te verbranden en als energie te gebruiken, en niet om het als lichaamsvet op te slaan. Al het toenemende overgewicht in de wereld is te danken aan deze stof die maar al te graag door fabrikanten wordt gebruikt. Je lichaam slaat van nature niet gigantisch veel vet op, ook niet als je veel te veel eet, echt niet! Dit poep je gewoon weer uit. Echter als je constant samen met het voedsel een stof inneemt die je hersenen de opdracht geeft vetopslag-hormonen aan te maken, dan sla je ook constant voedsel als vet op. Als je stopt met smaakversterkers zul je niet alleen afvallen, maar ook veel meer gaan genieten van je eten. Vermijd dus alle fast food, snacks, chips, kant-en-klaar maaltijden, ‘cup-a-soup-achtige’ soepen en alle andere dingen waar smaakversterkers aan toegevoegd zijn. Soms staat er op het etiket bij ingrediënten: Gistextract. Dit is ook een smaakversterker (slimme truc van de fabrikant om ons te misleiden). Trap hier niet in. Als je geen smaakversterkers meer eet, kunnen er in het begin wat afkickverschijnselen optreden in de vorm van hoofdpijn, honger en dorst. Dit is van tijdelijke aard. Daarna zul je juist de hele dag door veel minder honger en veel meer energie hebben.

Melk en Melkproducten

Vergeet alsjeblieft het idee dat je melk nodig bent omdat het zo gezond is en dat je niet zonder kan omdat je er sterke botten van krijgt. Dit is een fabeltje, ik drink nooit melk en heb nog nooit een botbreuk gehad. Het drink 3 glazen melk fabeltje is de wereld in geholpen in de jaren 70 door de opkomende melkindustrie. Maar besef: melk is voor baby’s en voor kalveren. Volwassen mensen hebben geen melk nodig, sterker nog: we kunnen het niet eens verteren! Diverse studies tonen aan dat melk gaat schiften in de darmen waarbij allemaal  vervelende stoffen vrijkomen, die je lichaam maar weer moet opruimen. Weet je niet wat schiften is? Giet dan maar eens een scheut wijn bij melk en laat het een paar uur staan, dan heb je hetzelfde resultaat. Daarnaast bevat melk na water als hoofd ingrediënt lactose. Dit is een suiker die als directe voeding voor Candida dient. Als je echt van melk houdt, dan willen ik je echt niet je dagelijkse glaasje melk onthouden, en 1 glaasje kan ook best. Maar ik raad het je wel af. Neem melk liever in de vorm van yoghurt of Biogarde. Deze producten bevatten naast lactose ook goede bacteriën die je darmflora helpen, tevens is de lactose hierin al deels voor verteerd en daardoor minder makkelijk opneembaar als bloedsuiker. Biogarde is van deze twee zeker de beste keus. Door deze bacteriën en lichtzure samenstelling is het ook een stuk beter verteerbaar. Vind je het te zuur, maak het dan wat zoeter met Steviadruppels; dit is een verantwoorde plantaardige zoetstof die je bij de reformwinkel kunt kopen.

Conserveringsmiddelen

Conserveringsmiddelen zijn niet per definitie verboden, ze zijn ook geen voedingsbodem voor Candida. Het is echter wel aan te raden producten met conserveringsmiddelen te minderen en zoveel mogelijk te vervangen door verse producten. Niet alleen omdat ze zeer giftig zijn en vaak zware metalen bevatten maar vooral om de werking na consumptie. Wat doet een conserveringsmiddel? Het gaat bederf tegen en dood bacteriën zodat het minder snel gaat rotten. Het probleem is alleen, dat het juist de bedoeling is dat het voedsel in je maag (zuurbad) en daarna in je darm (bacteriebad) gaat “rotten”. Het voedsel wordt compleet afgebroken door bacteriën, zodat het verteerd kan worden. Het klinkt bizar maar dat is het natuurlijk niet; anders zou je de worteltjes weer compleet in voorgekauwde stukjes uitpoepen. Wanneer je voedsel eet met conserveringsmiddelen zorgen deze middelen ervoor dat het verteringsproces in je maag en darmkanaal word afgeremd en gewenste bacteriën worden gedood. Omdat deze middelen chemisch zijn kan je lichaam het niet afbreken, en blijft het conserveringsmiddel zijn werking behouden na consumptie. Het voedsel wat je eet word dus geconserveerd in je darmen en deze kunnen daardoor veel minder goed de goede voedingstoffen opnemen die er in het voedsel zitten. Een ander probleem is dat hierdoor het voedsel veel te lang wordt vastgehouden in de darm. Hierdoor geef je Candida rustig de tijd om zich lekker te nestelen en zich te voeden met het eten. Als je een soepele spijsvertering hebt, dan poep je ‘s middags uit wat je de avond ervoor hebt gegeten. Je spoelt je darmen dus elke dag door en je spoelt hiermee ook een groot deel van de Candida weg. Eet je veel conserveringsmiddelen, dan blijft er veel voedsel ‘hangen’ in je darmen omdat deze meer tijd nodig hebben het te verteren, en dan heeft de Candida ook meer tijd om te blijven hangen en te groeien. Probeer dus conserveringsmiddelen die aan veel voorverpakte dingen zijn toegevoegd te vermijden of sterk te minderen.

Test of je candida hebt: http://natuurpraktijkaurora.com/ziekten/candida/scorelijst-candida/

Bron:

http://doktercandida.nl/over-voeding/

Geef een reactie