Chronische stress en ziekten

Er zijn heel veel studies over de effecten van chronische stress en die geven zeer te denken. Stress verhoogt cortisol en dit remt de afweer. Zo wordt een verbinding uit de familie van cortisol, Prednison, klinisch gebruikt om na transplantatie de afweer te onderdrukken of allerlei ontstekingen te remmen. De immuniteit, zoals de antistofvorming onder stress, is geremd. Ook sociale stress heeft een effect op de immuniteit. Behalve een directe werking van cortisol en adrenaline die al aardig complex is, zie je een enorme lijst aandoeningen die gerelateerd zijn aan chronische stress. Niet alleen sterke veranderingen in de afweer maar ook slaapstoornissen, depressie, obesitas, cardiovasculaire ziekten, hoge bloeddruk, neurologische aandoeningen, chronische pijnen, paniekaanvallen etc. etc. Deze lijst is zo belachelijk lang, dat het haast niet meer geloofwaardig en begrijpelijk is .
 

Figuur 2 Stress en ziekten
Om een tipje van de sluier op te lichten gaan we kijken hoe deze op zich zeer verschillende ziekten samenhangen met chronische stress.

Bron

Geef een reactie