glycatie

imageGlycatie is een van de belangrijkste processen die het verouderingsproces versnellen.
Het is reeds bekend dat overtollige consumptie van suiker kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, m’n ook effecten op de huid. Wanneer er te veel suiker aanwezig is in het lichaam, kunnen eiwitmoleculen met suikermoleculen gaan cross-linken. Zodra deze verbinding heeft plaatsgevonden, worden de zogenaamde AGE’s gevormd, advanced glycation end products. Het menselijk lichaam herkent AGE’s niet als normaal en gaat antilichamen aanmaken die ontstekingen veroorzaken in de huid. Als de AGE’s eenmaal zijn gevormd, hebben ze de neiging zich te binden aan de huid, in de richting van collageen en elastine.

Steeds vroeger huidveroudering
Naarmate mensen ouder worden, kunnen eiwitten in het lichaam beschadigd raken door AGE’s – een van de belangrijkste factoren bij huidveroudering. Hoe meer suiker je eet, verwerkt of natuurlijk, hoe meer AGE’s er worden geproduceerd. Wanneer het lichaam wordt overspoeld met AGE’s, raakt collageen aangetast. De effecten van de glycatie op celniveau, kan in de huidstructuur kreukvorming, verlies van elasticiteit, stijfheid, versnelde veroudering en een gecompromitteerde barrièrefunctie veroorzaken. Andere aandoeningen zijn een beschadigde microcirculatie en een vertraagde celvernieuwing, maar ook een volumeverlies in het gezicht door herverdeling van vet. Hoewel de ontwikkeling van lijntjes en rimpels normaal is naarmate men ouder wordt, is het opmerkelijk dat naarmate er steeds meer suiker wordt geconsumeerd, dat steeds meer twintigers en dertigers sneller last hebben van huidveroudering, voornamelijk ten gevolge van glycatie.

Glycatie en diabetes
AGE’s zijn betrokken bij vele verschillende gezondheidsproblemen. De oxidatieve omstandigheden die het gevolg zijn van de vorming van AGE’s kunnen leiden tot Alzheimer, cardiovasculaire aandoeningen en nierfalen. De aanwezige hoeveelheid AGE’s stijgt in bepaalde situaties, waaronder situaties als hyperglycemie en oxidatieve stress of diabetes. Met name diabetici hebben moeite met de verwerking van glucose en hebben ten gevolge van de glycatie vaak een gevoelige huid, met mogelijk neuropathie en sclerodermie tot gevolg. Het aantal mensen dat wordt gediagnosticeerd met diabetes of pre-diabetes stijgt elk jaar. Interessant is het verband tussen diabetes en huidproblemen. Suikerproducten werken enorm ontstekingsbevorderend en een hoge suikerinname is snel te herkennen aan de vele kleine ontstekingen in de gezichtshuid. Problemen met glycatie zijn dan ook nog eenvoudiger te diagnosticeren als iemand een voedingsdagboek bijhoudt.

Hoe voorkom je glycatie?
Zorg voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Deze bereik je door snel opneembare suikers te vermijden en langzame koolhydraatbronnen te combineren met vezels, vetten en eiwitten.
Er zijn supplementen die het proces van glycatie tegengaan.
Wil je meer weten? Maak dan een afspraak

Geef een reactie