Autisme

Autisme wordt beschouwd als een ontwikkelingsstoornis met neurologische oorzaak. Er worden 5 subgroepen van autisme onderscheiden: klassiek autisme, de stoornis van Asperger, PPD-NOS, Rett syndroom en desintegratiestoornis. Het verschil tussen de verschillende groepen is vrij diffuus. Het lijkt afhankelijk van de willekeur of mening van de psychiater waar men toevallig komt, of men het ene of het andere labeltje opgeplakt krijgt. De grote overeenkomst tussen de groepen is beperking in de sociale interactie en/of van de verbale en non-verbale communicatieve vaardigheden. Naar verwachting hebben ongeveer 90.000 Nederlanders een stoornis die valt binnen het autistische spectrum (ASD). Dit getal is gebaseerd op epidemiologische studies die in het buitenland zijn uitgevoerd, daar komt ASD voor bij 5% van de bevolking. Om de stijgende lijn aan te geven: in 1980 kwam ASD voor bij 4-5 van de 10.000 kinderen, in 1990 was dit aantal al gestegen naar 30-60 van de 10.000 kinderen (Yeargin 2003, Bertrand 2001, Destefano 2004, Steinhausen 1986). Een ontwikkeling die op z’n minst zorgwekkend te noemen is. ASD blijkt een stoornis te zijn die wordt veroorzaakt door een combinatie van gevoelige genen (Keller 2003), epigenetische, voedingsgerelateerde factoren (Beadet 2002) en chemische substanties cq gifstoffen uit de omgeving (London 2003). Het is een ziektebeeld met meerdere ethiologische factoren waarvan een groot deel wordt bepaald door onze ‘welvaart’. De zwangerschap De basis voor ASD wordt al gelegd tijdens de zwangerschap. De situatie van de moeder bepaald de aanleg voor ASD. Vooral stress, regulatiestoornissen en tekorten lijken invloed te hebben op de ontwikkeling van de hersenen van de foetus. De situatie na de geboorte bepaald vervolgens het al dan niet tot uiting komen van deze aanleg. Tijdens de zwangerschap hebben chronische stress, bloedsuikerspiegelregulatie stoornissen en vitaminen-, mineralen-, eiwitten- en omega 3 tekorten (in negatieve zin) invloed op de ontwikkeling en de inrichting van de hersenen van de foetus. De ‘inrichting’ vindt o.a. plaats onder invloed van hormonen. Een foetus van het mannelijke geslacht zorgt zelf voor de productie van testosteron. Dit zorgt in het derde trimester van de zwangerschap voor een meer mannelijke inrichting van de hersenen. Een jongetje heeft (van nature) minder spiegelneuronen en kleinere communicatie gebieden dan een meisje. Spiegelneuronen heb je nodig om gedrag e.d. van mensen in je omgeving na te doen; te spiegelen. Hoe minder spiegelneuronen hoe minder je kunt spiegelen (en dingen kunt interpreteren en gedrag inschatten).

Natuurlijk is de foetus niet de enige die hormonen produceert; moeder doet daar ook aan mee. Onevenwichtige verhoudingen bij de moeder (met name hoge testosteronspiegels) zorgen voor een ‘mannelijker’ inrichting van het brein. Betreft het een meisje zal ze een meer jongens-achtig brein krijgen. Betreft het een jongetje dan wordt zijn brein nóg mannelijker. Spiegelneuronen en communicatiegebieden worden dan nog minder. Dit is de voornaamste reden dat veel ASD-ers van het mannelijke geslacht zijn. Stress, hoge bloedsuikerspiegels, ontstekingen en tekorten zorgen voor hogere testosteron-spiegels bij de moeder waardoor… De eerste ontwikkeling Bij de geboorte is al een zekere aanleg aanwezig; dit wil echter helemaal niet zeggen dat deze ontwikkeling ook tot uiting komt. Iedereen weet dat de hersenen van een baby nog lang niet volgroeid zijn. De ontwikkeling én de inrichting gaat na de geboorte gewoon verder. Sterker nog: het centrale zenuwstelsel is pas compleet ‘af’ als het kind 21 is. Je kunt er dus nog veel aan doen (of verprutsen). Er zijn een aantal zaken die (kEskimo-3 105mlunnen) bijdragen aan het (steeds verder) autistiform worden van het brein van een kind. De belangrijkste zullen we hieronder bespreken. Vette vis hoort erbij De omega 3 vetzuren EPA en DHA (uit vis, visolie of wild vlees) spelen een cruciale rol bij de vorming en het functioneren van de hersenen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een tekort aan deze vetzuren een belangrijke rol kan spelen bij gedragsstoornissen, leerproblemen, dyslexie en aandoeningen in het autistische spectrum. Ze zijn niet alleen van essentieel belang voor de normale ontwikkeling van de hersenen (Hadders-Algra 2008) maar ook voor de mentale en emotionele gezondheid. Indicaties voor een omega 3 vetzuren tekort volgens Dr. Alex Richardson:

1. Overmatige dorst, vaak plassen, schrale of droge huid, droog dof haar, haarschilfers en zachte broze nagels.

2. Neiging tot allergieën, eczeem, astma, hooikoorts, etc.

3. Visuele symptomen: slecht nachtzicht, overgevoeligheid voor licht en leesstoornissen zoals dansende letters.

4. Aandachtsstoornissen: snel afgeleid, slechte concentratie en geheugenstoornissen.

5. Emotionele overgevoeligheid: depressieve neigingen, sterke stemmingswisselingen en buitensporige angsten.

6. Slaapproblemen: vooral ‘s nachts niet tot rust komen en ‘s morgens moeilijk wakker worden (denk ook aan huilbaby’s).

Besef dat kleine kinderen m.b.t. EPA en DHA volledig afhankelijk zijn van hun voeding. Ze kunnen het niet uit voorlopers (plantaardige omega 3 bronnen) omzetten; je moet het er dus kant en klaar in stoppen. De eerste tip: schaf een fles omega 3 vis-olie (drink-olie) aan verkrijgbaar bij ij in de praktijk x en geef dit (hoog gedoseerd) aan je kind. Als je borstvoeding geeft, ga dan zelf omega 3 visolie capsules gebruiken. Ook nu: niet zuinig met de dosering. Suiker geeft gedoe Bij een voortdurende verstoring van de bloedsuikerspiegel gaan de hersenen een energie-probleem krijgen. De gevolgen zijn legio. Om te beginnen gaat er meer stuk dan gewenst. Dit heeft uiteraard invloed op de ontwikkeling én de inrichting van de hersenen. Een energie-probleem geeft bovendien een verhoogde ontstekingsgevoeligheid. Finkelstein (2000) en Clarke (2001) hebben inderdaad geconstateerd dat er in het brein van ASD-ers chronische ontstekingsprocessen plaatsvinden. Het is te begrijpen dat dit invloed heeft op verschillende neuronale processen; je krijgt makkelijk ‘kortsluiting’. Tel dit op bij het feit dat de boel al ‘niet zo lekker’ aangelegd was dan is het te begrijpen dat (minimale) zintuiglijke prikkels ‘met geweld’ binnendenderen. En dat de enig mogelijke bescherming jezelf ‘afsluiten’ is. De tweede tip is dus: sluit suiker en suikerhoudende voedingsmiddelen uit. Vervang Designerfoods (pakjes, zakjes, kunstmatige spullen) door meer natuurlijke voedingsmiddelen. Lees de download over Diabetes II voor meer info hierover. Alles begint in de darm Er is bij mensen met een autistische stoornis bijna altijd sprake van een slechte spijsvertering. 25% van de ASD-ers heeft chronische diarree, 25% heeft obstipatie. Vaak is de residente flora aangetast, waardoor ook de vitamines die zij produceren (biotine, vitamine K) verlaagd zijn en de opname capaciteit verminderd. 33% van de ASD-erg heeft een afwijkend aminozuurbeeld in 24-uurs urine. Bij het overgrote deel worden veelvuldige ontstekingen in de darmwand gevonden en een hyperpermeabele (doorlaatbare) darmwand is eerder regel dan uitzondering (White 2003). Ontstekingen en hyperpermeabiliteit worden o.a. veroorzaakt door lectines uit granen. Ontstekingen en hyperpermeabiliteit dragen bij aan onvolledige verteringsprocessen, reden waarom aminozuurbeelden afwijken. Reden ook waarom veel ASD-ers een aminozuurtekort (eiwit-tekort) heeft. 80% van de ASD-ers verbeteren op een glutenvrij en caseïnevrij dieet. De derde tip is dan ook: sluit granen en melkproducten uit. Bedenk echter dat veel ASD-ers een probleem op dipeptdylpeptidase hebben waardoor eiwitten uit brood en melkproducten verslavend werken. Langzaam afbouwen dus.

Het afweersysteem Het afweersysteem heeft twee takken van sport. Een TH1 deel en een TH2 deel. Normaal gesproken hoort TH1 dominanter te zijn dan TH2. Bij ASD komt een verschuiving van TH1 naar TH2 in 60% van de gevallen voor. Het gevolg van deze verschuiving is een verhoogde gevoeligheid voor allergische klachten, auto-immuunprocessen en ontstekingen. De meeste ASD-ers hebben vroeg in het leven veelvuldig last van steeds terugkerende oorontstekingen. Om dit te behandelen wordt vaak anti-biotica ingezet. De TH2 shift vormt een basis voor dergelijke klachten; terwijl anti-biotica de boel nog meer richting TH2 stuurt. Ongeveer de helft van de ASD-ers heeft anti-lichamen tegen myelin basic proteïn (MBP). Een autoimmuun situatie. Ook deze wordt veroorzaakt door een verschuiving van TH1 richting TH2. Suiker, lectines uit graan, chronische stress, anti-biotica en vaccinaties stimuleren het TH2 systeem waardoor de boel ‘uit balans’ raakt. Het TH1 – TH2 evenwicht wordt gereguleerd door (voldoende) vitamine D, zink en glutation. De vierde tip: sluit suiker en graan uit en wees zeer behouden met betrekking tot vaccinaties. Ga eens kijken op de site van de Nederlandse Vereniging voor Kritsch Prikken en bedenk dan wat je wél en wat je niet kan/wil doen. Zorg voor voldoende vitamine D (zon, levertraan, lever, vette vis) en zink. Door regelmatig te bewegen verhoog je de glutation spiegels. Sensorische gevoeligheid Alle sensorische informatie (alles wat je ziet, hoort, voelt, ruikt) komt eerst binnen op de achterhoorn in de wervelkolom. De meeste informatie wordt gedempt voordat het naar de hersenen gestuurd wordt. In alarm-situaties wordt de informatie juist versterkt (je hoort, ziet, voelt of ruikt dan ineens veel meer). Bij veel ASD-ers zien we een versterking van sensorische informatie terwijl er juist géén alarm situatie bestaat. De boel is dus goed ‘in de war’; een eenvoudige prikkel komt met geweld binnen zetten. De sensorische demping is afhankelijk van voldoende GABA. Glutamaat versterkt sensorische informatie juist. Voor de aanmaak van GABA is voldoende vitamine B noodzakelijk. Bij een gebrek aan B vitamines zien we een verhoogde glutamaat respons. Hetzelfde geldt voor een tekort aan magnesium. Glutamaat wordt veel gebuikt in de voedingsmiddelen industrie; het heet smaakversterker, MSG of E621. Ook aspartaam (kunstmatige zoetstof) en kunstmatige geur, kleur en smaakstoffen geven een verhoogde glutamaat respons.

De vijfde tip: sluit glutamaatbronnen uit en optimaliseer de vitamine B voorziening (vis, vlees, eieren, noten). Ontgifting Walsch suggereert dat een aangeboren defect in de metallothioneine functie de oorzaak van autisme zou kunnen zijn. Volgens hem kunnen alle problemen van autisten, zowel immunologisch als de hersenen maagdarm problemen verklaard worden uit een slecht functionerend metallothioneine. Metallothioneine is opgebouwd uit 60-70 aminozuren (eiwit) én zink. De belangrijkste functie van metallothioneine is het lichaam te beschermen tegen de vergiftiging met zware metalen. Ze doet dit door zink uit te wisselen tegen kwik, lood, platina, aluminium, etc. Walsch vond in zijn onderzoek bij 100% van de autistische kinderen een te hoog koper en een te laag zink gehalte. De zesde tip: zorg in ieder geval voor voldoende zink. Dit is met name te vinden in schaal en schelpdieren (garnalen, mosselen, oesters), in zeewier maar ook in vis, vlees en uien. Denk bovendien serieus na over een goed zink-supplement (100% heeft een tekort). Besef dat je bij elke vaccinatie zware metalen binnen krijgen. En als je dan al niet zo lekker in je ontgiftingscapaciteit zit dan is het meer dan begrijpelijk dat veel ouders een verslechtering melden nadat hun kind gevaccineerd werd.

Bron

Geef een reactie